Jornada Comarcal de Memòria Democràtica al món local

La seu del Consell Comarcal ha acollit el dimecres 26 d'octubre, la Jornada de Memòria Democràtica al món local, emmarcada en la Xarxa de Memòria Democràcia del Baix Llobregat. Acte que ha estat presidit pel conseller comarcal de Memòria Democràtica, Jordi Carbonell, i el director del Programa de Memòria Democràtica de l'Àrea de Presidència de la Diputació de Barcelona, Xavier Menéndez.

La ponència central de la jornada ha anat a càrrec de l'historiador, professor i escriptor, Martí Marín, qui ha explicat la seva experiència i ha incidit en la metodologia per impulsar accions i polítiques públiques de Memòria Democràtica que arribin a la ciutadania.

A continuació, la Historiadora Maria Jesús Bono ha dinamitzat la taula d'experiències en la que han participat quatre municipis de la comarca: El Prat de Llobregat, de la mà de la regidora de joventut, acció comunitària i drets humans, Esther Garcia; Abrera amb la regidora de patrimoni i memòria Arantxa Galofré; Sant Feliu de Llobregat amb el tècnic de cultura César Lorenzo; i Gavà amb la participació de Luis Alberto Guitart, regidor de memòria històrica, nova ciutadania i esports.

Alguns aspectes clau que han sorgit al llarg de la jornada han estat la necessitat del treball de manera transversal, i la mirada a l'àmbit educatiu per incorporar la Memòria Democràtica i els valors democràtics com a matèria curricular en els ensenyaments de secundària. L'objectiu en aquest àmbit és que les persones joves coneguin els errors de la història i els episodis de repressió perquè no tornin a passar en el futur, especialment quan estan ressorgint moviments d'extrema dreta que poden amenaçar les lleis aprovades i els avenços en Memòria Democràtica.

També s’ha destacat la importància de mantenir vius els moviments socials, les entitats i associacions de memòria i les associacions veïnals, així com continuar, amb la implicació dels ajuntaments, com administració més propera a la ciutadania, i la dels arxius com a font de documentació i impuls de recerques.

Així mateix, s’ha recordat que fins al dia 11 de novembre estarà a l'Arxiu Comarcal de Sant Feliu de Llobregat, l'exposició “No estamos muertos" de Daniel Despothuis, pintor i artista visual francès, que va viure envoltat per famílies de refugiats espanyols que van viure la Retirada, al barri de la seva infància.

La Xarxa de Memòria Democràtica del Baix Llobregat,  va ser constituïda el 25 de gener de 2020, data en què es complien vuitanta-un anys que l’exèrcit de Franco ocupava la comarca. La Xarxa està liderada pel Consell Comarcal del Baix Llobregat i el Centre d’Estudis Comarcals de Baix Llobregat, i la conformen diverses associacions, institucions, 24 ajuntaments de la comarca, els sindicats UGT Baix Llobregat i CCOO Baix Llobregat, la Diputació de Barcelona i el Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya.

Imatges addicionals: 

Cerca

 

 

@ccbaixllobregat

  Subscriu-te al canal RSS

Consell Comarcal del Baix Llobregat

Parc Torreblanca N-340 pk 1249

08980 Sant Feliu de Llobregat

 Tel.: 936852400   Fax:936851868

 Contacte