Integritat i Mesures Antifrau
En data 19 de juliol de 2021, el Ple del Consell Comarcal ha aprovat el Codi Ètic i de Bon Govern del Consell Comarcal del Baix Llobregat. El pots consultar en aquest enllaç.
Així mateix, el 20 de març de 2023, ha aprovat el Pla de Mesures Antifrau del Consell Comarcal del Baix Llobregat.
El Consell Comarcal del Baix Llobregat és conscient de la importància de persistir en la revisió i implantació de noves mesures que garanteixin la fiscalització dels recursos públics i donin resposta als requeriments de la Unió Europea en la lluita contra el frau i qualsevol altra activitat il·legal o irregular que perjudiqui els seus interessos financers.
La Unió Europea té un notable bagatge en l’establiment de mesures dirigides a combatre actuacions irregulars i a garantir que els recursos de què disposa són utilitzats conforme els objectius pretesos. Les pròpies bases que conformen el substrat de la Unió, com el Tractat de Funcionament de la Unió Europea (TFUE), recullen disposicions centrades en l'adopció de mesures antifrau que tinguin un efecte dissuasiu i ofereixin una protecció eficaç en els Estats membres, institucions, òrgans i organismes de la Unió.
Recentment, la Unió Europea ha fet una aposta per dotar de fons comunitaris als Estats membres per a donar resposta a la greu crisi socioeconòmica derivada de la COVID-19, articulant un instrument conegut com a Fons Next Generation (NGUE).
Aquest instrument, que no respon als mecanismes habituals de finançament comunitari, és un fons extraordinari i sense precedents en la història de la Unió Europea, que preveu, no només la recuperació de l’activitat econòmica anterior a la pandèmia, sinó la transformació econòmica dels Estats perceptors per fer-la més sostenible, digital i resilient davant de futurs embats.
Els fons NGUE s’articulen a través de diversos programes, d’entre els quals en destaca el Mecanisme de Recuperació i Resiliència (MRR), que constitueix el nucli del Fons de Recuperació, i que es vertebra a partir del Reglament (UE) 2021/241 del Parlament Europeu i del Consell de 12 de febrer de 2021 pel qual s'estableix el Mecanisme de Recuperació i Resiliència.
En l’article 22 del citat Reglament, s’estableix l’obligació dels Estats membres beneficiaris o prestataris de fons MRR, d’establir les mesures oportunes per prevenir, detectar i corregir el frau, la corrupció i els conflictes d’interès, així com garantir que es recuperaran els imports abonats erròniament o utilitzats de manera incorrecta.
A nivell estatal, els fons MRR s’han vehiculat a través del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR), que estableix les fites i els objectius d’estricte compliment, i que va ser aprovat de forma definitiva per la Comissió Europea el passat 16 de juny de 2021.
Amb l’objectiu de configurar i desenvolupar un sistema de gestió orientat a definir, planificar, executar, seguir i controlar els projectes i subprojectes previstos al PRTR, l’aprovació de l’Ordre HFP/1030/2021, de 29 de setembre, determina el sistema de gestió del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, d’obligat compliment per totes les entitats públiques i qualsevol altre agent implicat en l’execució del PRTR com a perceptors de fons.
L’Ordre recull un seguit de principis, d’entre els quals en destaca el reforç dels mecanismes de prevenció, detecció i correcció del frau, la corrupció i els conflictes d’interès en la gestió i execució dels fons vinculats al PRTR.
En concret, l’Ordre estableix l’obligació, per aquells òrgans que gestionin o executin projectes finançats amb càrrec a fons Next Generation, de dotar-se d’un Pla de Mesures Antifrau que doni resposta, d’una manera efectiva, als seus requeriments. L’aprovació d’un Pla com aquest, ha de permetre a l’entitat que l’impulsa, garantir i declarar que, en l’àmbit de la seva actuació, els fons corresponents s’han utilitzat de conformitat amb les
normes aplicables, en particular, pel que fa a la prevenció, detecció i correcció del frau i els conflictes d’interès
En relació amb el contingut d’aquest Pla de Mesures Antifrau, l’Ordre estableix en el seu l’article 6 i en els annexos II.B.5 i III.C, el contingut mínim i els elements que qualsevol entitat interessada ha de disposar per evitar que es produeixin situacions de frau, corrupció i conflicte d’interessos, i d’aquesta manera, preservar els interessos financers de la Unió Europea.
S’estableix, a més, que tota entitat executora d’aquests fons haurà de disposar d’aquest Pla en un termini improrrogable de noranta dies des que es tingui coneixement de la participació en el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència.
Tenint en compte les obligacions exposades, el Consell Comarcal del Baix Llobregat es dota del present Pla de Mesures Antifrau (PMA), que guiarà l’acció de l’organització, i també serà d’aplicació pels organismes autònoms, entitats públiques empresarials, consorcis en els quals el Consell Comarcal sigui l’ens d’adscripció i societats mercantils dependents del Consell Comarcal (que estiguin consolidats al pressupost del Consell Comarcal), en el marc de la seva participació en el PRTR a través de les convocatòries de subvenció a les quals es presenti, i de les quals resulti beneficiària.