Prevenció del suïcidi juvenil: formació per afrontar el repte

La prevalença de les conductes suïcides entre la població juvenil i l’envergadura que han adquirit les xifres amb relació a aquest fenomen (al món en general i a casa nostra, en particular) converteixen aquesta realitat en un eix imprescindible a l’hora de treballar la salut de les persones joves des d’un punt de vista integral. Segons dades del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, el suïcidi va ser la primera causa de mort entre les persones de 15 a 34 anys a Catalunya el 2016, el que ens obliga a observar aquest fenomen com a problemàtica de salut pública i a treballar interdisciplinàriament per prevenir-lo.

El Servei Comarcal de Joventut del Baix Llobregat, assumint la seva funció de reforç i suport als equips tècnics de joventut de la comarca, per una banda, i d’impuls a les polítiques locals de joventut, per una altra, vol oferir oportunitats d’aprenentatge, guiatge i millora competencial dels/les professionals de joventut també en matèria de salut mental.

És per això que, aquest dimecres, ha impulsat una acció formativa específica sobre prevenció del suïcidi juvenil. La sessió ha anat a càrrec del psicòleg i sociòleg Isaac Lloveras, que treballa com a tècnic al Servei d’Emergències Mèdiques. Durant dues hores i escaig, els i les professionals de joventut de la comarca que hi han participat han analitzat els mites que envolten el suïcidi i s’han apropat a la terminologia relacionada amb aquesta problemàtica. També han pogut contextualitzar el fenomen i identificar els factors de risc i de protecció més importants en aquesta matèria. A més a més, han ampliat els seus coneixements sobre la tipologia d’intervencions existents en l’àmbit de la prevenció i, finalment, han repassat un seguit de recursos d’atenció i suport disponibles (dins i fora de la comarca) per afrontar situacions de perill.

Amb aquesta formació s’ha dotat el personal tècnic d’algunes eines bàsiques per convertir-se en guardians/nes protectors de la conducta suïcida davant de la població juvenil. S’ha fet partint d’una perspectiva preventiva, parlant més de vida que no pas de mort i comprenent que la manera més eficaç de treballar la matèria és fer-ho sectorialment, ja que tant els factors de risc com els de prevenció emergeixen i transiten entre l’esfera individual, la comunitària i relacional i l’àmbit del sistema sanitari i social.   

Cerca

 

 

@ccbaixllobregat

  Subscriu-te al canal RSS

Consell Comarcal del Baix Llobregat

Parc Torreblanca N-340 pk 1249

08980 Sant Feliu de Llobregat

 Tel.: 936852400   Fax:936851868

 Contacte