Trobada de la comissió de seguiment de la Xarxa de Memòria Democràtica del Baix Llobregat

El dimecres 20 d'octubre, s'ha reunit la primera comissió de seguiment de la Xarxa de Memòria Democràtica del Baix Llobregat que va ser constituïda al mes de gener de 2020. Van assistir a la mateixa Carlos Martínez i Marc Sangüesa de CCOO, José Antonio Iniesta d’UGT- Baix Llobregat, Carme Romero de l’Associació per la Memòria i democràcia del Baix Llobregat, Xaier Cortès de l'escola mare de déu de la Mercè de Sant Feliu de Llobregat, Xavier Menéndez director de programes de Memòria Democràtica de l'Àrea de Presidència de la Diputació de Barcelona, Oriol Dueñas, Cap de l'Àrea de Continguts i Projectes del Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya, Josep Mª Cobos de la Colònia Sedó, Mª José Bono Historiadora, les coordinadores tècniques del Centre d'Estudis Comarcals i el Consell Comarcal del Baix Llobregat i Jordi Carbonell, conseller de Medi Ambient, Cultura i Memorial Democràtic que va presidir la sessió.

Els objectius principals de la comissió van ser, d'una banda, elaborar la proposta de Pla de Treball 2022 de la Xarxa que serà elevada al plenari que està previst pels primers mesos de l'any vinent. Les línies estratègiques que es van treballar van ser el reconeixement de les víctimes i actes de commemoració, la difusió d’actuacions en matèria de Memòria Democràtica del Baix Llobregat i la comunicació, sobretot pel que fa a incrementar la presència dels mitjans de comunicació en els actes realitzats.

I per l'altre, realitzar un seguiment de les actuacions desenvolupades fins a la data, com ara:

La Xarxa d'Espais de Memòria. Es va debatre sobre els espais memorialistes que hi ha a la nostra comarca i de la poca connexió que hi ha entre ells. Valorant la possibilitat de crear la Xarxa d’Espais de Memòria del Baix Llobregat començant amb la programació d’una oferta de visites guiades.

Recerca de les persones deportades del Baix Llobregat als camps de concentració nazis. La Xarxa de Memòria Democràtica del Baix Llobregat va impulsar un projecte comarcal sobre les persones deportades del Baix Llobregat. Es van comptabilitzar 89 deportats de la comarca (tot homes) que van patir la ignomínia dels camps nazis. 

Celebració dels quinze anys de memòria democràtica al Baix Llobregat. L’acte es va celebrar amb una ponència sobre les Polítiques de memòria a l’espai públic que va acabar amb un recull de 4 experiències innovadores de memòria.

Realització dels actes de commemoració del dia 5 de maig. En commemoració al dia nacional d’homenatge als deportats i deportades, a les persones assassinades i a totes les víctimes del nazisme, la Xarxa va retre homenatge mitjançant:

- Un manifest i comunicat públic.

- El Cicle de Cinema Mai Més: Memòria, deportació i prevenció del feixisme al Cinebaix de Sant Feliu de Llobregat. Mitjançant Cinefòrum a partir de seleccions de llargmetratge, pel·lícules de ficció i documental.

- La presentació de la recerca de les persones deportades del Baix Llobregat als camps de concentració nazis a Olesa de Montserrat. Realitzada per Isidoro Teruel.

- L'acte central d'homenatge als deportats amb la presència de familiars de les víctimes de l’horror nazi. L'acte va ser conduït per la periodista Montserrat Armengou.

La comissió de seguiment va valorar molt positivament les actuacions dutes a terme des de la constitució de la Xarxa i l'impuls que aquesta està adquirint.

Cerca

 

 

@ccbaixllobregat

  Subscriu-te al canal RSS

Consell Comarcal del Baix Llobregat

Parc Torreblanca N-340 pk 1249

08980 Sant Feliu de Llobregat

 Tel.: 936852400   Fax:936851868

 Contacte