A un any del Pacte del Baix Llobregat, presentació del primer informe d'indicadors

Quan es compleix un any del Pacte del Baix Llobregat per un nou impuls econòmic, aprovat en un consens absolut el 29 de juny de 2020, és un moment especial pels ens locals de la comarca, ajuntaments i consell comarcal que han treballat intensament per dur a terme accions i destinar recursos ordinaris i extraordinaris, a proporcionar solucions per a la nostra ciutadania.

En aquest sentit, el Consell Comarcal va oferir ahir una roda de premsa, en la que la presidenta, Eva M. Martínez Morales, va presentar als mitjans de comunicació, l’Oficina de Projectes Europeus del Baix Llobregat, i la consellera de Desenvolupament Econòmic i Estratègic, Lourdes Borrell Moreno, va presentar el panell d’indicadors del Pacte del Baix Llobregat per un nou impuls econòmic i social, quan es compleix un any de la seva aprovació.

En la seva intervenció, la presidenta del Consell Comarcal, va presentar aquesta eina destacant que “neix amb la voluntat clara de ser referència dels 30 municipis de la comarca per tal de poder facilitar la participació en programes de finançament europeus”. Va presentar els serveis que ofereix, i va posar de relleu que “aquesta oficina té la voluntat de treballar conjuntament i cooperar amb els agents econòmics, els agents socials, els grups comarcals i amb tots els municipis, per tal que la nostra comarca pugui liderar aquests projectes europeus i es puguin tirar endavant moltes iniciatives.”

També va destacar que des de la seva creació, l’Oficina ha realitzat diferents accions, entre les quals destaquen l’adhesió a les Xarxes Internacionals, Red Europea de Innovación por la Inclusión Social, ICLEI i Enterpise Europe Network. La presentació de tres manifestacions d’interès, Transforma Indústria, Digitalització PIMES i Living Lab Fusta a través de la finca Can Colomer. Les 12 trobades estratègiques amb potencials col.laboradors, com són Acció, CESEFOR, I2CAT, Acción contra el Hambre, Covenant of Mayors, EIT, IEMED, Eurecat, Leitat i La Salle. I la definició de quatre avantprojectes d’innovació i d’interès per a la comarca: Agroforestal, Automoció, Digitalització i Canvi Climàtic-Innovació Verda i circular.

Així mateix, va assenyalar que “actualment estem explorant la convocatòria dels fons LIFE per la sostenibilitat, el canvi climàtic i la transició energètica, ja que considerem que els INTERREG i URBAN INITIATIVE són objectius d’alt interès i primordials per aquesta Oficina pel període 2021-2022, tot i que no tanquem la porta a participar com a associats en línies com l’HORIZON EUROPE”

Pel que respecta al balanç de Pacte del Baix Llobregat un any després de la seva signatura, la consellera de Desenvolupament Econòmic i Estratègic, Lourdes Borrell, va presentar l’evolució dels indicadors de cada una de les 8 línies estratègiques, destacant pel que fa a la línia 1, El Baix Llobregat, territori segur, que el 60 % dels municipis de la comarca han creat unitats d'atenció a la ciutadania Covid i s’han engegat 91 campanyes informatives per reforçar les mesures sanitàries i promoure una mobilitat segura, d'acord amb les dades extretes del Pla de Reactivació en el marc de l'acció subvencionada pel Servei Públic d'Ocupació de Catalunya en el marc dels Plans de reactivació socioeconòmica COVID-19, finançada pel Servicio Público de Empleo Estatal i amb el cofinançament del Fons Social Europeu.

Pel que fa a la línia 2, enfortiment i preservació de les empreses del Baix Llobregat, la consellera va destacar que “l’aspecte més extraordinari que recull aquest primer informe dels indicadors del Pacte és la quantia econòmica dels recursos mobilitzats per a la reactivació”, en total 16.697.823 euros destinats i executats per part dels ajuntaments, dels quals 6.499.049 euros han estat destinats a empreses a través d’ajuts i subvencions, i dels que s’han beneficiat 4.776 empreses. Pel que fa a les persones autònomes, s’han destinat 4.773.496 euros, 1.3026.14 euros a la contractació i 803.223 euros s’han destinat a persones afectades per ERTOs i EROs. En total 1.091 persones han estat beneficiàries d’ajuts i s’han posat en marxa 82 mesures vinculades a taxes i impostos.

Respecte de la línia estratègica 3, transició i sortida de la crisi de forma segura inclusiva i l’atenció a les persones, la consellera va destacar que s’han posat en marxa  9 grups de treball amb agents del tercer sector i teixit productiu, i que un 87% dels municipis han creat i/o actualitzat els plans d’igualtat.

En relació a la línia 4, foment de l’ocupació, va ressaltar que un total de 88 projectes i línies d’ajuts impulsades pels ajuntaments per valor de 3.391.108 euros, s’han vist complimentades pels 11.018.996 euros del Programa Comarcal de Suport per un nou Impuls econòmic i social, que els ajuntaments poden destinar a inversions i a polítiques feministes vinculades als marcs estratègics comarcals, i que el dia d'avui, tres ajuntaments de la comarca, Castelldefels, Gavà i el Papiol, ja s’han vist beneficiats.

Quant a la línia 5, reforç dels principals sectors productius, va assenyalar que s’han destinat 5.342.525 euros d’ajuts a comerç, restauració, turisme i indústria, i pel que fa a la línia 8, governança i mesures i iniciatives pel sector públic, va destacar que 24 dels 30 ajuntaments del Baix Llobregat s’han adherit al Pacte per un nou impuls econòmic i social, i 25 municipis s’han sumat al Pla de Reactivació Socioeconòmica del Baix Llobregat, i s’han aprovat 5 plans de ciutat dels municipis de més de 50.000 habitants.

Els i les portaveus dels grups polítics que van assistir a la roda de premsa, PSC, ECG, ERC, C’s i JxCAT van valorar molt positivament els objectius assolits en aquest primer any del Pacte del Baix Llobregat per un nou impuls econòmic i social.

 

 

Cerca

 

 

@ccbaixllobregat

  Subscriu-te al canal RSS

Consell Comarcal del Baix Llobregat

Parc Torreblanca N-340 pk 1249

08980 Sant Feliu de Llobregat

 Tel.: 936852400   Fax:936851868

 Contacte