Retorna el feminisme al Baix Llobregat amb el 5è Congres de les Dones

Més de 400 delegades han assistit al 5è Congres i més de 1.500 persones han participat en els treballs precongresuals

Que una comarca, la única a tot Catalunya, hagi celebrat cada quatre anys des del 2002 un Congrés de dones comarcal diu molt a favor seu, de l’activisme, de la implicació i també del compromís dels ajuntaments, entitats, organitzacions diverses i expertes que col.laboren per que aquesta gran trobada sigui possible, liderat des del Consell de les Dones del Consell Comarcal del Baix Llobregat.

En aquest 5è Congres, amb el lema 100% feministes, s’ha percebut un altre ambient, uns ànims renovats, una il·lusió, unes ganes i també, cal dir-ho, molta experiència acumulada en tots aquests anys, ja sigui en el format del Congrés com en els continguts. Set comissions de treball coordinades per persones expertes i amb uns materials elaborats prèviament, que han servit de suport documental juntament amb el treball precongressual,  han conformat l’eix de tot els debats. Han estat 28 activitats organitzades als diferents municipis al llarg d’aquest any vinculades a les temàtiques proposades, i què donen fe del gran dinamisme i de l’alta participació.

Transversalitat de gènere a les polítiques públiques, economia feminista, dones i tecnologia, perspectiva de les dones als mitjans de comunicació, violències masclistes / assetjament sexual i esport femení han estat els gran eixos dels debats. Ara queda fer l’elaboració definitiva de les conclusions que serviran de full de ruta en els propers 4 anys i sobretot comunicar tota aquesta feina a la ciutadania per eixamplar la xarxa de persones implicades en la ideologia transformadora que és el Feminisme.

A més una altra iniciativa pionera ha estat l’elaboració del Decàleg per a la construcció de ciutats feministes, 10 punts bàsics als quals s’hi adhereixen els ajuntaments i el Consell Comarcal declarant-se respectivament municipi o comarca feminista, amb el compromís de posar en pràctica els seus principis. 

D’entre les moltes idees força que han sorgit dels intensos debats es destacarien tres:

  • Ni un pas enrere en les conquestes feministes. Hem d’estar vigilants perquè el patriarcat no perdona el discurs feminista.
  • Hem de portar el feminisme al cor de la política.
  • Les dones han de ser-hi en tots els espais de poder i decisió

La benvinguda institucional de l’acte inaugural del congrés va comptar amb la participació de l’alcaldessa de Castelldefels, Maria Miranda Cuervas, la vicepresidenta del Consell Comarcal del Baix Llobregat Raquel Sánchez Jiménez, la diputada de Territori i Sostenibilitat de la Diputació de Barcelona, Rosa Funtané Vila, la presidenta de l’ICD, Núria Balada i Cardona, i la delegada del Govern a Catalunya, Teresa Cunillera i Mestres. La Ministra de la Presidència, Relacions amb les Corts i Igualtat d'Espanya, Carmen Calvo Poyato, va enviar un vídeo amb un missatge de salutació a totes les persones participants al congrés.

A la cloenda van intervenir el regidor d’Igualtat de l’ajuntament de Castellefels, Alex Company Hernández, i la consellera de les Dones, Gent Gran i LGBTI, Vicky Castellanos Núñez.

Imatges addicionals: 

Cerca

 

 

@ccbaixllobregat

  Subscriu-te al canal RSS

Consell Comarcal del Baix Llobregat

Parc Torreblanca N-340 pk 1249

08980 Sant Feliu de Llobregat

 Tel.: 936852400   Fax:936851868

 Contacte