Taula de Serveis Socials del Baix Llobregat. Protocol d'adhesió.
Antecedents Acords Document original en pdf
PROTOCOL D'ADHESIÓ
Baix Llobregat, 19 de gener de 2011
Reunits
D'una part la Sra. Rosa Boladeras Serraviñals, en la seva qualitat de presidenta del Consell Comarcal del Baix Llobregat, i en representació de l'esmentada entitat, en virtut de les facultats que legalment té conferides, i d'altra els alcaldes i alcaldesses dels trenta ajuntaments de la comarca del Baix Llobregat,
les parts es reconeixen mútuament competència i capacitat per formalitzar el present protocol.
Antecendents
En els darrers anys el sistema de serveis socials s’ha vist sotmès a un procés accelerat de creixement, degut a l’aprovació, d’una banda, de la nova Llei de serveis socials de Catalunya i, d’altra banda, de la Llei estatal de promoció de l’autonomia personal i d’atenció a la dependència.
El desplegament d’aquestes normatives està suposant un augment considerable de l’esforç de gestió i de les responsabilitats públiques per part del món local, amb incerteses sobre el model i condicions finals en què desenvoluparan la seva tasca. I tot això, en un moment en què a augmenta la pressió ciutadana i les magnituds de provisió i gestió de serveis.
A més, els serveis socials són l’únic subsistema de benestar amb una forta component de descentralització. Aquesta especificitat aporta molt valor al sistema, sobretot proximitat i adaptabilitat a les necessitats específiques de cada territori i de cada persona usuària. També té, però, costos importants, especialment heterogeneïtat, multiplicació de tasques, problemes de dimensió i, sobretot, creació de inequitat territorial.
En aquest sentit, cal desenvolupar models d’organització i gestió dels serveis socials que ajudin a superar les limitacions actuals i avancin en la garantia de l’equitat territorial, de la qualitat dels serveis i de l’eficiència en la seva gestió.
La comarca del Baix Llobregat, que en molts aspectes ha estat capdavantera en polítiques socials, té un gran repte per endavant si vol assumir les responsabilitats que el tema es mereix en l’àmbit local.
És per aquest motiu que des del Consell Comarcal s’ha impulsat la creació de la Taula de Serveis Socials del Baix Llobregat, com a instrument de coordinació i articulació estratègica que permeti aconseguir aquestes fites. Sempre, des de la voluntat de generar dinàmiques cooperatives interinstitucionals i amb el conjunt d’entitats i agents socials i econòmics del territori.
Per formalitzar la constitució de la Taula, cal el compromís i l’acord del conjunt d’ajuntaments de la comarca en relació als aspectes més significatius que han de marcar les seves finalitats fonamentals.
Acords
- Crear un espai d’interacció i de coordinació política estable, a l’àmbit dels serveis socials, que permeti la construcció de lideratge compartit i configurar posicionaments comuns des de la lògica territorial de la comarca del Baix Llobregat.
- Dissenyar un model de polítiques de serveis socials que superi l’atomització municipal, garanteixi la cohesió territorial i afavoreixi l’articulació en el marc del Sistema Català de Serveis Socials.
- Promoure un procés de cooperació intermunicipal que augmenti la coherència del sistema de serveis socials a la comarca, assegurant un nivell d’agregació territorial que faciliti la relació i la interlocució amb el Govern de la Generalitat de Catalunya.
- Establir i/o consolidar dinàmiques de col·laboració, cooperació estratègica, i treball en xarxa amb el conjunt d’agents socials i econòmics, així com amb les entitats del tercer sector que actuen en el territori.
- Definir i consensuar models d’intervenció adients per donar resposta a les noves necessitats i realitats socials del territori.
- Disposar d’un sistema d’informació pròpia i comparada, suficient i qualificada, per poder analitzar, planificar i prendre decisions estratègiques.
- Crear un marc de treball comarcal que permeti promoure el desenvolupament tècnic del sistema de forma equitativa per a la ciutadania, i eficaç i eficient pels governs locals.