Noves tendències en la gestió del patrimoni local

Les VIII jornades de Patrimoni del Baix Llobregat que han estat organitzades pel Consell Comarcal i el Centre d’Estudis, amb el suport de la Diputació de Barcelona i del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, es van celebrar el dia 22 de novembre de 2017 a Can Pasqual, Esparreguera. A l’acte van assistir els ajuntaments de la comarca, entitats culturals, i experts i expertes dels diferents àmbits.

L’objectiu central va ser repensar i integrar noves tendències en la gestió del patrimoni identificant elements de reflexió i d’innovació. En aquesta edició s’han buscat idees entre els diferents ponents i professionals experts per concretar què podem fer per gestionar millor escenaris específics del Baix Llobregat.

La inauguració va anar a càrrec de l’Alcalde d’Esparreguera, Eduard Rivas; la Cap de secció de l’Oficina de Patrimoni de la Diputació de Barcelona, Teresa Reyes; el Director del Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica (mNACTEC), Jaume Perarnau; la Presidenta del Centre d’estudis Comarcal, Conxita Sánchez; i el President del Consell Comarcal, Josep Perpinyà, qui va destacar la importància d’entendre el Patrimoni de manera extensa, tenint present el patrimoni arquitectònic o arqueològic, el patrimoni natural i l’intangible.

Seguidament va tenir lloc la ponència central a càrrec de la Doctora Paloma González, arqueòloga i professora titular del Departament de Prehistòria de la Universitat Autònoma de Barcelona qui va destacar diferents elements, i va posar de relleu que la ciutadania és la que crea el patrimoni. Es va continuar la jornada amb la taula rodona en la que van participar: la Mònica Borrell, Directora del Museu Nacional d’Arqueologia de Tarragona,  Ferran Puig, arqueòleg i alcalde de Torrelles de Llobregat , Ramon Ten, l’ex-cap del Servei d’Arqueologia de la Generalitat de Catalunya,  Esther Hachuel, directora del Centre d’Estudis del Baix Llobregat, i Lluís Monfort, Conseller de Cultura i Memòria Democràtica del Consell Comarcal. Entre d’altres qüestions es va incidir en la importància de catalogar els bens, la identificació de les persones amb el patrimoni, i en la Llei de Patrimoni de la Generalitat que preveu dos tipus de bens els nacionals i els locals però no els comarcals, i que aquesta idea reduccionista pot limitar iniciatives comarcals com podria ser la Ruta del Romànic al Baix Llobregat

Mitjançant els tallers es van analitzar diferents casos específics del Baix Llobregat com : el Romànic, Monestir de Sant Ponç de Corbera, la Colònia Sedó o el patrimoni urbà de Sant Feliu de Llobregat. Les jornades van finalitzar amb una visita guiada a la Colònia Sedó a càrrec del Xavier Granel del Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya.

 

Imatges addicionals: 

Cerca

 

 

@ccbaixllobregat

  Subscriu-te al canal RSS

Consell Comarcal del Baix Llobregat

Parc Torreblanca N-340 pk 1249

08980 Sant Feliu de Llobregat

 Tel.: 936852400   Fax:936851868

 Contacte