Especialistes i responsables del control de mosquits és reuneixen en una jornada per intercanviar novetats i experiències en aquest camp

L'Ajuntament de Castelldefels, la Diputació de Barcelona i el Consell Comarcal del Baix Llobregat van organitzar el dijous 18, a la sala d'actes de l'edifici IN3, ubicat al campus de la UPC de Castelldefels , la Jornada "El control de mosquits i les administracions locals".

El mosquit tigre va arribar a Catalunya el 2004, quan es va registrar la seva presència en dos municipis. La seva velocitat d'expansió ha estat exponencial passant de 27 municipis el 2006 a 119 el 2009 i a pràcticament tota la costa de Catalunya.

'Segurament, el 2010 observarem un increment important de municipis, però la velocitat inicial d'expansió anirà disminuint ja que el número de municipis amb presència ja és important i troba cada vegada menys zones aptes per la seva implantació', va explicar el cap del Servei de Protecció de la Fauna i de la Flora de la Conselleria de Medi Ambient de la Generalitat, Jordi Ruiz.

Les intervencions tècniques descrigueren els mètodes de control utilitzats actualment contra aquesta espècie en els municipis on s'ha establert, i les avantatges de la informació ciutadana i el treball en les escoles. Una d'aquestes intervencions fou realitzada per Eduard Marquès, representant del Servei de Control de Mosquits de la Badia de Roses i Baix Ter, qui descrigué la campanya de detecció precoç en la demarcació de Girona i lamentà també la situació d'indefensió en què es troba l'Administració local i supramunicipal davant del que considera la quasi total inhibició del problema per part de l'administració autonòmica i estatal.

També es va comptar amb un convidat internacional, el Dr. Claudio Venturelli, qui descrigué l'origen, l'evolució i el control de l'epidèmia del virus de Chikungunya a Itàlia del 2007, recordant que el mosquit tigre pot representar molt més que un simple problema de benestar.

Per la seva banda, el regidor de Salut i Consum de l'ajuntament de Castelldefels, Ramon Morera (PSC), va exposar el procés d'elaboració del Pla de lluita integral contra els mosquits de Castelldefels a més de les diferents actuacions que porta a terme l'Ajuntament en matèria de prevenció de mosquits i campanyes informatives a la ciutadania. "La implicació ciutadana és fonamental. També el compromís de totes les àrees municipals ha permès resoldre problemes que sense la seva implicació no haguessin tingut solució de forma positiva. La nostra experiència a Castelldefels ens diu que la coordinació de diverses administracions i també una forta implicació de la ciutadania és la via per reduir el problema".

Totes les administracions van coincidir en subratllar la importància de la col·laboració ciutadana per lluitar contra la seva expansió. Així, també la presidenta del Consell Comarcal del Baix Llobregat, Rosa Boladeras, també va destacar en la seva intervenció que el control de l'insecte "no només depèn de l'abordatge tècnic que puguin fer les administracions, sinó també de la prevenció que el ciutadà faci amb la seva actuació personal". Per la seva banda, el Servei de Control de Mosquits del Baix Llobregat va realitzar dues presentacions, una sobre el control del mosquit tigre a la comarca i l'altra sobre els mosquits autòctons, que són combatuts des de 1982.

Segons Dolores Gómez, diputada de l'Àrea de Salut i Consum, que va clausurar la trobada amb Joan Sau, "ens toca conviure amb l'existència dels mosquits, i ens cal reduir al mínim possible les conseqüències de les seves accions sobre nosaltres i les nostres activitats habituals. Cada cop som més conscients que hem de prevenir els problemes de salut pública i que, davant les plagues ja existents, hem d'actuar en conseqüència i amb proporció en els mitjans que fem servir. Ha d'actuar l'Administració però també la ciutadania".

Imatges addicionals: 

Cerca

 

 

@ccbaixllobregat

  Subscriu-te al canal RSS

Consell Comarcal del Baix Llobregat

Parc Torreblanca N-340 pk 1249

08980 Sant Feliu de Llobregat

 Tel.: 936852400   Fax:936851868

 Contacte