El lleure educatiu del Baix Llobregat resisteix a la pandèmia

El món del lleure educatiu, amb una trajectòria innegable a casa nostra, ha hagut d’afrontar aquest estiu un repte majúscul. La situació sanitària excepcional va plantejar molts dubtes, durant els mesos de maig i juny, tant a les administracions públiques com a les famílies i als equips professionals i voluntaris que s’encarreguen d’organitzar i dinamitzar els espais lúdics i educatius que tenen lloc durant les vacances d’estiu.

Tanmateix, el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies va apostar per la materialització dels projectes de lleure educatiu previstos, sempre considerant l’assumpció de mesures de prevenció i higiene que afavorissin la protecció d’infants, joves i dirigents davant de la COVID19.

Al Baix Llobregat, com és habitual, s’ha comptat amb una àmplia oferta de lleure educatiu adreçat a infants i joves. Això no obstant, les dades disponibles indiquen que l’impacte de la pandèmia ha estat notable: si entre el 25 de juny i el 2 d’agost de 2019 es varen notificar 549 activitats a la comarca, en el mateix període pel 2020 n’han estat 374 (el que suposa un descens del 31,8% respecte a l’any anterior). En conseqüència, també s’ha reduït el volum d’infants i joves que han participat en aquesta mena d’activitats: aquest estiu hi ha hagut, de mitjana, vint infants i joves menys que l’any 2019 participant en activitats notificades (de 60 a 40 en comparació a l’any passat).

En aquest context, el Servei Comarcal de Joventut (SCJ) ha continuat responent a la competència delegada de la Generalitat per a la verificació del compliment del Decret 267/2016. Aquest any, però, s’ha flexibilitzat el sistema de visites de comprovació i/o seguiment a activitats, de manera que aquestes s’han realitzat en la modalitat d’entrevista o enquesta telefònica. La conjuntura actual també ha incidit en el caràcter dels seguiments duts a terme, els quals han tingut en compte especialment la importància d'acompanyar les entitats organitzadores d'activitats i donar-los suport a l’hora d’aplicar els diferents protocols i criteris sanitaris i d’higiene, els quals es van determinar des de la Direcció General de Joventut amb la col·laboració del Departament de Salut i el vistiplau del Comitè Tècnica del PROCICAT.

Durant el mes de juliol, l’equip professional del SCJ del Baix Llobregat ha realitzat un total de 56 trucades de seguiment i comprovació a activitats d’educació en el lleure, repartides en 25 municipis de la comarca: Abrera, Begues, Castelldefels, Cervelló, Corbera de Llobregat, Cornellà de Llobregat, Esparreguera, Esplugues de Llobregat, Gavà, Martorell, Olesa de Montserrat, La Palma de Cervelló, El Prat de Llobregat, Sant Andreu de la Barca, Sant Boi de Llobregat, Sant Climent de Llobregat, Sant Esteve Sesrovires, Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern, Sant Vicenç dels Horts, Santa Coloma de Cervelló, Torrelles de Llobregat, Vallirana i Viladecans.

Al llarg d’aquesta campanya l’equip del SCJ del Baix Llobregat ha pogut constatar, una vegada més, la implicació, la dedicació i l’autoexigència del món del lleure a la nostra comarca. Gairebé el 80% dels seguiments efectuats han assolit la millor valoració possible, el que referma la convicció que els infants i joves llobregatins/es hauran gaudit d’activitats d’educació en el lleure enriquidores, en un entorn segur i replet de valors.

Cerca

 

 

@ccbaixllobregat

  Subscriu-te al canal RSS

Consell Comarcal del Baix Llobregat

Parc Torreblanca N-340 pk 1249

08980 Sant Feliu de Llobregat

 Tel.: 936852400   Fax:936851868

 Contacte