La millora de les dones no disminueix la bretxa de gènere

Tot i la millora generalitzada de la situació de les dones, la diferència amb els homes és més gran.

L’Observatori Comarcal i el Consell de les Dones del Baix Llobregat publiquen, en el marc del 8 de març, Dia Internacional de les Dones, una nova edició de l’informe “Les dones en el mercat de treball”, que recull les darreres dades disponibles sobre la situació de les dones en el mercat de treball al Baix Llobregat, així com d’altres àmbits directament relacionats, com la formació, els usos del temps i treballs de cura, els salaris i prestacions, la pobresa o les pensions, entre d’altres, i facilita amb totes aquestes dades, un coneixement real de la situació socioeconòmica de les dones a la comarca.

Les dades d’aquest informe corresponen majoritàriament a l’any 2023 on, gràcies a les noves dades disponibles del cens de població i habitatges, podem aprofundir en les desigualtats al mercat laboral des d’una perspectiva de gènere.

L’informe reflecteix una millora global de la situació socioeconòmica de tota la població: augmenta de manera generalitzada la taxa d’ocupació respecte a l’any 2022, disminueix de manera generalitzada també, la tasca de risc de pobresa i s’ha registrat una menor taxa de temporalitat a les contractacions, entre d’altres.

Les dades en general, són millors per a tothom, però ho són molt més per als homes, de manera que les bretxes de gènere són encara més grans.

L'informe s'estructura en 5 grans àmbits: 1. Accés al mercat de treball. La formació; 2. Principals indicadors de la població en edat de treballar; 3. Usos del temps i cura; 4. Salaris, prestacions i pobresa i 5. El mercat de treball segons demanda.

De totes les dades que recull, es destaquen:

  • FORMACIÓ. Augmenta el nombre absolut de dones matriculades als cicles formatius i a Batxillerat, però disminueix el seu pes relatiu.
  • INDICADORS GENERALS DE POBLACIÓ ACTIVA. Augmenta de manera generalitzada la taxa d’ocupació. Disminueix la distància entre la taxa d’ocupats i ocupades.
  • ROTACIÓ LABORAL. La rotació laboral afecta més a les dones.
  • EMPRENEDORIA. Només el 36% dels autònoms són dones.
  • USOS DEL TEMPS. L’Índex d’Igualtat de Gènere (IIG), en la seva dimensió del temps, mostra una càrrega desigual en la distribució del treball domèstic i de cures.
  • SALARIS. La bretxa salarial existeix i es fa més gran segons edat, ocupació i rang salarial. La bretxa creix en els joves i les ocupacions d’atenció al públic i administració.
  • PENSIONS. El gènere continua determinant la quantia de les pensions per jubilació.
  • POBRESA. La taxa de risc de pobresa és major entre les dones. El major descens de la taxa de risc de pobresa se situa en les persones majors de 64 anys i en especial en les dones.
  • OCUPACIÓ. Disminueix el diferencial total d’homes i dones treballant a la comarca, amb tot i això, el diferencial creix amb l’edat.
  • TEMPORALITAT. Es registra la menor taxa de temporalitat de la sèrie.
  • ATUR. L’atur del Baix Llobregat continua tenint nom de dona, i si és de llarga durada, encara més.

Les dades es poden resumir en què millora la situació de la dona, però creix el diferencial.

Per la seva part, el Consell de les Dones del Baix Llobregat vol posar de manifest la importància d’informes com aquest, que demostren la discriminació que les dones pateixen durant tot el seu procés vital, a qualsevol edat i en qualsevol àmbit i territori. En aquest sentit destaquen que la igualtat real entre dones i homes al Baix Llobregat encara està molt lluny, de fet, està encara més lluny del que ho estava fa un any.

 

Loading...

Loading...

Cerca

 

 

@ccbaixllobregat

  Subscriu-te al canal RSS

Consell Comarcal del Baix Llobregat

Parc Torreblanca N-340 pk 1249

08980 Sant Feliu de Llobregat

 Tel.: 936852400   Fax:936851868

 Contacte