Lluïsa Garcia-Esteve

Doctora en Medicina i Cirurgia. Psiquiatra Consultora Sènior de l'Hospital Clínic de Barcelona.

Des de l'any 1998, que va crear i dirigir la primera Unitat de Salut Mental Perinatal que hi ha a Espanya, dedicada al diagnòstic i tractament de les malalties mentals durant l'embaràs i el postpart. Durant anys treballa per desenvolupar el primer Programa de Psiquiatria i Psicologia Perinatal que en el 2018 aconsegueix la formació d’un equip multidisciplinari especialitzat en salut mental perinatal i l'obertura del primer Hospital de Dia Mare-Bebè al nostre país per a l'atenció de mares amb patologia mental en el postpart que acudeixen diàriament a rebre teràpies intensives i multidisciplinàries acompanyades pels seus nadons. La Unitat de Salut Mental Perinatal CLINIC_BCN, amb un equip multidisciplinari que atén a dones embarassades amb problemes de salut mental i a mares en l’Hospital de Dia Mare-Bebè, que precisen  teràpies intensives.

Des de 2004, preocupada per introduir la perspectiva de gènere en la salut mental i en millorar l'atenció a les víctimes de violència sexual,  inicià el Programa de Prevenció i Intervenció de les Seqüeles Psíquiques en Dones Víctimes d'una Agressió recent que ha dirigit fins al passat mes d’octubre 2021, dirigit a l'atenció i recuperació de les dones víctimes/ supervivents d’una agressió sexual.

És presidenta de la Comissió hospitalària de Violència Intrafamiliar i de Gènere (Comissió VIG) de l'Hospital Clínic de Barcelona des de 2018. La Comissió VIG ha desenvolupat el Programa d'Atenció Integral a la Violència sexual (PAIVS) del qual l'Hospital Clínic és referent a la ciutat de Barcelona per l'atenció a la salut integral immediata i de seguiment.

Cofundadora i primera presidenta de la Societat científica Marcé Espanyola de Salut Mental Perinatal, filial de la The Marcé Society for the Perinatal Mental Health (2011-2016).

És investigadora de l'Institut d'Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS) i responsable de la línia de recerca sobre "Maternitat i salut mental". He dut a terme projectes que han rebut subvenció d'organismes públics sobre la depressió postpart, sobre mares treballadores i mares immigrants, sobre la detecció de la violència de parella en l’àmbit sanitari, sobre ha validat a Espanya  el qüestionari més usat internacionalment per a la detecció de la depressió postpart (l'EPDS), així com altres eines, com el Pospatpartum Bonding Disorder (PBQ) per avançar en la recerca científica dels trastorns mentals perinatals i les seves conseqüències sobre el vincle materno filial. Aquests projectes han permès la realització de 12  tesis doctorals  fins a l'actualitat i publicacions en revistes nacionals i internacionals.

Actualment, des de 15 juny 2021, és consultora sènior de la Unitat de Salut Mental Perinatal de l'Hospital Clínic de Barcelona i presidenta de la Comissió de Violència Intrafamiliar i de Gènere de l’Hospital Clínic.

Cerca

 

 

@ccbaixllobregat

  Subscriu-te al canal RSS

Consell Comarcal del Baix Llobregat

Parc Torreblanca N-340 pk 1249

08980 Sant Feliu de Llobregat

 Tel.: 936852400   Fax:936851868

 Contacte