El Consell de Salut posa en marxa la Comissió de Treball Dona i Salut

El passat dilluns 22 de novembre es va posar en marxa la Comissió de Treball “Dona i Salut” en el marc del Consell de Salut del Baix Llobregat, amb la primera sessió d’aquesta comissió de nova creació que té per objecte la salut en clau de dona.

La consellera de Salut del Consell Comarcal Gina Pol, va inaugurar aquesta primera trobada que es va celebrar en format virtual i va donar la benvinguda a la comissió a totes les participants. Aquesta comissió de treball està formada per polítiques i tècniques dels municipis de la comarca, representants d’altres administracions públiques, representants d’entitats, associacions i sindicats, professionals de l’àmbit de la salut i representants del mateix Consell Comarcal del Baix Llobregat.

L’objectiu de la Comissió de Treball de “Dona i Salut” és millorar la qualitat i l’equitat en les polítiques de salut per donar visibilitat a la salut en clau de dona, fer palès les condicions visibles i invisibles que afecten la salut de les dones per qüestions de gènere, fomentar una mirada feminista per garantir que les dones siguin subjectes actius en els seus processos de salut i s’eliminin les desigualtats per raons de gènere i conscienciar i sensibilitzar vers la perspectiva de gènere als serveis de salut del territori.

Així doncs la comissió, pretén ser un espai de debat i treball, on abordar entre els agents implicats del territori tot el referent a la salut en clau de dona, per tal de poder incidir en la millora de les polítiques públiques de salut i que aquestes incorporin sempre la perspectiva de gènere i una mirada feminista.

En aquesta primera trobada, Lucia López de l’Observatori Comarcal del Baix Llobregat, va fer una exposició que contenia un recull de dades de salut en clau de gènere. Aquestes dades feien referència a l’estat de salut, els comportaments relacionats amb la salut, l’ús dels serveis sanitaris, el consum farmacèutic o l’àmbit laboral.

En aquestes dades destacaven entre d’altres, els indicadors que mostren que les dones tenen un pitjor estat de salut que els homes, que gaudeixen de menys estona de descans i d’activitat física saludable i que això augmenta en relació a l’edat. També les dades que indiquen que les dones fan més ús dels serveis sanitaris, però en tenen una pitjor percepció o les diferències existents entre dones i homes pel que fa al consum farmacèutic.

Un cop finalitzada aquesta presentació, es va obrir un torn obert de paraula per tal que les participants a la comissió poguessin expressar aquelles temàtiques que voldrien abordar en les properes sessions de treball.

Entre altres temàtiques, es va reclamar la manca de professionals especialitzades en atenció a la dona a la comarca, tals com ginecòlogues, llevadores o infermeres especialistes que manquen a molts municipis del Baix Llobregat, així com una millor atenció ginecològica a les dones lesbianes. També es va incidir en la manca d’estudis pel que fa a les diferents simptomatologies que presenten les dones en determinades malalties, fet que afecta negativament al diagnòstic i la prevenció, així com en l’excés de medicalització que pateixen les dones.

Es va reivindicar també la manca de professionals d’atenció psicològica al territori, el no reconeixement de certes malalties que només afecten les dones i com això les afecta en l’àmbit laboral i com totes les problemàtiques de salut exposades, encara afectaven més a les dones de més edat.

Per últim es va debatre sobre la pobresa menstrual i es va reclamar la baixada de l’IVA als productes d’higiene femenina i un major accés universal d’aquests productes al territori per aquelles dones que ho puguin necessitar.

La comissió va finalitzar amb el compromís per part del Consell Comarcal de seguir dinamitzant aquest grup de treball i la resta de comissions que s’han establert en el marc del Consell de Salut del Baix Llobregat per contribuir a la millora dels serveis sanitaris de la comarca.

 

Cerca

 

 

@ccbaixllobregat

  Subscriu-te al canal RSS

Consell Comarcal del Baix Llobregat

Parc Torreblanca N-340 pk 1249

08980 Sant Feliu de Llobregat

 Tel.: 936852400   Fax:936851868

 Contacte