La taxa d’escolarització dels infants de 2 anys creix durant el curs 2023-2024
La taxa d’escolarització dels infants de 2 anys creix en el segon curs escolar on s’ofereix la gratuïtat per aquest col·lectiu.
L'Observatori Comarcal publica una nota sobre la Taxa d’escolarització infantil al Baix Llobregat en el curs escolar 2023-2024 amb l’objectiu de veure quin és el nivell d’escolarització de la franja d’edat de 0 a 5 anys a la comarca.
En el segon curs escolar, on s’ha aplicat la gratuïtat de l'escolarització dels infants d'I2 (dos anys) en els centres públics[1] es pot observar un increment del 4,0% els infants matriculats en aquest curs. Tres de cada quatre infants de dos anys estan escolaritzats al Baix Llobregat (76,6%).
No obstant això, el conjunt d’infants matriculats en el primer cicle d’educació infantil (d’entre 0 i 2 anys) decreix molt moderadament (-0,7 punts percentuals) durant el curs 2023-2024 fins a situar-se en el 46,3%. Aquesta davallada és deu principalment al descens d’infants matriculats a I1 (-4,4 punts percentuals). Tanmateix, la taxa d’escolarització en el primer cicle d’educació infantil és superior al Baix Llobregat (46,3%) que pel conjunt de Catalunya (42,6%) seguint amb el diferencial positiu observat per a tota la sèrie.
Per contra, en el segon cicle d’educació infantil (de 3 a 5 anys) la taxa d’escolarització, que posa en relació el nombre d’infants matriculats sobre el nombre d’infants residents d’entre 0 i 5 anys, es manté estable (+0,5 punts percentuals) i arriba al 87,9% tot i la caiguda tant del nombre d’infants com del nombre d’alumnes matriculats. L’indicador del Baix Llobregat és 3,6 punts percentuals inferior a la mitjana catalana (92,2%). S’ha de tenir en compte que les dades analitzades només fan referència als infants escolaritzats al Baix Llobregat i per tant, aquells infants que cursen estudis fora de l’àmbit comarcal (p.e. a Barcelona ciutat o a un altre municipi d’una altra comarca) no s’ha comptabilitzat. És a dir, és possible que el nombre d’alumnes escolaritzats sigui superior però aquells que no s’han matriculat a la comarca no consten en aquesta estadística.
Taxa d’escolarització 0-2 anys
Com mostra el següent gràfic, la pèrdua de població d’entre 0 i 2 anys és ja un fet estructural que es repeteix any rere any des de fa ja una dècada. En l’últim any la reducció s’ha situat en el 1%. La comarca compta així amb 18.202 infants amb edats compreses entre els 0 i els 2 anys, 9.213 menys que al 2013.
Tanmateix, durant el període 2011-2020 la tendència a perdre més població que alumnes ha fet que la taxa d’escolarització 0-2 anys tendís a créixer. Una tendència que es va veure clarament truncada arran de la pandèmia, quan al Baix Llobregat es van perdre un de cada cinc alumnes matriculats a l’educació infantil de primer cicle (-21,6%). En el següent curs postpandèmia (2021-2022) la matriculació va créixer un 15,9% i en el curs 2022-2023 un 7,5%. Enguany la matriculació ha disminuït un 2,5% trencant la sèrie positiva dels darrers dos anys.
Si comparem la taxa d’escolarització de la comarca amb la del conjunt de Catalunya, observem que en tots els cursos observats (a partir del curs 2014-2015) la taxa d’escolarització del Baix Llobregat és superior a la del conjunt de Catalunya. El curs 2023-2024 és, de fet, el curs que registra la major diferència entre les dues taxes: mentre Catalunya té una taxa del 42,6%, el Baix Llobregat té una taxa d’escolarització del 46,3%.
Si desagreguem per edats podem veure que dins del col·lectiu de 0 a 2 anys hi ha tendències molt diferenciades. Per una banda, els infants de 0 anys escolaritzats es mostren estables a través dels cursos, entorn al 11%. Per l’altra, tant pels infants d’un com els de dos anys es pot observar una tendència creixent post-pandèmia. Tot i això, en el darrer curs l’evolució és divergent: mentre la taxa d’escolarització dels infants de dos anys ha seguit creixent la dels infants d’un any ha disminuït.
Taxa d’escolarització 3-5 anys
De manera similar al que ha succeït entre el grup d’edat de 0 a 2 anys, la taxa d’escolarització d’infants d’entre 3 i 5 anys també havia tendit a créixer entre el 2014 i el 2019 com a resultat d’una menor reducció del nombre d’alumnes matriculats que del nombre d’infants. Més concretament, el descens de 4.778 infants residents de 3 a 5 anys entre el 2014 i el 2019 contrasta amb el descens de només 2.121 alumnes. Això va comportar el creixement de la taxa d’escolarització 3-5 del 88,3% al 96,7%, és a dir, la quasi totalitat dels infants.
Ara bé, en els darrers tres cursos ha disminuït de manera similar tant el percentatge d’alumnes matriculats com, especialment, el de població en aquesta franja d’edat. Això ha implicat un descens de la taxa d’escolarització 3-5, que actualment es troba en el 87,9%, un 0,5% més que en el curs anterior.
Si comparem la taxa d’escolarització de la comarca amb la del conjunt de Catalunya, observem que en gairebé tots els cursos observats la taxa d’escolarització del Baix Llobregat és inferior a la del conjunt de Catalunya. Els darrers quatre cursos escolars la taxa d’escolarització de Catalunya supera en més de 3 punts a la de la comarca, sent un 3,6% inferior en el curs 2023-24.