Jornada formativa sobre els delictes d'odi i discriminació
El Consell Comarcal del Baix Llobregat va acollir ahir la jornada formativa “Seguretat i diversitat sexual i de gènere”. La jornada, organitzada pel Servei d’Atenció Integral LGTBI del Baix Llobregat i Gaylespol, Associació Nacional de Policies LGTBI, va aplegar representants dels cossos policials, referents tècnics d’ajuntaments de la província de Barcelona, membres d’entitats i associacions i càrrecs electes.
La presidenta del Consell Comarcal, Eva M. Martínez Morales, va ser l’encarregada de donar la benvinguda a les persones assistents i inaugurar la jornada, destacant que: “un bon atestat policial és molt important perquè els delictes d’odi i discriminació arribin a judici, per això són bàsiques formacions com aquests, on s’abordaran tots els àmbits d’aquest tipus de delictes: judicial, policial i administratiu”.
Tot seguit va prendre la paraula Miguel Esquius i Miquel, cap de la Regió Policial Metropolitana Sud de Mossos d’Esquadra, que va destacar la importància de la tasca de prevenció que es porta a terme des de diferents unitats del cos, així com la formació dels efectius per assegurar, d'una banda, la ràpida i correcta identificació dels casos d’odi i discriminació, i, d'altra banda, una correcta atenció a les víctimes i resolució dels casos.
Per la seva banda, Xavier Florensa Cantons, director General de Polítiques Públiques LGBTI+ del Departament d’Igualtat i Feminismes de la Generalitat de Catalunya va fer incís en el fet que Catalunya és capdavantera en l’àmbit de les polítiques de diversitat afectiva sexual i de gènere, gràcies a l’existència de normativa específica, com són les lleis 11/2014, per a garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals i per a eradicar l'homofòbia, la bifòbia i la transfòbia, i 19/2020, d’igualtat de tracte i no-discriminació. També va assenyalar que l’aprovació d’aquestes lleis va impulsar el desplegament de la Xarxa SAI, serveis d’atenció integral LGTBI a tot Catalunya.
La primera part de la jornada formativa va anar a càrrec de Manuel Peinado, president de Gaylespol, i Isabel Tapia, vocal de formació de l’entitat, amb una ponència sobre la diversitat afectiva sexual i de gènere des de la perspectiva de les forces i cossos de seguretat.
Tot seguit va ser la fiscal delegada contra els Delictes d’Odi i Discriminació de la Fiscalia Provincial de Barcelona, Marta Glòria López Català, l’encarregada d’exposar la tasca de la fiscalia en els casos d’odi i discriminació, i exposant els punts on la coordinació d’aquesta amb els cossos policials és clau per a la resolució dels casos.
A banda de la via penal, les lleis també contemplen la via administrativa per a la denúncia dels casos d’odi i discriminació cap al col·lectiu LGTBI. Olga Batallé Gol, jurista de l’Oficina d’Igualtat de Tracte i No-Discriminació de la Generalitat de Catalunya, va ser l’encarregada d’explicar les funcions d’aquesta oficina, la tipologia de delictes que es poden denunciar i com fer-ho, així com el recorregut de les denúncies per via administrativa.
La darrera ponència de la jornada es va centrar en l’àmbit policial i va anar a càrrec de Carme Barroso Caro, Sergenta Cap de la Unitat Regional de Proximitat i Atenció al Ciutadà de la Regió Policial Metropolitana Sud de Mossos d’Esquadra. La ponència es va centrar en el procés de denúncia, les diferents eines i recursos a disposició dels cossos policials, així com la necessària coordinació entre totes les forces i cossos de seguretat.
Per acabar, la consellera de Diversitat Sexual i de Gènere del Consell Comarcal, Vicky Castellanos Núñez, va posar el punt final a la jornada formativa agraint a les persones assistents l’interès per l’abordatge dels delictes d’odi i discriminació, que s’han incrementat de manera molt preocupant a la comarca i a Catalunya en els darrers anys.