No hi ha patrimoni immaterial sense la participació de les persones

El Castell de Pallejà, un espai privilegiat d’alt valor patrimonial, va acollir el dissabte 27 de novembre les 11es Jornades de Patrimoni del Baix Llobregat. Entre capgrossos i gegants, la jornada, que es va centrar en el ’“El patrimoni immaterial i el paisatge social al Baix Llobregat”, va aplegar experts i expertes de l’àmbit  acadèmic i universitari, d’investigació, d’història, l’associatiu i el museístic.

La inauguració institucional va anar a càrrec de l’alcaldessa de Pallejà, Ascensión Ratia, la Conxita Solans expresidenta del Centre d’Estudis Comarcal del Baix Llobregat i el conseller comarcal de Medi ambient, Cultura i Memorial Democràtic, Jordi Carbonell.

En aquesta edició es destaca el treball transversal en el seu enfocament, en el que han participat el Centre d’Estudis del Baix Llobregat, el Consell Comarcal del Baix Llobregat, el Consorci del Parc Agrari i el Consorci de Turisme del Baix Llobregat, així com l’elevada qualitat tècnica dels i de les professionals que van intervenir.

Les ponències centrals van ser a càrrec de l’expert en democràcia de proximitat i història local, Àngel Merino i del director de l’Institut del Patrimoni Cultural Immaterial, Lluís Garcia Petit, i van ser presentades per la regidora de Cultura de l’Ajuntament de Pallejà, Sandra Merino. Els col·loquis van incidir en com el patrimoni immaterial del Baix Llobregat s’imbrica amb l’entorn per crear paisatge social, i com modela i deixa la seva empremta en el territori i en la seva gent. La UNESCO defineix el patrimoni cultural immaterial com a “patrimoni viu” i diu que abasta les pràctiques, expressions, sabers o tècniques transmeses per les comunitats de generació en generació.

En les jornades es van exposar sis experiències vinculades al patrimoni de la memòria com l’itinerari obrer de Cornellà i les Dones lluitadores; als sabers i tècniques artesanals com la construcció d’orgues i la Pedra seca, pedra viva; i al de les tradicions i manifestacions diverses com les Passions i Mots i feines de la pagesia. Les experiències van ser presentades per: Anna Plans coordinadora de Patrimoni Cultura de l'Ajuntament de Cornellà de Llobregat,  Amor del Álamo, membre del grup de recerca sobre dones de Sant Boi de Llobregat, Natalie i Gerhard Grenzing del Taller d'Orgues Gerhard Grenzing, Viver Bernadó metge naturalista, Lenke Kovács del Departament de Filologia Catalana i Lingüística General de la Universitat de les Illes Balears, Montserrat Cloquell i Núria Armengou membres dels Amics del Museu de Pallejà, i Juan Pablo Beas, regidor de Cultura de Sant Andreu de la Barca.

Per finalitzar, el responsable de Dinamització Agroterritorial del Consell Comarcal, Marc Riera, va presentar les conclusions del taller participatiu sobre el Patrimoni, immaterial i també material de les Muntanyes del Baix, celebrat el dia 3 de novembre en el marc de les 11es Jornades.

Com a conclusió de les Jornades es destaca que no hi ha patrimoni immaterial sense la participació de les persones, així com la necessitat de continuar posant en valor el patrimoni intangible de la comarca. Se situa la seva importància en el fet que dota les comunitats d’identitat i de sentiment pertinença i continuïtat, i emfatitza també la seva capacitat per gestionar l’entorn natural i social i per proporcionar ingressos econòmics. 

Imatges addicionals: 

Cerca

 

 

@ccbaixllobregat

  Subscriu-te al canal RSS

Consell Comarcal del Baix Llobregat

Parc Torreblanca N-340 pk 1249

08980 Sant Feliu de Llobregat

 Tel.: 936852400   Fax:936851868

 Contacte