"El patrimoni, allà on el passat i el futur es troben"

Ahir dimecres 21 d’octubre es van celebrar les 10es jornades de Patrimoni del Baix Llobregat, organitzades pel Consell Comarcal i el Centre d’Estudis amb la col·laboració de l’ajuntament de Castelldefels com a ciutat amfitriona. A la jornada van assistir regidores i regidors, i personal tècnic dels ajuntaments de la comarca, entitats culturals i professionals dels diferents àmbits.

En un marc telemàtic, a causa de la pandèmia mundial de la COVID-19, i sota el títol "El patrimoni, allà on el passat i el futur es troben", les 10es Jornades de Patrimoni van reflexionar sobre les eines de planificació territorial i de gestió que permeten fer viable el patrimoni com a element definidor de l’urbanisme i com a punt de connexió  entre el passat i el futur de les ciutats.

La inauguració va ser a càrrec de l’alcaldessa de Castelldefels, Maria Miranda; la presidenta del Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat, Genoveva Català; la directora general de Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya, Elsa Ibar; i la presidenta del Consell Comarcal del Baix Llobregat, Eva Martínez, que va posar en valor el paper de les jornades per visibilitzar, reivindicar i impulsar el patrimoni en totes les seves vessants, i va manifestar la necessitat de continuar destinant recursos econòmics a l’àmbit de la cultura en aquests moments de dificultat per no donar cap pas enrere en la conservació, difusió, manteniment i impuls del patrimoni de la comarca.

Seguidament van tenir lloc les ponències que  van comptar amb un panell d’experts i expertes de gran prestigi: Joaquim Nadal, director de l’Institut Català de Recerques en Patrimoni Cultural; Gràcia Dorel-Ferré, consultant per la UNESCO en patrimoni industrial; Josep M. Carreras Quilis, director de l’Àrea de Deenvolupament de Polítiques urbanístiques de l’AMB, Montserrat Hosta i Privat, directora del postgrau per tècnics d’especialització de l’administració publica i assessora en l’Ajuntament de Barcelona.

La taula d’experiències locals va estar formada per Gerard Bidegain, tècnic de Patrimoni cultural i Memòria històrica municipal que va tractar el patrimoni urbà d’Abrera; Jordi Maresma,1r Tinent d’Alcaldia i regidor de Cultura que va explicar l’Eix històric de Castelldefels i Jordi Amigó, historiador i arxiver municipal de Sant Just Desvern qui va presentar les rutes singulars.

A la jornada es van tractar aspectes com la necessària integració entre cultura i educació i la importància de la gestió documental. Pel que fa als usos del patrimoni, es va assenyalar que han de ser flexibles sense cenyir-nos exclusivament a la seva funció primordial, és necessària una consciència de la dissolució de les funcions originals i de la creació de noves funcions i noves relacions.

També es va incidir en la defensa del patrimoni mitjançant el planejament urbanístic, i es van tractar els reptes per una efectiva protecció del patrimoni arquitectònic amb les condicions preventives relacionades amb el règim urbanístic del sòl, incentivant l’elaboració dels plans especials de protecció del patrimoni, i millorant les actuals legislacions amb els principis internacionals dels valors universals sobre la preservació del patrimoni i del medi ambient.

La cloenda va anar a càrrec del conseller de Cultura i Memorial Democràtic del Consell Comarcal, Jordi Carbonell i del regidor de Castelldefels, Jordi Maresme, que van fer una ferma aposta per visibilitzar el patrimoni i potenciar les jornades, ja que esdevenen una valuosa eina per analitzar l’estat del patrimoni i per divulgar el coneixement científic i cultural del Baix Llobregat.

Per finalitzar es va projectar el vídeo de l’Eix històric de Castelldefels, un magnífic recurs per difondre la història del municipi.

 

Cerca

 

 

@ccbaixllobregat

  Subscriu-te al canal RSS

Consell Comarcal del Baix Llobregat

Parc Torreblanca N-340 pk 1249

08980 Sant Feliu de Llobregat

 Tel.: 936852400   Fax:936851868

 Contacte