Creixen les denúncies i la demanda d'atenció als serveis d'atenció a les víctimes de violència masclista

Ara que anem deixant enrere la pandèmia de la Covid-19, podem confirmar que la violència masclista no va disminuir durant la pandèmia, com es podria pensar per la reducció en el nombre de denúncies que es va produir, sinó que simplement, les dones van tenir menys possibilitat de denunciar pel confinament. Això es demostra amb l’augment de denúncies que s’ha produït durant el 2021: s’ha denunciat un 6,5% més els casos de violència masclista, arribant a un total de 2.080 denúncies a la comarca.

2021 també ha estat l’any amb més trucades rebudes a la línia 900 900 120, amb 1.118 trucades ateses provinents del Baix Llobregat, i s’han atès a un total de 10.491 dones en els serveis d’informació i atenció a les dones de la comarca, en el primer semestre de 2021.

Per tant, malauradament, la violència masclista no ha disminuït sinó que sempre ha estat present, i simplement, durant el confinament, es va invisibilitzar. En el moment en què vam tornar a la normalitat, l’increment en les denúncies i les demandes d’atenció de les dones, s’ha tornat a visibilitzar de nou.

Cal destacar, però, que el hàndicap per lluitar contra la violència masclista continua sent el mateix: denunciar no suposa una garantia de protecció per les víctimes, ja que dels 2.080 casos de violència masclista que es van denunciar, només en 426 d’ells, es va iniciar ordre de protecció. A més, els trencaments de les mesures de protecció són els delictes que més han augmentat respecte de l’any anterior.

A això, cal afegir que, pel que fa a la terminació de l’assumpte judicial, el sobreseïment provisional continua sent la forma de terminació més freqüent de les denúncies per violència masclista en els partits judicials de la comarca, situant-se en un 45% dels casos, junt amb l’elevació a l’òrgan competent, que suposa el 32% dels casos. Aquest escenari configura una realitat judicial que permet en molts casos als agressors, ser absolts per manca de proves, o que el procediment judicial s’allargui en el temps sense resoldre’s la situació que pateix la víctima.

Cal una protecció real i efectiva, per tal que les víctimes vegin els òrgans judicials com la solució a la violència que pateixen” afirma la presidenta del Consell Comarcal i del Consell de les Dones del Baix Llobregat, Eva Martínez Morales.

Per aquesta raó, des del Consell Comarcal i el Consell de les Dones del Baix Llobregat reclamem que els òrgans judicials compleixin amb el seu deure de diligència deguda, perquè la seva inacció és considerada per la llei com violència institucional.  I una atenció immediata i de mesures i protecció adequades, ja que  les dones que denuncien només són la punta de l'iceberg de totes les que pateixen violència, i si volem que totes denunciïn, això ha de canviar. No ens cansarem d’insistir, perquè totes som una: si ens toquen a una, ens toquen a totes.

Consulta la nota anual de violència contra les dones publicada per l'Observatori Comarcal i el Consell de les Dones del Baix Llobregat.

Cerca

 

 

@ccbaixllobregat

  Subscriu-te al canal RSS

Consell Comarcal del Baix Llobregat

Parc Torreblanca N-340 pk 1249

08980 Sant Feliu de Llobregat

 Tel.: 936852400   Fax:936851868

 Contacte