Joaquim Balsera demana a la Generalitat que es prioritzin els recursos públics davant la situació d’”emergència social”
El president del Consell Comarcal del Baix Llobregat, Joaquim Balsera, va reivindicar davant la consellera de Benestar Social i Família de la Generalitat, Neus Munté, que es prioritzin els recursos públics i es posin en marxa accions per part del govern català davant la situació d’”emergència social” que pateix la comarca. El president del Consell va reclamar que s’estableixi una actuació política a curt termini que serveixi per fer front a les necessitats dels municipis de la comarca “des de la perspectiva de la cooperació i el treball en xarxa entre administracions”.
El passat dilluns 9 de desembre la sala de plens del Consell Comarcal va ser l’escenari d’una reunió de la Taula de Serveis Socials del Baix Llobregat en què van participar regidors i regidores i alcaldes i alcaldesses de la comarca i que va comptar amb la participació de la consellera de Benestar i Família de la Generalitat, Neus Munté.
La reunió va servir perquè els membres de la Taula de Servei Socials integrada pels representants polítics dels 30 ajuntaments de la comarca, la Diputació de Barcelona i la Generalitat, liderada pel Consell Comarcal presentessin el balanç dels treballs fets i exposessin a la Consellera les prioritats de la comarca. La Taula de Serveis Socials és una experiència pionera a Catalunya que funciona com un espai d’interacció i coordinació política sobre serveis socials mitjançant la cooperació, col·laboració i el treball en xarxa entre tots els actors polítics i socials del territori, per ser més eficaços, eficients i equitatius en les respostes institucionals que es donin als vells i als nous reptes socials plantejats .
Durant el plenari Joaquim Balsera va exposar a la consellera les preocupacions que té la comarca del Baix Llobregat, que produeix el 10,6% del PIB de Catalunya i que actualment manté una taxa d’atur registrat del 16,6%, superior a la de la mitjana de l’àmbit metropolita i a la del conjunt de Catalunya. La renda familiar disponible del Baix Llobregat és una de les més baixes de tota Catalunya. A parer del president del consell, aquests indicadors són els símptomes més importants de les necessitats d’atenció que requereix el Baix Llobregat, així com els riscos que pot suposar la reforma de la llei de règim local que promou el govern de l’Estat en la pèrdua de competències en matèria de serveis socials”.
Per la seva banda la consellera va expressar el compromís del Govern a prioritzar les polítiques socials i en especial a les demandes de “beques menjador, renda mínima d’inserció, habitatge social o recursos per lluitar contra la pobresa”. Munté va parlar, a pregunta dels periodistes, sobre la situació de les beques menjador i ho va fer dient que el Govern té previst un increment, sense especificar quanties, en els pressupostos 2014 de la partida de beques menjador per al curs vinent, després de tres cursos amb la partida congelada.
Solucions urgents
El Consell Comarcal va demanar a la consellera que l’increment i la priorització dels recursos públics en funció de les necessitats socials que té el país i la comarca del Baix Llobregat en concret. Recursos que segons Joaquim Balsera, s’han de destinar a lluitar contra l’exclusió social, i per exemple, a l’increment de les dotacions per a les beques de menjador o a garantir una renda mínima familiar perquè els seus membres puguin accedir als serveis bàsics. Durant la seva compareixença davant dels mitjans la consellera va parlar de que el Govern treballa tenint en compte la particularitat del Baix Llobregat. Neus Munté va dir que “el Govern reconeix que les situacions d’emergència social són desiguals en el territori” i que comarques com el Baix Llobregat precisen d’un tractament específic i prioritari.
El president comarcal va explicar que el Consell està realitzant tasques per atraure inversions econòmiques a la comarca tot i que les xifres d’atur continuen essent més grans que a la resta de Catalunya. “Ens calen solucions urgents a situacions que no són puntuals, sinó que la crisi les està consolidant malauradament tot afectant moltes famílies”.