La importància de la prescripció social i el treball transversal en salut comunitària
El Consell Comarcal del Baix Llobregat va acollir ahir la primera reunió de l'any del grup motor ampliat Baix Llobregat Litoral-Sant Boi i del grup ampliat Baix Llobregat Centre-Fontsanta, una trobada promoguda per l'Agència Catalana de Salut. L'acte va servir per posar en valor la importància de la prescripció social i el treball transversal en salut comunitària.
La consellera comarcal de Salut, Bàrbara Lligadas, va donar la benvinguda a la sessió destacant els grans reptes als quals s'enfronta l'àmbit sanitari. En aquest sentit, va assenyalar la necessitat d'evitar la medicalització innecessària, i va subratllar la importància de treballar per millorar el benestar de les persones. Així mateix, va posar en valor el paper del Consell Comarcal en la prestació de serveis que afavoreixen la creació de xarxes, l'intercanvi d'experiències i la reflexió col·lectiva. Segons la consellera, la clau per avançar en aquest àmbit és un enfocament transversal que integri tots els sectors socials.
A la trobada també va intervenir el subdirector general d'Addiccions, VIH, ITS i Hepatitis Víriques de l'Agència de Salut Pública de Catalunya, Joan Colom i Farran, qui va oferir una ponència titulada El present i el futur de la prescripció social i el seu impacte en la salut comunitària. En aquest context, es va remarcar que la prescripció social és una eina fonamental perquè permet a professionals de la salut i pacients, identificar conjuntament activitats beneficioses per afrontar diversos problemes de salut.
La prescripció social es presenta com una estratègia essencial per complementar l'atenció sanitària tradicional amb una visió més holística de la salut, promovent el benestar físic i emocional de les persones. La integració d'activitats socials, culturals i esportives en l'abordatge dels problemes de salut contribueix a fomentar una atenció més humana, preventiva i sostenible, que empodera la ciutadania i reforça la cohesió comunitària.