Una quinzena de municipis es reuneixen per abordar qüestions de salut i seguretat juvenil en contextos d’oci

En les darreres visites als equips polítics i tècnics realitzades pel conseller comarcal de Joventut, es va constatar una preocupació compartida i creixent davant l’augment d’algunes situacions de tensió i d’incidents violents que s’estan reproduint en contextos d’oci nocturn.

Recollint aquesta inquietud i responent al compromís del departament comarcal de Joventut de donar suport als municipis i afavorir l’abordatge col·laboratiu de reptes i demandes vinculades a les polítiques de joventut i a la realitat juvenil, ha tingut lloc una sessió monogràfica sobre salut i seguretat. La finalitat de la convocatòria ha estat la de promoure un espai per a la recerca conjunta de possibles estratègies de prevenció, contenció i resposta, sobretot des d'una perspectiva d’intervenció socioeducativa, a les problemàtiques que es donen en activitats i esdeveniments d’oci i que els municipis consideren prioritari afrontar.

La sessió va obrir-se amb la salutació del conseller comarcal de Joventut, Víctor Flores, qui va posar en context la convocatòria de la sessió. A continuació, va cedir la paraula a la caporala Cristina Sánchez, del Grup Regional d'ORC (Oficina de Relacions amb la Comunitat) de l’ARSEC, qui va fer una intervenció centrada a clarificar la distribució territorial i el marc d’actuació de l’ARSEC, així com la definició de les seves funcions i les unitats específiques que coordina.

Finalitzada l’exposició de la caporala, es va obrir un torn de paraula perquè les persones assistents a la sessió (majoritàriament regidors/es i tècnics/ques de Joventut de la comarca) poguessin indicar quines situacions es trobaven en sengles localitats i, en cas que en coneguessin cap, quines estratègies desplegaven per tal de minimitzar-ne els efectes.

De les aportacions i el debat sorgit arran d’aquestes, es fa palès que la sensació majoritària és que, d’un temps ençà, les baralles, el consum d’alcohol i de substàncies estupefaents, els actes violents i les agressions sexuals, han augmentat i que, de fet, són comportaments i incidents que afecten persones d’edats més primerenques.

Cercar fórmules per intentar reconduir el fet que algunes persones joves associïn diversió amb alcohol i consums de risc, i/o amb agressions a altres persones joves, és imperatiu. Alhora, es manifesta clarament l’interès per a reflexionar, al seu torn i en paral·lel, al voltant dels riscos ambientals (com ara la vulnerabilitat socioeconòmica, la precarietat, la solitud no desitjada, la pressió de les xarxes socials, entre altres) que poden desembocar en aquests tipus de situacions. S’entén que d’aquesta manera es podran dissenyar i executar accions més efectives que redueixin el nombre d’incidents i que millorin la salut i la seguretat de les activitats i propostes lúdiques i culturals.

De la sessió monogràfica que ha tingut lloc també se n’extreu la conclusió que la recerca de respostes a aquest repte compartit només pot materialitzar-se amb èxit si es treballa de manera transversal i multidisciplinària, comptant amb el compromís, la participació i el coneixement d’una pluralitat d’actors i agents del territori (diferents departaments municipals, joves associats i no associats, cossos de seguretat, referents comunitaris, etc.).

Pròximament, i en funció d’allò que les persones que van assistir a la trobada suggereixin, es decidirà de quina manera es dona continuïtat al treball per afrontar aquesta problemàtica.

 

Cerca

 

 

@ccbaixllobregat

  Subscriu-te al canal RSS

Consell Comarcal del Baix Llobregat

Parc Torreblanca N-340 pk 1249

08980 Sant Feliu de Llobregat

 Tel.: 936852400   Fax:936851868

 Contacte