Per què les dones no liderem el futur tecnològic?

L’Observatori Comarcal i el Consell de les Dones del Baix Llobregat acaben de publicar l’informe “Les dones en el mercat de treball. Quan el gènere determina la recuperació”, un informe que analitza de manera àmplia l’evolució de la situació de les dones en el mercat de treball del Baix Llobregat, i que permet confirmar i quantificar el nivell de discriminació per raó de gènere que existeix a la comarca.

Així, si bé es cert que 2017 ha estat el segon any amb registres positius a nivell macroeconòmic, en contractes, afiliacions i disminució de l’atur, aquesta tendència no ha afectat de la mateixa manera a dones i homes. De l’informe es continua derivant els mateixos indicadors pel que fa a que el treball a temps parcial i la cura d’infants, persones grans o dependents, són cosa de dones i la bretxa o desigualtat salarial és dóna de manera transversal a tots els sectors, edats i ocupacions.

L’indicador que varia es el que fa a l’emprenedoria, a diferència de l’any anterior, el percentatge d’homes emprenedors és superior al de dones emprenedores. Només el 33% dels empresaris i cooperativistes de Catalunya són dones.

S’incorpora un indicador nou que fa referència a la quantia mitjana de les pensions contributives dels homes al Baix Llobregat és de 1.315 €, la de les dones no supera els 730 €, és a dir, existeix una bretxa de pensions del 45%.

De manera general s’observa una major presència de dones en els estudis superiors que no es tradueix en una major presència en les millors ocupacions, és un clàssic en els darrers anys, com també ho és l’elecció d’estudis, en la que s’observen segregacions per raons de gènere: més dones a batxillerat i més homes a cicles formatius.

El tema a més a més es complica quan creix el pes de les noies matriculades en batxillerat d’arts i disminueix en el batxillerat tecnològic; i en cicles formatius, creix el pes de les dones en serveis socials i a la comunitat, consolidant-se més estudis i posteriors ocupacions clarament feminitzades i masculinitzades.

Des del Consell de les Dones creiem que els diferents factors que motiven aquesta segregació van molt més enllà de les vocacions de les noies a l’hora d’escollir estudis, existint una pressió social i familiar, una cultura patriarcal i una repetició i agreujament d’estereotips masclistes en edats cada cop més joves. Per aquest motiu, cal incorporar més homes en estudis feminitzats, però una de les clau rau en apoderar les dones també en carreres tècniques, en àmbits de gran activitat econòmica i lideratge. Cal un paper determinant de les dones en la concepció social i tecnològica del futur, de l’era tecnològica, de la robotització, de la nanociencia, de la neurotecnologia, de l’enginyeria..., cal fer més “femenina” la ciència i tecnologia, amb la incorporació de les dones que tinguin aquests interessos professionals en aquest sector, que a més a més oferiran un important nombre de llocs de treball.

 

Loading...

Loading...

Cerca

 

 

@ccbaixllobregat

  Subscriu-te al canal RSS

Consell Comarcal del Baix Llobregat

Parc Torreblanca N-340 pk 1249

08980 Sant Feliu de Llobregat

 Tel.: 936852400   Fax:936851868

 Contacte