Novetats destacables de la modificació de la llei de violència masclista catalana

Des del Consell de Dones del Consell Comarcal del Baix Llobregat es reuneix periòdicament la Comissió de treball sobre violència vers les dones.

En la darrera reunió celebrada el passat dia 3 de febrer hi van participar la majoria de responsables d’aquest àmbit dels ajuntaments de la comarca, responsables dels SIEs de Sant Feliu i Sant Boi, Mossos d’Esquadra, Fiscalia, Institut Català de les Dones, Subdirecció General contra la Violència Masclista, Direcció General de Serveis Socials i de l’Associació In Via, a més de les membres del Consell Comarcal.

Es van tractar diversos temes entre els quals destaquem la modificació de la llei catalana 5/2008 del dret de les dones a eradicar la violència masclista. D’entre els aspectes a modificar, Lucía Ortiz, jurista del SIAD d’Olesa de Montserrat i membre del grup de recerca Antígona de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), ens resumeix les novetats principals que contempla  la modificació d’aquesta llei: 

Inclou l’atenció a dones transgènere als recursos de la xarxa d’atenció i recuperació. S’incorporen les següents tipologies de violències masclistes:

  • Violències digitals.
  • Violència obstètrica.
  • Violència vicària (la violència que s’exerceix contra els fills i filles de dones víctimes)
  • Violència institucional (la violència que exerceixen les institucions públiques, en la qual s’inclou la utilització del síndrome d’alienació parental). Es podrà demanar responsabilitat patrimonial i disciplinària en els casos de violències institucionals contra les dones i fills/es
  • Violència de segon ordre (la violència que s’exerceix contra les professionals de suport)
  • Violència en l’àmbit polític i educatiu
  • Violència en l’àmbit laboral (incloent la discriminació per embaràs o maternitat)  Violència en l’àmbit social o comunitari (tràfic de dones amb finalitat d’explotació sexual, feminicidis, agressions per raó de gènere a l’espai públic, represàlies per discursos i expressions individuals i col·lectives) 

Converteix en obligatòria l’assistència lletrada a les dones víctimes de violència masclista en el moment de la denúncia.

Pel que fa al consentiment en les relacions sexuals, la llei contempla la necessitat de que es doni de forma explícita en tot moment i de forma constant en tota la relació sexual. 

En relació a l’atenció de menors d’edat, s’estableix que a partir dels 16 anys no caldrà consentiment dels progenitors per facilitar atenció especialitzada.

S’obliga al Govern a facilitar informació específica de violència en dones grans, al ser un col·lectiu invisibilitzat. 

En l’àmbit educatiu, es manifesta la necessitat d’incorporar la coeducació i l’educació afectivo-sexual des de l’educació infantil fins la secundària. 

Es vol assegurar la formació especialitzada en perspectiva de gènere i violències masclistes als/les professionals que intervenen en l’àmbit, facilitar programes de suport i cura de les professionals i avaluar els serveis de la xarxa d’atenció i recuperació. 

Per últim, pel que fa a la interseccionalitat (la concurrència de la violència masclista amb altres eixos de discriminació) aquesta haurà de ser tinguda en compte de cara a les intervencions amb víctimes de violència masclista.

Cerca

 

 

@ccbaixllobregat

  Subscriu-te al canal RSS

Consell Comarcal del Baix Llobregat

Parc Torreblanca N-340 pk 1249

08980 Sant Feliu de Llobregat

 Tel.: 936852400   Fax:936851868

 Contacte