Primers fruits del projecte pioner de recuperació agrària Espai Test de Sant Vicenç dels Horts
- El Consell Comarcal col·labora amb l’ajuntament de Sant Vicenç dels Horts, el Consorci del Parc Agrari del Baix Llobregat, la Unió de Pagesos i l’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA), per dinamitzar el sector agrícola local i fomentar la incorporació de la nova pagesia.
- El primer participant del programa d’acompanyament i suport d’iniciatives al sector primari ja està impulsant un projecte d’agricultura ecològica.
A Sant Vicenç dels Horts s’ha posat en marxa recentment l’Espai Test Agrari, un projecte pioner amb l’objectiu de dinamitzar el sector agrícola local i fomentar la incorporació de la nova pagesia. Després d’un procés de selecció, un agricultor emprenedor s’ha posat a treballar en un camp de titularitat municipal que el consistori li ha cedit, i ja porta tres mesos desenvolupat un projecte innovador basat en l’agricultura ecològica. L’Espai Test Agrari és una actuació conjunta que compta amb la participació d’Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts, el Consorci del Parc Agrari del Baix Llobregat, el Consell Comarcal del Baix Llobregat, Unió de Pagesos, l’Associació d’Iniciatives Rurals i l’Àrea Metropolitana de Barcelona. A més, comparteix la seva experiència amb la xarxa RETA (Red de Espacios Tests Agrarios), per impulsar experiències d’aquest tipus a altres punts de Catalunya i també a Extremadura, Navarra, Euskadi, Illes Balears...
“Els espais test com el de Sant Vicenç dels Horts, són una eina per promoure l’entrada de persones joves en la pagesia, des del Consell Comarcal, impulsem aquests projectes que es poden reproduir en altres espais de la comarca, com altres municipis del Parc Agrari, de les Muntanyes del Baix, o del Parc Rural de Montserrat i es pot aprofitar l’experiència de Sant Vicenç dels Horts per transferir-la a altres municipis del Baix Llobregat.”, assenyala el conseller de Medi Ambient, Jordi Carbonell.
En la primera edició, s’ha fet un procés de selecció de nous projectes agraris, presentats per persones que no havien estat prèviament titulars d’explotacions agràries, i s’ofereix formació, assessorament i mentoria per part de pagesia professional en actiu, a més d’un terreny on posar-ho en pràctica i maquinària. Els resultats d’aquesta primera iniciativa és producció ecològica i de proximitat, amb productes de temporada: tomàquets, pebrots, albergínies, enciams, bledes, escaroles, patates, etc. Actualment, el tester distribueix cistelles personalitzades i aviat també disposarà d’una parada al Mercat de Pagès.
Com funciona el projecte?
L’objectiu és continuar desenvolupant i ampliant aquesta iniciativa pionera, per atraure projectes innovadors, fomentar l’emprenedoria i oferir acompanyament integral que possibiliti:
- Disposar d’un terreny agrícola per un període de tres anys on desenvolupar el projecte i avaluar-ne la seva viabilitat.
- Disposar de maquinària i suport per a la realització de treballs al camp relacionats amb els cultius que es practiquen.
- Formació. En funció de la trajectòria formativa i experiència de cada una de les persones usuàries, es proposa un itinerari formatiu individualitzat al llarg del seu pas per l’Espai Test Agrari. La formació es porta a terme en diversos àmbits (agrònom, gestió empresarial, màrqueting, digitalització, etc.) amb l'objectiu de donar una visió integral i de conjunt sobre el sector i la gestió d'una explotació agrària.
- Assessorament. Els emprenedors reben assessorament tècnic qualificat en l'àmbit agronòmic, gestió empresarial, gestió de l'explotació i comercialització del producte.
- Acompanyament. Una persona de referència (tutor/a), s’encarrega de fer el seguiment del projecte, la implementació a l'Espai Test Agrari i l'avaluació, conjuntament amb la persona usuària, per millorar el projecte, i si s'escau, introduir-hi modificacions. En finalitzar el període a l'Espai Test Agrari, el tutor vetllarà, si així ho sol·liciten les persones usuàries, per la cerca d’una finca en què realitzar la incorporació definitiva al sector.
- Mentoria. A banda, les persones usuàries de l'Espai Test Agrari també tenen un pagès local de referència (mentor), que és la persona encarregada traslladar-li el coneixement tradicional del maneig i les tècniques de cultiu, així com una visió del sector des de l'experiència.
D’aquesta manera es vol facilitar la incorporació de nova pagesia que contribueixi al relleu generacional del sector i a garantir la continuïtat de les explotacions agràries alhora que la preservació del patrimoni agrícola local.