L’atur registrat del Baix Llobregat continua tenint nom de dona

Imatge atur llarga durada

Del total de persones aturades en el 2016 al Baix Llobregat, el 56% són dones i el 44% homes. Aquest diferencial incrementa a mesura que l’edat de les persones aturades augmenta. El 60% de les persones aturades majors de 55 anys són dones. El demandant d’ocupació de llarga durada (més de 2 anys) és major entre les dones (32%) que entre els homes (23%).

La principal conclusió que podem extreure de l’informe, és que lluny de millorar, les desigualtats per raó de gènere al mercat de treball continuen augmentant. Així, una dona cobra de mitjana 7.123 euros anuals menys que un home, xifra encara superior a la registrada l’any anterior (6.944 €). La desigualtat salarial és una característica transversal que afecta a tots els sectors, edats i ocupacions.

Aquesta bretxa salarial, que es reprodueix en les pensions, els subsidis d’atur, etc., juntament amb altres factors, situa a les dones en alarmants situacions de vulnerabilitat i risc de pobresa. Durant el 2016 el 35% de les dones tenien dificultats per arribar a final de mes, i el nombre de dones amb privacions materials superava en 11 punts percentuals al dels homes.

D’altra banda, la jornada a temps parcial continua tenint nom de dona. Les dones continuen assumint el gruix de responsabilitats de cura, llar i família, dedicant de mitjana dues hores al dia més que els homes, el que suposa en alguns casos, que només puguin accedir al mercat de treball remunerat durant unes hores, amb jornades parcials, i en altres casos, les condemna a interminables jornades que afecten greument la seva salut i el seu benestar.

L’atur registrat al Baix Llobregat, continua augmentant la diferència entre dones i homes. Hi ha més dones que homes a l’atur (12% més), diferencial que s’incrementa amb l’edat i que s’agreuja encara més en cas d’atur de llarga durada.

En l’àmbit de l’emprenedoria convé destacar que només el 33% dels empresaris i cooperativistes de Catalunya són dones. Malgrat això, és detecta un augment de la participació de les dones emprenedores i el percentatge d’iniciatives empresarials en etapa inicial encapçalades per dones arriba al 48%.

Les dades de l’informe permeten prendre consciència de les desigualtats que les dones continuen patint, alhora que reafirma el fet que els avenços socials de les darreres dècades, que han permès la construcció de valors, rols i formes de pensar alternatives i lliures de masclisme, no tenen marxa enrere.

Cerca

 

 

@ccbaixllobregat

  Subscriu-te al canal RSS

Consell Comarcal del Baix Llobregat

Parc Torreblanca N-340 pk 1249

08980 Sant Feliu de Llobregat

 Tel.: 936852400   Fax:936851868

 Contacte