Es constitueix la Xarxa de Memòria Democràtica del Baix Llobregat

La seu del  Consell Comarcal ha estat l’escenari aquest matí de l’acte de constitució de la Xarxa de Memòria Democràtica del Baix Llobregat. Coincidint que aquest cap de setmana fa 81 anys de l’entrada de les tropes nacionals a la nostra comarca, avui s’ha donat el tret de sortida a aquesta Xarxa que pretén esdevenir un espai d’interacció i coordinació, amb l’objectiu de disposar d’un marc de treball comarcal, convidant a sumar-s’hi a tots els municipis de la comarca, així com a totes les entitats i organismes que desenvolupin projectes de memòria democràtica.

La comarca del Baix Llobregat compta amb un ric teixit social i associatiu, que ha estat sensible a les polítiques de recuperació de la memòria democràtica, donant lloc a una sèrie de línies d’actuació, projectes i iniciatives centrades en la recerca, la divulgació, la restitució i la commemoració. També ho han estat els seus ajuntaments, els seus arxius municipals i comarcal, i prova d’això és la bona feina feta des de fa anys.

Es per aquest motiu, que des del Consell Comarcal del Baix Llobregat i el Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat s’impulsa la creació de la Xarxa Memòria Democràtica del Baix Llobregat, com a instrument de coordinació i articulació estratègica, i sempre, des de la voluntat de generar dinàmiques cooperatives amb el conjunt d’entitats del territori.  De fet es van començar a realitzar les primeres actuacions a l’any  2017 quan es va aprovar el Protocol i l’adhesió d’alguns ajuntaments a la Xarxa de Memòria Històrica del Baix Llobregat.

La benvinguda institucional ha anat a càrrec de la presidenta del Consell Comarcal, Eva Martínez, el conseller d’Educació, Cultura i Memorial Democràtic, Jordi Gil, la directora general de Memòria Democràtica de la Generalitat de Catalunya, Gemma Domènech i la presidenta del Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat, Genoveva Català.

L’acte ha continuat amb conferència “el sentit democràtic de fer memòria” per part de la M. Jesús Bono, historiadora, membre de Junta del Centre d’Estudis Comarcals i durant els anys 2005-2010, directora general de memòria democràtica.

I una taula rodona, en la que s’han compartit experiències com El refugi antiaeri de Sant Just Desvern, L’itinerari d’espais de memòria de Sant Feliu de Llobregat, la Central Cornellà d’Aigües de Barcelona i Les bateries antiaèries de Sant Pere Màrtir, entre d’altres.

L’acte ha finalitzat amb la píndola històrica del 25 de gener de 1939 al Baix Llobregat a càrrec de Gemma Tribó , doctora en història i membre de la Junta de Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat.

Imatges addicionals: 

Cerca

 

 

@ccbaixllobregat

  Subscriu-te al canal RSS

Consell Comarcal del Baix Llobregat

Parc Torreblanca N-340 pk 1249

08980 Sant Feliu de Llobregat

 Tel.: 936852400   Fax:936851868

 Contacte