Actuem davant el maltractament
S’entén com a maltractament “tota acció o omissió que generi un dany, intencionat o no; que es produeixi en el medi familiar, comunitari o institucional, que vulneri o faci perillar la integritat física o psíquica, el principi d’autonomia o la resta dels drets fonamentals de l’individu, i que es pugui constatar de manera objectiva o percebre de manera subjectiva independentment de la intencionalitat o no de l’entorn en què es produeixi”. [Declaració d’Almeria, 1995]
“Acció única o repetida, o la manca de resposta adequada, que es produeix en qualsevol relació en què hi hagi una expectativa de confiança i que provoca danys o angoixa a una persona gran”. [Declaració de Toronto 2012]
El maltractament a les persones grans i persones en situació de fragilitat es pot presentar en diferents categories:
Circuit d’intervenció del SEAP
Un cop el servei derivant realitza la demanda al Servei Especialitzat d’Atenció a les Persones (SEAP) es porta a terme la derivació del cas a través del Full de derivació recollint les dades socials i familiars, i canalitzant la demanda i la problemàtica global a nivell familiar.
Efectuada la recollida d’informació i dels fets concrets, s’inicia la fase de valoració. Això, implica un coneixement integral de la situació de la persona gran o persona en situació de fragilitat, a nivell físic, cognitiu, emocional, social, de salut i familiar. Es fa l’anàlisi multidisciplinari, activant-se els tres perfils professionals del SEAP i es tenen en compte els recursos de la zona perquè es pugui donar la millor sortida a la situació plantejada.
Davant d’una situació de maltractament, la valoració te en compte el diagnòstic, el grau de risc, la gravetat i la seguretat al mateix temps que inclou un pronòstic de la situació del/ de la causant de la situació de maltractament.
La fase de valoració inclou:
- L’estat de la persona gran o persona en situació de fragilitat que rep la situació de no bon tracte o maltractament.
- Avaluació de la capacitat de decidir de la persona que rep el no bon tracte o maltractament.
- Avaluació de l’entorn relacional més proper.
- Valoració del grau d’acceptació de la situació per part de la persona gran o persona en situació de fragilitat i de la/es persona/es causant/s del maltractament.
- Coordinació amb serveis/recursos implicats i d’altres sistemes com Salut, Justícia i Seguretat.
Seguidament, es realitza la fase d’intervenció, que te per finalitat protegir, atendre i resoldre la situació detectada de no bon tracte i/o maltractament cap a la persona gran o persona amb situació de fragilitat.
Aquesta intervenció es concreta en un Pla de Treball, compartit entre els diferents serveis i professionals que intervenen, tenint en compte:
- La gravetat de la situació.
- La capacitat de decidir de la persona afectada.
- L’acceptació o no del pla de treball per part de la persona gran o persona en situació de fragilitat.
L’execució del pla de treball te en compte la coordinació i el treball en xarxa entre els professionals i serveis del territori que intervenen, així com, l’activació de recursos i mesures de protecció.
Durant tota la fase d’intervenció també es te en compte el causant o la causant del no bon tracte o maltractament amb la finalitat d’evitar que l’actuació sigui repetitiva.
I, finalment, la fase de seguiment te per objectiu realitzar les modificacions i actualitzacions necessàries en el Pla de Treball i efectuar les baixes o derivacions a altres serveis que es produeixin.
CONSELLER COMARCAL |
José Antonio Monteagudo Urgell |
COORDINADORA TÈCNICA |
Maribel Mateo Gomà |
Correu electrònic: seap@elbaixllobregat.cat |
Telèfon de contacte: 93 685 24 00 |
Adreça: Parc Torreblanca N-340 pk 1249, 08980 - Sant Feliu de Llobregat. |