Escriptores: un camí de sororitat

La Diada del 15 d’octubre es commemora en homenatge a les escriptores que van obrir camí des de Teresa de Jesús fins a les del romanticisme

El dijous 15 d’octubre, el Consell Comarcal del Baix Llobregat i tots els ajuntaments organitzadors del Premi Literari Delta, de narrativa escrita per dones, van commemorar el dia de les escriptores.

El motiu central de l’activitat va ser una xerrada-col·loqui, titulada “La rebel·lió de les escriptores” a càrrec d’Anna Caballé Masforroll, escriptora, crítica literària, professora de la Universitat de Barcelona (UB) i darrer Premi Nacional d’Història. A l’acte també va participar Conxa Solans Roda, guanyadora de la 10a edició del Premi amb la novel·la “Res no es pot amagar”. Entre les dues es va produir un interessant diàleg sobre les escriptores i la situació actual de la cultura.

La presidenta del Consell Comarcal, Eva M. Martínez Morales, va presentar a les ponents destacant la importància de donar visibilitat a les escriptores i fer valdre la seva obra.

Anna Caballé en la seva intervenció va explicar breument la història de les dones a la literatura, destacant la importància que sempre han tingut i el fet de les dificultats que han tingut per ser reconegudes públicament. No es pot entendre la història de la literatura sense les dones, i a més a més, elles són les grans consumidores d’art i cultura en totes les seves vessants. Caballé va començar la seva intervenció explicant el perquè se celebra el 15 d’octubre el dia de les escriptores. El motiu de commemorar-ho aquest dia és perquè segons el calendari  gregorià, Teresa de Jesús va morir el 15 d’octubre de 1582. Es va considerar que la persona que podia representar millor l’aportació femenina en la literatura era justament Teresa de Jesús, una dona de gran vocació literària, de molta empenta, d’acció i de pensament. Va fundar convents arreu d’Espanya. Avui en dia seria reconeguda com una gran emprenedora.

Aquesta commemoració és una iniciativa de l’associació Clásicas y Modernas i la Federació de dones directives Fedepe, amb el suport institucional de la Biblioteca Nacional d’Espanya.

Caballé va voler dedicar també un record a les dones que en la primera meitat del segle XIX, durant el romanticisme prenen la decisió de donar a conèixer la seva creació literària. Saltar a la vida pública i aspirar a ser llegides i criticades pels seus col·legues masculins. Ho tenien molt difícil. La dona que volia accedir a la vida pública era mal vista i se les coneixia amb noms despectius com Mari Macha, Mari sabidilla, Sabionda.. Aquestes escriptores romàntiques van, sens dubte, obrir el camí. 

Va acabar la seva intervenció amb un record a una d’aquestes dones romàntiques, Josepa Massanés i Dalmau (1811-1887), la inspiradora de Dolors Monserdà llegint un poema seu titulat “La resolución”. 

Seguidament s’incorporà Conxa Solans Roda, i es va iniciar un col·loqui interessant i      enriquidor sobre la seva obra i la seva experiència i testimoni com a escriptora. Solans va explicar en què es va inspirar per desenvolupar el personatge de la seva novel·la “Res no es pot amagar”. Una dona senzilla, mestressa de casa la qual va fer el pas d’auto exiliar-se per poder tenir una vida lliure. 

El diàleg entre l’Anna i la Conxa va transitar per diversos temes vinculats amb l’escriptura, en la necessitat vital d’escriure ja des de ben jove que va manifestar Conxa i en les dificultats del moment en què vivim pel que fa a la cultura i a la protecció que es mereix.

Per acabar l’acte, la consellera Vicky Castellanos Núñez va agrair la participació i va destacar el compromís del Baix Llobregat amb el Premi Literari Delta i amb promoure la creació literària de les dones.

Una reflexió final del debat: vivim uns temps delicats per a tothom. El món no pot ser el que està sent. Ha de ser diferent. Tenim un espai polític, podem i hem de lluitar per un canvi, per protegir la cultura i hem de reivindicar la solidaritat entre les escriptores.

Cerca

 

 

@ccbaixllobregat

  Subscriu-te al canal RSS

Consell Comarcal del Baix Llobregat

Parc Torreblanca N-340 pk 1249

08980 Sant Feliu de Llobregat

 Tel.: 936852400   Fax:936851868

 Contacte