Més de la meitat de les víctimes de violència sexual a Catalunya l’any 2018, tenien menys de 20 anys

L’Observatori Comarcal i el Consell de les Dones del Baix Llobregat acaben de publicar la Nota Anual de Violència contra les Dones 2018, un informe que recull totes les dades disponibles sobre violència masclista. L’informe permet prendre consciència de la dimensió real de la violència masclista, així com identificar amb claredat els aspectes més greus.

Pel que fa a les dades corresponents als partits judicials de la comarca, l’any 2018 es van interposar al Baix Llobregat 2.304 denúncies per violència masclista, i es van registrar 238 mesures d’allunyament.

Més de la meitat de les demandes d’ordre de protecció van ser adoptades, una xifra una mica més gran que la d’anys anteriors, però encara lluny de la necessitat real de protecció de les víctimes. De fet, Catalunya és la regió de l’estat que concentra més rati de denegació d’ordres de protecció, seguida d’Euskadi i Madrid. Entre les que menys ordres de protecció deneguen hi són Murcia, la Comunitat Valenciana, Ceuta i Melilla. És diferent la violència masclista en un o altre territori? Hi ha més prevalença en determinades regions? No, la violència masclista no canvia d’intensitat depenent del lloc, és una realitat amb unes característiques específiques i comunes a tots els territoris, per tant, cal qüestionar-se si és necessari reforçar les eines de valoració del risc als jutjats, i analitzar el per què d’aquestes desigualtats entre territoris, que més enllà de les xifres, deixen desprotegides a les víctimes i a les seves filles i fills, front els seus agressors.

Una altra dada important és que el 79% dels delictes de violència masclista són lesions i maltractaments. Paradoxalment, gairebé la meitat de terminacions dels assumptes judicials relacionats amb violència masclista al Baix Llobregat, acaben amb el sobreseïment provisional (és a dir, l’arxivament del cas), habitualment per manca de proves contra l’agressor. Aquest fet podria estar relacionat amb la dificultat de provar determinats tipus de violència, com per exemple la violència psicològica, però no deixa de ser sorprenent si ens fixem en que el delicte més denunciat són lesions i maltractaments.

Pel que fa a la línia d’atenció a les dones en situació de violència, 900 900 120, va rebre durant el 2018 un total de 678 trucades del Baix Llobregat, un 7% de les del total de Catalunya, una xifra lleugerament inferior a la dels anys anteriors. En més del 95% dels casos, l’àmbit de la violència era la parella.

I per últim, de les dades recollides pel Departament d’Interior de la Generalitat de Catalunya, destaca per una banda el creixement de la violència masclista, tant en l’àmbit familiar com en la parella, i per altra banda, que el 52% de les víctimes ateses per violència sexual a Catalunya l’any 2018 tenia menys de 20 anys.

El Servei d’Informació i Atenció a les Dones del Baix Llobregat, que atén a les dones dels municipis de menys de 20.000 habitants de la comarca, va atendre l’any passat a 273 dones, 130 de les quals es trobaven en situació de violència masclista, la qual cosa suposa el 47'6% del total de dones ateses.

Des del Consell de les Dones del Baix Llobregat creiem que es indispensable continuar amb la difusió de totes les dades relatives a la violència masclista, així com actualitzar periòdicament les enquestes que es porten a terme des de les administracions autonòmica, estatal i europea. Les dades són imprescindibles per posar de manifest que el terrorisme masclista està més present que mai a la nostra societat, arrelat a una estructura patriarcal que està destinada a desaparèixer més d’hora que tard.

 

Cerca

 

 

@ccbaixllobregat

  Subscriu-te al canal RSS

Consell Comarcal del Baix Llobregat

Parc Torreblanca N-340 pk 1249

08980 Sant Feliu de Llobregat

 Tel.: 936852400   Fax:936851868

 Contacte