Jornada de formació sobre la protecció a la infància i l'adolescència en risc al Baix Llobregat
El dijous 13 de febrer el Consell Comarcal va acollir una jornada de formació especialitzada en la normativa legal en què s’emmarca l’encàrrec de les diferents administracions públiques en matèria de protecció a la infància i l’adolescència. L'esdeveniment va comptar amb l'assistència d'uns 80 professionals dels Serveis Socials, SEAIA i Serveis d'Intervenció Socioeducativa de tota la comarca del Baix Llobregat.
La ponència va anar a càrrec de l’Almudena González García, jurista especialitzada en la protecció de la infància i l'adolescència del Consell Comarcal del Vallès Oriental, investigadora principal i coordinadora de la Clínica Jurídica per a la Protecció de la Infància i l’Adolescència, així com docent de la Universitat de Barcelona.
L'objectiu d'aquesta sessió va ser aprofundir en la Llei Orgànica 8/2021, de 4 de juny, de protecció integral a la infància i l'adolescència davant de la violència (LOPIVI), així com en el marc normatiu general de protecció d'infants i adolescents en situació de risc. A més, es va tractar en detall l'expedient administratiu municipal en aquests casos.
Aquesta jornada va sorgir de la necessitat detectada entre les persones professionals de la comarca de formar-se en aquesta matèria, així com de la necessitat de conèixer el treball realitzat, en relació amb els expedients de risc, entre l'Àrea de Sostenibilitat Social, Cicle de Vida i Comunitat de la Diputació de Barcelona i el Consell Comarcal del Vallès Oriental.
Durant la sessió es van presentar diverses temàtiques rellevants, com entendre què suposa i què implica tenir atorgat el caràcter d’agent de l’autoritat pública als i les professionals de serveis socials quan estiguin desenvolupant la seva actuació administrativa de protecció de la infància i l’adolescència en risc o aprendre què significa i implica la definició legal de violència infantil, i com aplicar‐la a la praxi professional diària.
Tanmateix, va dedicar una part important de la Jornada a recordar que, si bé la responsabilitat d’Atenció i Protecció a la Infància i Adolescència del territori català correspon a la Generalitat de Catalunya, és competència de l’ens local l’atenció a la infància i l’adolescència en risc del seu territori. Això implica que cada ens local haurà de tenir un sistema per obrir els diferents expedients de risc dels infants atesos i, tenint en compte la llei de transparència de les administracions públiques, haurà de notificar als pares l’obertura d’aquest expedient.
En interès superior de l’infant, el tractament d’aquesta informació altament sensible requerirà sistemes d’emmagatzemar-la en l’ens local que assegurin la seva confidencialitat i, per tant, l’accés restringit a aquests expedients.
L'Almudena va compartir amb el públic assistent de quina manera i amb quins protocols, altres ens locals havien resolt aquesta obligació, oferint-se a assessorar o respondre les preguntes que es van plantejar en la sala.
El Consell Comarcal del Baix Llobregat vol expressar el seu agraïment a l’Almudena González García per la seva ponència i la seva voluntat de compartir coneixements en aquesta matèria tan rellevant. Així mateix, reafirma el seu compromís en la protecció dels infants i adolescents en situació de risc, treballant activament a través del SEAIA, la coordinació de l'ABSS i el Servei d'Intervenció Socioeducativa.