Conclusións del 5è Congrés

El desenvolupament de la comarca del Baix Llobregat ha estat històricament lligat a les reivindicacions i moviments socials. Molt sovint les dones han estat iniciadores i capdavanteres de campanyes que demanaven la millora de tot allò que afectava la vida quotidiana: serveis, habitatge, planificació urbanística, seguretat, i com no, també dels seus drets, dels drets de les dones. Del dret al propi cos, a viure lliures de violències i discriminacions, i sobretot, del dret a assolir la igualtat i la plena ciutadania.

Des de l’any 2002, la comarca del Baix Llobregat ha celebrat un congrés de dones cada quatre anys, i això no és casualitat, això només pot passar en un territori on el feminisme, aquesta ideologia transformadora, és un tret tant definitori com per declarar-se comarca feminista, mitjançant El Decàleg per a la construcció de ciutats feministes, una iniciativa pionera liderada per alcaldesses de la comarca, amb 10 punts bàsics que molts ajuntaments i el Consell Comarcal ja s’han compromès a desenvolupar.

El 5è Congrés de les Dones del Baix Llobregat s’ha celebrat en un any on el moviment feminista ha estat protagonista d’importants accions: una aturada a nivell mundial el vuit de març, campanyes globals com el #metoo, i a nivell de l’estat, mobilitzacions massives contra sentències judicials incomprensibles i perilloses, que no només ens deixen indefenses front les agressions sexuals, sinó que a més a més ens culpabilitzen. Però també un any on l’extrema dreta a irromput al panorama polític posant el focus en el feminisme, els drets de les dones i en els avenços socials i normatius assolits. Ni un pas enrere!

El Congrés s’ha desenvolupat arreu de la comarca, començant per la seva presentació, a càrrec de totes les alcaldesses, continuant per les vint-i-vuit subseus que ajuntaments i entitats representatives del territori han realitzat, i acabant amb dues intenses jornades de Congrés a Castelldefels, seu d’aquesta edició.

Set comissions de treball conduïdes per expertes en cadascuna de les matèries i amb uns materials de treball elaborats prèviament, i la gran participació tant en les activitats precongressuals com en el propi Congrés, fan d’aquest document de conclusions una valuosa eina per a la definició i disseny de les polítiques d’igualtat a desenvolupar al territori en els propers anys.

Vicky Castellanos Núñez
Consellera de Dones, Gent Gran i LGBT del Consell Comarcal del Baix Llobregat

Conclusions en pdf

 

Cerca

 

 

@ccbaixllobregat

  Subscriu-te al canal RSS

Consell Comarcal del Baix Llobregat

Parc Torreblanca N-340 pk 1249

08980 Sant Feliu de Llobregat

 Tel.: 936852400   Fax:936851868

 Contacte