Gavà acull la 14a Jornada Comarcal de Joventut del Baix Llobregat

Dijous al matí, l’Espai Maragall de la ciutat de Gavà va acollir la XIV Jornada Comarcal de Joventut del Baix Llobregat. Un centenar de persones (entre ponents, oients i membres de l’organització) es van retrobar presencialment en l’acte, el qual sota el títol Món virtual i relacions digitals: oportunitats i riscos de la hiperconnectivitat, va abordar algunes potencialitats i amenaces de la digitalització i l’avenç tecnològic des d’un optimisme crític.

L’alcaldessa de Gavà, Gemma Badia, el director general de Joventut, Àlex Sastre, i la presidenta del Consell Comarcal del Baix Llobregat, Eva M. Martínez, varen donar el tret de sortida a la jornada.

A continuació, la consellera comarcal de joventut, Sra. Clara Quirante, va presentar el Dr. Albert Sabater Coll. Caracteritzada per un ritme lleuger i molt entenedor, les persones assistents van poder seguir la seva ponència, Win-win: la digitalització i les relacions intergeneracionals, que va situar la temàtica sobre la qual es construïa la jornada, introduint els punts més rellevants de l’estat actual de la digitalització i l’apropament intergeneracional mediatitzat per l’ús de les TRIC.

Per la seva banda, les dues taules d’experiències que van tenir lloc al llarg del matí, van permetre aterrar algunes de les idees clau i complementar-les amb l’aprenentatge fruit del bagatge professional propi i interdisciplinari del conjunt de ponents.

D’aquesta manera, de la mà de SF-Lighteens, CAR Heron SF, la Dra. Laura Clèries i el Dr. Oscar Garcia-Panella, amb la moderació d'Empar Polo (cap de Comunicació i Relacions Externes de Citilab Cornellà), en la primera taula es van identificar potencialitats del món virtual i avantatges d’usar les eines digitals amb múltiples finalitats (desenvolupament i millora de softskills, alternatives d’oci saludable, noves oportunitats laborals vinculades a sectors tecnològics emergents, producció d’experiències culturals innovadores, entre altres).  

La segona taula, moderada per la regidora de joventut de l’Ajuntament de Gavà, Sra. Alba Riba, va incorporar l’experiència de la plataforma d’acció social KABUA, l’associació EdPAC, el programa eduCAC (del CAC) i Let’s Chat (del grup ATRA). Les diferents intervencions posaven, en aquest cas, l’accent en la intervenció socioeducativa per a l’empoderament juvenil i la prevenció de riscos i consums problemàtics relacionats amb les eines digitals. Aquesta taula també va permetre conèixer recursos i metodologies a l’abast dels i les professionals per acompanyar el jovent en processos d’educació mediàtica i en el desenvolupament del seu sentit crític.

És sabut que l’eclosió de la tecnologia, l’expansió de la digitalització i la transformació constant de les eines digitals tenen repercussions tant en l’esfera individual com en la col·lectiva. En aquest context, bona part de les nostres pràctiques quotidianes de recreació, culturals, relacionals i laborals tenen lloc en l’entorn digital. Quan pensem en les generacions més joves copsem indiscutiblement que la virtualitat comprèn una dimensió pròpia de la mateixa identitat que els/les defineix. És per aquest motiu que, especialment considerant als i les professionals que intervenen d’una manera o una altra amb joves, la XIV Jornada Comarcal de Joventut del Baix Llobregat va voler aportar coneixement no només per identificar amb major claredat les confluències entre oportunitats i amenaces de la hiperconnectivitat, sinó també per apropar experiències i bones pràctiques que promoguin l’acció des de diferents àmbits.  

Imatges addicionals: 

Cerca

 

 

@ccbaixllobregat

  Subscriu-te al canal RSS

Consell Comarcal del Baix Llobregat

Parc Torreblanca N-340 pk 1249

08980 Sant Feliu de Llobregat

 Tel.: 936852400   Fax:936851868

 Contacte