Sóc professional de la joventut
Oficina jove del Baix Llobregat:
Bones pràctiques
El confinament ha posat a prova els equips professionals de joventut, obligant-nos a generar propostes creatives i iniciatives adaptades a l’espai virtual i al distanciament físic amb la població jove.
En aquest apartat hi trobareu exemples del que s’ha engegat en alguns espais juvenils de la comarca i que ha tingut bona acollida. Les assessories i la informació a les persones joves s’ha continuat facilitant (a través de Whatsapp, correu electrònic, Skype,...). A més, s’han adaptat altres activitats de manera creativa. Pensem que és positiu facilitar aquest recull per posar en relleu la feina que s’està fent al territori i perquè pugui inspirar altres actuacions al Baix Llobregat i més enllà.
Si ets un servei de joventut de la comarca i vols aportar la teva experiència perquè s’incorpori a aquest espai, escriu-nos a joventut@elbaixllobregat.cat
- ABRERA @casaldejovesabrera
Des de l’àrea de joventut de l’ajuntament, la tècnica i la dinamitzadora juvenil estan aprofitant el confinament per promocionar les xarxes socials del servei i donar-li visibilitat. Per això, han impulsat un seguit de propostes que posen en relleu l’activitat que es duu a terme des del departament i que evidencia que l’esforç no s’atura.
Les companyes d’Abrera han posat en marxa diferents actuacions. En destaquem algunes:
- CONNEC’T JOVES: s’entrevista a persones joves que són força conegudes al municipi i que, per tant, funcionen en certa mesura com a referents. Aquesta activitat es transmet mitjançant vídeo en directe d’Instagram. Se’ls pregunta com porten el confinament, com el viuen i comparteixen experiències per transmetre energia i positivisme a la resta de persones joves del municipi. Fer-ho amb els Live d’Instagram dóna l’opció de fer preguntes i que es puguin respondre al moment.
- QUIZZ JOVE: es realitzen preguntes per Instagram sobre temes que fan referència al municipi i que són pròximes a la realitat de les persones joves que hi viuen.
- TALLERS DE CUINA: es realitzen tallers de cuina, en directe o pujant la gravació a històries destacades d’Instagram. Aquesta és una de les activitats ha tingut més èxit, potser per la complicitat de reconèixer les referents del servei duent a terme l’acció o per la possibilitat de posar a la pràctica allò que es mostra en els vídeos.
- CINEMA HISTÒRIC A TRAVÉS DEL PATRIMONI HISTÒRIC D’ABRERA
Des del Servei de Joventut i del de Patrimoni Cultural i Memòria Històrica s’ha proposat el #filmabrera Es tracta d’una activitat per conèixer el passat del municipi a través del cinema històric.
Cada divendres es proposen tres pel·lícules relacionades amb la història d'un element patrimonial d'Abrera, per tal que les persones joves gaudeixin de la pel·lícula i comparteixin, després del visionat, els seus comentaris, crítiques i experiències amb l’etiqueta de referència.
- DIRECTES D’INSTAGRAM: Alguns dels directes que el Casal ha fet per Instagram han despertat un interès especial entre les persones joves. Sobretot, han estat ben rebuts els Live sobre els ERTO's i el Covid-19.
- CORNELLÀ @cornellajove
Els Serveis d'Informació Juvenil del Departament de Joventut, Tràiler Servei d'Informació, Punt a l'Institut i Referents d'Ocupació Juvenil han treballat conjuntament per apropar informació virtualment i visualment a les persones joves del municipi. S’han organitzat diferents campanyes de sensibilització: ENSENYAMENT, TREBALL, DIVERSITAT, CONSUM DE DROGUES, I VOLUNTARIAT, amb un mateix disseny. Amb un calendari organitzat es publiquen diàriament, a les xarxes socials, actualitzacions informatives de les diferents campanyes i temàtiques.
A més s’utilitza un PADLET (PISSARRA DIGITAL) on les diferents campanyes tenen el seu espai i queda recollida tota la informació amb possibilitat de consulta i descàrrega d’aquesta.
Us deixem un enllaç on podeu accedir a totes les pissarres digitals utilitzades.
En el cas de la dinamització, es realitzen activitats a través dels Live dels comptes d’Instagram dels diferents serveis del Departament @espaijovesantildefons, @espaijoverieracentre, @emisteredosis i @cornellajove
- GAVÀ @gavajove
A més de mantenir els serveis d’assessories de manera telemàtica (Entrànsit, informació juvenil,...), el PUNT D'ESCOLTA AFECTIVA de Gavà està realitzant les atencions mitjançant un canal propi d'Skype. Té totes les hores ocupades, donant compte de la necessitat del servei. Des d’aquest espai es va crear un vídeo on la psicòloga de referència oferia una sèrie de consells als/les joves per gestionar emocionalment aquest període de confinament.
Altres actuacions relacionades amb l’oci i que s’han adaptat al món virtual (o que han estat directament dissenyades per a desenvolupar-se en aquest espai) són:
- ACTIVITATS DIVERSES DE DINAMITZACIÓ JUVENIL A LES XARXES: Cada setmana, es realitzen diferents accions a xarxes socials (Sobre tot, Instagram) a nivell de dinamització juvenil (trivial setmanal, reptes/challenges,...).
- VIRTUAL HOME FEST: S'han realitzat un total de 3 festivals. En aquests festivals, celebrats en dissabte tots 3, diferents artistes joves de la ciutat de diferents disciplines (músics, artistes plàstics, dansa, teatre, dj's...) oferien una actuació en directe a través d'Instagram.
- TALLERS EN LÍNIA: Es programen dos tallers en línia cada setmana, sobre diferents temàtiques com photoshop, ioga, cuina, còmic, K-pop, dansa,... Segons la dinàmica i les necessitats de cada taller, s'han realitzat via Youtube Live o via Zoom.
- SANT JUST @casalsantjust
Des de l’inici del confinament, des de Sant Just es va crear un enllaç on s’hi recollien tot d’activitats i recursos per entretenir-se i accedir a informació rellevant per a les persones joves. En aquests moment, des del perfil d’Instagram del Casal de Joves de Sant Just s’hi poden seguir diferents CURSOS de manera online. Es pot consultar l’oferta actual i els seus horaris aquí.
En paral·lel s’ha donat forma a activitats culturals i d’oci per fer des de casa i de manera gratuïta, que es poden veure aquí. També es plantegen actuacions innovadores aprofitant l’avenç en el desconfinament.
- (DES)CONFINAMENT CASALERO, sota aquest nom s’ha creat una playlist col·laborativa a Spotify on s’anima a afegir-hi cançons alegres per ajudar a mantenir els ànims a casa i que també puguin acompanyar les persones joves mentre surten a l’aire lliure.
- #TORNEMALSCARRERS : Des del Casal de Joves es plantegen fer un vídeo de la tornada gradual a la normalitat. S’està fent una crida a la participació de les persones joves perquè hi enviïn material visual. La forma de participar-hi és molt senzilla: cal enviar per Whatsapp un vídeo molt curt (de 5-10 segons) on surtin els peus de la persona que envia el vídeo caminant pel carrer, o el cel o els edificis mentre s’hi passa pel davant, etc. Des del Casal es farà un muntatge amb totes les aportacions que hagin rebut.
· #santjustcomestas, Des del Casal s’anima a les persones joves a enviar fotografies per mòbil o correu electrònic de totes aquelles coses que vulguin destacar (que els hagin sorprès, que trobessin a faltar, que hagin canviat durant el confinament,...). Des del servei les penjaran a les xarxes socials i esperen que això faci que les persones que encara no poden sortir al carrer o que viuen a una altra part del municipi, puguin conèixer com està el municipi.
- GIMCANA FOTOGRÀFICA : es repta les persones joves a trobar i fotografiar diferents coses quan surtin al carrer. Quan les tinguin totes, s’anima a enviar-les per correu electrònic, en un únic arxiu, i s’anunciarà per les xarxes quines han estat les primeres persones en trobar totes les propostes fetes. Les coses a fotografiar són, per exemple, la matrícula d’un vehicle els números de la qual sumin 25, trobar un animal de 2 potes i un altre de 4, etc.
- VILADECANS @viladecansjove
Des de Can Xic (Centre de Recursos per a joves del Servei de Joventut de Viladecans) han adaptat els seus serveis per tal de continuar arribant a la població jove del municipi. Algunes de les seves actuacions han estat les següents:
- SANT JORDI CONFINAT 2020. Propostes d'activitats literàries participatives, Jocs Florals, creació de petites odes... El personal del centre també vam fer recomanacions de llibres a través de vídeos d'Instagram.
- PROPOSTA DE TALLERS EN LÍNIA. S’han adaptat algun dels tallers que hi havia programats al format en línia i s’han creat nous tallers ja pensats fer telemàticament.
- VILADECANS CREATIVITAT CONFINADA. Creació d'un Espai al perfil d’Instagram on diferents creadors/es de la localitat puguin enviar les obres, vídeos, cançons,... que han creat durant el confinament per tal de poder-ne fer difusió des de les xarxes de joventut. Asseguren que la rebuda ha estat molt bona! Els/les creadors/es ens envien el contingut per DM d'Instagram i des de Can Xic en fan difusió recomanant als seus seguidors/es que entrin a aquell perfil en concret per tal que puguin descobrir artistes de Viladecans. També serveix per centralitzar mínimament les diferents propostes que han omplert les xarxes durant aquests dies.
Formació en línia per professionals de joventut
En aquests moments la formació en línia està prenent un especial protagonisme. Les accions formatives a distància permeten continuar ampliant els coneixements dels i les professionals sense exposar-nos als riscos associats a la COVID-19. Et facilitem alguns enllaços perquè no perdis el ritme i puguis seguir aprofundint en àmbits d’interès sense sortir de casa!
El programa europeu Erasmus+ també ha adaptat algunes de les seves accions formatives a l’espai en línia. Recorda que s’ofereixen propostes adreçades a persones joves i també a professionals de joventut.
Fes una ullada a l’oferta actual a través d’aquest enllaç.
Recursos
Guia "Com trobar-hi sentit. Consells pràctics per a professionals que treballen amb joves durant el confinament"
Suport a ens locals
Des del SCJ oferim suport a les àrees de joventut dels ajuntaments de la comarca perquè volem que les polítiques de joventut que es despleguen al territori tinguin el major impacte possible. Resolem dubtes concrets que puguin tenir els i les professionals i fem xarxa, provant d’optimitzar els recursos disponibles i compartint la informació i el coneixement de tots els agents de joventut del Baix Llobregat.
El SCJ està elaborant, en aquests moments, el Pla Comarcal de Joventut, un document de planificació estratègica que planteja les actuacions que durà a terme el servei durant els pròxims anys, a partir de la identificació dels reptes i les oportunitats que presenten tant la realitat juvenil com les polítiques de joventut al territori.
Els dies 27 de febrer i 5 de març de 2020 es van duu a terme dos grups de discussió per conèixer l’opinió de la xarxa de professionals del territori i compartir percepcions i coneixements. S’ha elaborat aquest vídeo breu que resumeix el funcionament i els consensos d’ambdues sessions.
Actualització normativa lleure 2020
S’acosta l’estiu i es defineixen els requisits i les mesures que hauran de regir els aspectes organitzatius, de seguretat i d’higiene de les activitats de lleure educatiu previstes pels pròxims mesos.
Fa unes setmanes es van fer públics els requisits organitzatius i de planificació mínims que hauran de complir les activitats programades. Des del Servei Comarcal de Joventut es va redactar una notícia que resumia els aspectes més destacats del document.
Uns dies després es va activar el web “Estiu amb lleure” on s’hi poden trobar els protocols específics per a cada tipus d’activitat, orientacions ampliades i altra documentació rellevant. Des d’aquesta pàgina també s’accedeix a la programació de sessions de formació en línia que cal que totes les persones “responsables de prevenció i higiene” realitzin abans de començar les activitats de lleure educatiu.
Si tens dubtes o necessites suport per localitzar alguna informació, recorda que ens pots escriure a joventut@elbaixllobregat.cat