Esport femení, assetjament sexual, reforma horària: activitats prèvies del 5è Congrés de les Dones que s'estenen per tot el territori

Durant la primera quinzena del mes de juny han estat sis els ajuntaments i entitats de la comarca que han esdevingut subseus del 5è Congrés de les Dones del Baix Llobregat, organitzant jornades sobre esport femení (Castelldefels, Viladecans i Sant Boi de Llobregat), urbanisme amb visió de gènere (Sant Feliu de Llobregat), assetjament sexual a la feina (UGT Baix Llobregat) i la reforma horària (Esplugues de Llobregat).

Fins ara, l’àmbit de treball sobre el que s’estan rebent més aportacions es l’esport femení. Així, l’Ajuntament de Castelldefels el dilluns 4 de juny, l’Ajuntament de Viladecans, divendres 8 de juny, i l’Ajuntament de Sant Boi de Llobregat, dimecres 13 de juny, han organitzat tres activitats  on s’ha incidit en diferents desigualtats que pateixen les dones esportistes. Amb la col·laboració del Consell Esportiu del Baix Llobregat, les subseus proposen al Congrés accions per abordar l’abandonament de l’esport femení a l’adolescència o la manca de “vocacions” esportives a l’hora d’escollir estudis (Castelldefels). També s’ha debatut sobre la utilització de l’espai públic per part de les noies com a instal·lació esportiva (Viladecans) i s’ha posat en valor el paper de les dones joves en el rugbi i altres esports històricament masculinitzats (Sant Boi de Llobregat). També s’ha incidit molt en la necessitat de visibilitzar els èxits esportius de les dones i recordar als mitjans de comunicació públics la seva funció social, que ha de garantir la promoció de valors com la no discriminació, la no violència i la igualtat d’oportunitats. A les jornades han participat professionals de l’àmbit de l’educació, de l’àmbit social, dels mitjans de comunicació i dones esportistes de diverses disciplines.

Sant Feliu de Llobregat va centrar la seva subseu en l’urbanisme amb visió de gènere, que ens permet analitzar i planificar l’estructura i els espais públics de les ciutats perquè siguin més igualitaris, accessibles i segurs, mentre que el sindicat UGT Baix Llobregat va organitzar una jornada sobre una de les violències masclistes més comuns i alhora més invisibles, l’assetjament sexual a la feina. Algunes de les propostes més destacades contemplen formació a agents clau en les empreses, millores en la normativa i també en l’atenció a les dones que pateixen aquest tipus d’assetjament. Els instruments i eines de prevenció i abordatge a les empreses, com per exemple els plans d’igualtat o els protocols d’assetjament, es mostren del tot insuficients per donar resposta a una problemàtica tan complexa, greu i invisible com aquesta.

Per últim, Esplugues de Llobregat va organitzar una subseu conjuntament amb els sindicats UGT i CCOO, i les patronals PIMEC i AEBALL, sobre la Reforma Horària. “El temps no es pot gestionar, s’ha de viure”, és la frase del filòsof i teòleg Raimon Panikkar que es va recordar a la jornada, que entre d’altres proposa al Congrés la consolidació de les xarxes d’empreses, entitats i comerços per la reforma horària, i l’articulació d’una estratègia supramunicipal per impulsar la reforma horària a la comarca.

Podeu consultar les properes subseus del 5è Congrés de les Dones clicant aquí.

Cerca

 

 

@ccbaixllobregat

  Subscriu-te al canal RSS

Consell Comarcal del Baix Llobregat

Parc Torreblanca N-340 pk 1249

08980 Sant Feliu de Llobregat

 Tel.: 936852400   Fax:936851868

 Contacte