Ateneu Cooperatiu del Baix Llobregat

L’Ateneu Cooperatiu del Baix Llobregat (ACBLL) forma part de la Xarxa d’Ateneus Cooperatius, un servei present a tot Catalunya amb 14 Ateneus que actuen com antena i altaveu de l’economia social i solidària als diferents territoris, identifiquen oportunitats i ofereixen serveis en aquest àmbit.

L’Ateneu es defineix com l’espai de trobada, aprenentatge i reflexió col·lectiva, cooperació i transformació social per impulsar l’economia social del Baix Llobregat. Els seus objectius són:

  • Ajudar a visibilitzar el model de l’economia social i solidària.
  • Fomentar la creació de noves empreses de l’economia social a la comarca.
  • Donar suport a les entitats ja existents.
  • Generar riquesa i ocupació de qualitat als 30 municipis del Baix Llobregat.
  • Esdevenir un espai de referència amb el suport de 4 cercles territorials.

A més de generar llocs de treball i donar suport a la creació de noves iniciatives econòmiques transformadores, l’Ateneu vol millorar la sinergia entre els diferents agents del territori amb la suma de les capacitats de tota la comarca, de les administracions públiques i de les entitats que en formen part.

  • Entitats agrupades: Membres de l’ACBLL responsables de l’execució de les activitats de l’Ateneu. Actualment són 25 a la convocatòria 2018-2019, el total de la suma de 9 ajuntaments, 15 entitats d’economia social i el Consell Comarcal del Baix Llobregat.
  • Entitats col·laboradores: Membres que no són responsables a l’hora de realitzar activitats però es comprometen a participar. Actualment són més de 50 les entitats que es vinculen d’aquesta manera al projecte de l’ACBLL.

L’Ateneu Cooperatiu del Baix Llobregat compta amb una pàgina web pròpia on es poden consultar notícies i altres recursos com la seva agenda d’activitats.

També compta amb perfils (@AteneuCoopBLl) a xarxes socials com TwitterFacebook i Linkedin. A més, es pot contactar directament a través de la seva adreça electrònicaateneucooperatiu@elbaixllobregat.cat

L’Ateneu, que ja té dos anys de trajectòria, segueix el següent pla de treball:

  • Realitzar un mapa de les entitats i empreses d’economia social i cooperativa al territori i identificar-ne les bones pràctiques.
  • Informar, orientar i acompanyar les persones interessades a constituir-se en cooperativa o societat laboral.
  • Informar i assessorar a associacions i SCP sobre la possibilitat de portar a terme la seva activitat econòmica en forma de cooperativa o societat laboral.
  • Informar i acompanyar empresaris en jubilació i els treballadors d’empreses per a la continuïtat de l’activitat econòmica a través d’una empresa cooperativa.
  • Promoure el coneixement de la fórmula cooperativa en centres educatius i universitaris.
  • Acompanyar i assessorar i promoure entre gestories i assessories i altres prescriptors sobre la gestió d’empreses cooperatives.
  • Fer arribar les eines i recursos de suport a les persones i entitats de l’economia social i cooperativa als diversos àmbits del seu territori.
  • Aconseguir ressò mediàtic sobre la creació d’empreses i entitats de l’economia social, a través dels mitjans de comunicació locals i impacte a les xarxes socials.

Per a conèixer l’oferta de serveis de l’Ateneu, a la seva pàgina web es troba un recull amb tots els recursos i totes les actuacions que porta a terme: consulteu aquí.

Per a més informació sobre els serveis d’assessoraments de l’Ateneu: consulteu aquí.

Per a més informació sobre els tipus de tallers que realitza l’Ateneu: consulteu aquí.

L’ACBLL agrupa 4 Cercles Cooperatius per enfortir la presència local al territori i fer extensives les activitats i tasques del pla de treball.

  • Cercle del Barri Cooperatiu (El Prat de Llobregat).
  • Cercle de l’Ecosistema Local d’Economia Social i Solidària del Baix Llobregat Nord (Esparraguera).
  • Cercle de l’Ecosistema Local d’Economia Social i Solidària del Baix Llobregat Sud (El Prat de Llobregat).
  • Cercle Unió de Cooperadors (Gavà).

El treball coordinat de l’ACBLL amb els Cercles és el múscul de la prestació de serveis i de la consolidació d’aquests espais de referència per a tots els recursos de l’economia social amb rigor i professionalitat.

Finalment, l’Ateneu desenvolupa la seva activitat a través de 6 eixos d’actuació:

Eix A) Diagnosi i/o visibilització de l’economia social i cooperativa del territori.

Eix B) Accions de suport a la creació i desenvolupament de cooperatives i societats laborals i inserció laboral en empreses de l’economia social i cooperativa.

Eix C) Promoció de la fórmula cooperativa i les societats laborals dirigida a les associacions i altres empreses.

Eix D) Promoció de la fórmula cooperativa i les societats laborals per a la continuïtat d’empreses i/o entitats properes al tancament d’activitat.

Eix E) Món educatiu. Actuacions per conèixer i aprendre els models d’empresa cooperativa i la creació de cooperatives d’alumnes destinada a joves estudiants i professorat d’ESO, batxillerat i cicles formatius de formació professional de grau mitjà i superior.

Eix F) Facilitar eines, recursos i suport necessari per a la creació i transformació en cooperatives i societats laborals destinades a prescriptors i professionals de l’àmbit de les assessories i gestories.

A més, l’ACBLL també dona suport a altres propostes així com a diversos Projectes Singulars de l’àmbit comarcal i territorial amb diferents entitats.

El programa Xarxa d’Ateneus Cooperatius, projectes singulars i projectes aracoop, per al foment de l’economia social i del cooperativisme 2018 està impulsat per la Direcció General d’Economia Social, el Tercer Sector, les Cooperatives i l’Autoempresa; promogut pel Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya i finançat pel Ministerio de Empleo y Seguridad Social, i regulat per l’Ordre TSF/234/2017 de 13 d’octubre.

Cerca

 

 

@ccbaixllobregat

  Subscriu-te al canal RSS

Consell Comarcal del Baix Llobregat

Parc Torreblanca N-340 pk 1249

08980 Sant Feliu de Llobregat

 Tel.: 936852400   Fax:936851868

 Contacte