Nova Guia Pràctica de Clàusules Socials per a fomentar l’Economia Social

El Consell Comarcal presenta, en el marc del projecte Ateneu Cooperatiu del Baix Llobregat, la Guia Pràctica de Clàusules Socials per al Foment de l’Economia Social al Baix Llobregat, un document que emfatitza els objectius compartits entre la contractació pública i l’economia social.

L’economia social és, de nou, una de les grans apostes de la línia de treball del Consell Comarcal, com ja s’ha vist prèviament al Pla d’Actuació Comarcal, al Pacte del Baix Llobregat per un nou impuls econòmic i social o al Programa de Foment de l’Economia Social i Solidària dins del Pla de Reactivació Econòmica.

En aquesta nova guia la importància recau sobre la contractació pública. Segons la Unió Europea, aquesta és una eina estratègica per a la dinamització social i econòmica del territori. Al document s’exposa que un dels problemes existents és que les entitats de l’economia social, tot i tenir una gran importància com a garants de principis i estàndards socials, no tenen un pes proporcional en la contractació pública: encara que suposen el 10% del PIB i el 12,5% de l’ocupació, només resulten adjudicatàries de l’1,9% del conjunt pressupostari dels contractes públics.

Per tant, un dels objectius principals d’aquesta Guia Pràctica és posar solució a aquesta manca de contractació pública d’entitats de l’economia social. Per tal de proporcionar eines al personal tècnic que duu a terme la contractació, als càrrecs públics i persones amb capacitat de decisió política i a les entitats amb persones gestores i professionals de l’economia social, la guia està estructurada en quatre punts.

Primer, mostra totes aquestes mesures que garanteixen la contractació d’empreses i entitats d’economia social, que és el cas dels contractes reservats. A continuació, dona importància a aquelles que no les garanteixen, però que si les afavoreixen, tal com fan els criteris d’adjudicació i les condicions especials d’execució. Se centra en les seves diferències i en com la seva aplicació pot afavorir les empreses d’economia social. Per últim, també mostra com algunes mesures previstes a la legislació de contractes públics faciliten la contractació pública de PIMES i empreses d’economia social. Com a valor afegit, es proposa un sistema de control i verificació en quatre passos, que té com a objectiu facilitar la feina al personal tècnic de contractació.

La consellera de Desenvolupament Econòmic i Estratègic, Lourdes Borrell, declara que aquesta és "una fita important dins el projecte Ateneu Cooperatiu, que atén a una petició de les entitats integrants i del conjunt de l'economia social i solidària de la comarca". Així mateix, considera que pel Consell Comarcal, aquesta eina és "un primer pas important per avançar cap a un model de compra pública responsable, aspecte fonamental en el marc dels ODS/Agenda 2030 per a un desenvolupament econòmic sostenible i inclusiu".

Podeu consultar la guia en aquest enllaç.

Cerca

 

 

@ccbaixllobregat

  Subscriu-te al canal RSS

Consell Comarcal del Baix Llobregat

Parc Torreblanca N-340 pk 1249

08980 Sant Feliu de Llobregat

 Tel.: 936852400   Fax:936851868

 Contacte