La Xarxa de Memòria Democràtica del Baix Llobregat participa en la Jornada "Fomentem la Cultura de la Pau"

El divendres 7 d'octubre, la presidenta de la Xarxa de Memòria Democràtica del Baix Llobregat i presidenta del Consell Comarcal, Eva Martínez Morales i el conseller de Medi Ambient, Cultura i Memòria Democràtica, Jordi Carbonell Blázquez, van participar en la Jornada "Fomentem la Cultura de la Pau" que va ser organitzada per la Xarxa d’Alcaldes i Alcaldesses per la Pau a Catalunya i Europa, i que va estar presidida per l'alcaldessa de Santa Margarida i els Monjos, Immaculada Ferret.
 
La trobada va tenir com a objectius explorar iniciatives sobre memòria i patrimoni impulsades en municipis intermedis i petits de Catalunya, així com, tractar els reptes i oportunitats que aquestes iniciatives presenten per promoure la cultura de pau i la democràcia a Catalunya. La ponència central va ser a càrrec de Jordi Guixé, director de la Xarxa EUROM – Observatori Europeu de la Memòria, qui va incidir en la necessitat d'explorar els recursos europeus de la Pau i la Memòria Democràtica. Seguidament, es van donar a conèixer diferents experiències municipals, entre d'altres, l'experiència de l'ajuntament d'Olesa de Montserrat relativa al diàleg, mitjançant mediadors/es, entre els nets/es de famílies que havien estat enfrontades des de la guerra civil, que va estar presentada pel regidor de Cultura, Xavier Rota.
També es van presentar experiències comarcals, com la Xara de Memòria Democràtica del Baix Llobregat, constituïda el 25 de gener de 2020, data que feia vuitanta-un anys que l'exèrcit de Franco ocupava la comarca. La Xarxa, amb el lideratge del Consell Comarcal del Baix Llobregat i del Centre d'Estudis Comarcals de Baix Llobregat, la conformen diverses associacions, institucions, ajuntaments de la comarca, els sindicats UGT i CCOO Baix Llobregat, la Diputació de Barcelona i el Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya. Aquesta Xarxa està reconeguda com a Bona Practica per la Fundació Pi i Sunyer. Des de la seva creació s'han realitzat nombroses actuacions, com ara la recerca i base de dades de les 90 persones del Baix Llobregat que van ser deportades als camps de concentració nazis. Duta a terme per l'Isidoro Teruel de l'Amical de Mauthausen; la creació de l'Espai de memòria als deportats en el Parc de Torreblanca, a Sant Feliu de Llobregat; els actes d'Homenatge als deportats i famílies, anys 2021 i 2022; el primer inventari de Memòria Democràtica de la Comarca; els quinze anys de memòria democràtica al Baix Llobregat; els cicles de cinema Cinebaix, Memòria i Deportació; així com la propera Jornada de Memòria Democràtica al món local que tindrà lloc el dia 26 d'octubre al Consell Comarcal.
 
La jornada es va cloure agraint el suport de la Diputació de Barcelona amb la línia de subvencions a administracions locals, i es va destacar la importància de continuar fent Xarxa.
Imatges addicionals: 

Cerca

 

 

@ccbaixllobregat

  Subscriu-te al canal RSS

Consell Comarcal del Baix Llobregat

Parc Torreblanca N-340 pk 1249

08980 Sant Feliu de Llobregat

 Tel.: 936852400   Fax:936851868

 Contacte