El Fòrum de la Mobilitat clama per una inversió en infraestructures que doni més competitivitat al territori
Més d’una cinquantena de persones van participar el dijous 20 de setembre en el segon Fòrum de la Mobilitat organitzat pel Consell Comarcal, centrat en debatre sobre les problemàtiques de la mobilitat i el dèficit en les infraestructures del Baix Llobregat. L’acte inaugural d’aquest fòrum es va celebrar a la seu del Consell Comarcal a Sant Feliu de Llobregat. El president del Consell Comarcal, Joaquim Balsera, en la seva intervenció va remarcar la importància vital per a la comarca que tenen les infraestructures de transport de mercaderies que han de permetre a la potent industria comarcal guanyar en competitivitat per a l’exportació i competir a nivell global.
En la sessió inaugural del segon Fòrum de la Mobilitat del Baix Llobregat van passar responsables polítics de les diferents administracions, agents econòmics i socials i especialistes de l’àmbit de la mobilitat que van exposar les seves posicions i criteris davant del repte que suposa la millora de la mobilitat comarcal.
El Fòrum va comptar amb representats polítics i empresarials de la comarca que van explicar com afecta a la qualitat de vida dels seus ciutadans o a la competitivitat de les seves empreses els retards o nul·les inversions en infraestructures. El conseller de Mobilitat del Consell Comarcal, Jordi Milà va subratllar la importància de la millora de la mobilitat a la comarca i com a representat de l’àrea impulsora del Fòrum es va comprometre a continuar treballant i impulsant noves sessions de treball i informatives a l’entorn del Fòrum de la Mobilitat. El conseller va denunciar la inversió en infraestructures a la comarca prevista per aquest any pel Ministeri de Foment és de menys de 25 milions d’euros, en paraules de Milà “menys del que costa construir quatre quilometres d’AVE”.
Per altra banda, l’alcaldessa de Vallirana, Eva Martínez, amb les obres pendents de finalització del túnel de la variant N-340 i l’alcalde de Sant Feliu de Llobregat, Jordi San José, amb el promès soterrament de les vies de tren en el seu pas per la ciutat van tenir l’ocasió d’elevar les seves queixes a administracions competents com és el cas de la Generalitat de Catalunya, ja que el Fòrum va comptar amb la presència i la intervenció del Francesc Damià Calvet, secretari de Territori i Mobilitat, del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya.
De la mateixa manera, Joaquim Balsera va aprofitar el Fòrum per deixar palès el suport que el Consell Comarcal, i ell com a president, dóna a les reivindicacions que es fan des del territori, i va voler remarcar la importància cabdal que tenen les infraestructures de transport i mobilitat per poder recuperar la vigorositat d’una industria altament innovadora que la comarca del Baix Llobregat conté. El president va remarcar que és una industria que ha viscut un incorporació tecnològica i d’innovació molt important durant els darrers anys i que es troba en situació de competir a nivell global però necessita d’unes infraestructures de transport eficaces i eficients per poder augmentar la seva competitivitat i millorar les seves possibilitats d’exportació i comercialització.
Durant la sessió es va parlar de la delicada situació de la comarca en termes de mobilitat que s’agreuja en moments com els actuals de crisis econòmica i de manca d’inversió en la millora o nova creació de infraestructures, en molts casos ja compromeses. També es va ressaltar que en els pressupostos
generals de l’Estat d’aquest any, tal i com ja va denunciar en el moment de la seva publicació el Consell Comarcal, tampoc s’ha inclòs altres projectes ja planificats i pendents, entre els quals els que afecten als accessos viaris i ferroviaris al port, amb la seva ampliació i l’endarreriment de la connexió ferroviària, que repercutirà en el transit de vehicles, sense que es millorin les vies de comunicació actuals o el projecte pendent per part del Ministeri de Foment de creació d’un carril Bus-VAO a la B-23 per impulsar i millorar la mobilitat a la comarca i fer més eficient el transport col·lectiu de viatgers per carretera, ja sigui públic (autobusos i autocars) com privat (alta ocupació).
La comarca, en especial el sud i centre d’aquesta, comparteixen els problemes de mobilitat d’una densa zona com és l’àrea metropolitana de Barcelona, però en el cas particular del Baix Llobregat s’agreuja per la presència de grans infraestructures logístiques i de mobilitat de valor estratègic en l’àmbit metropolità, nacional i internacional, com pot ser el port, l’aeroport o el futur corredor del Mediterrani.