El Consell Comarcal presenta el Pla Estratègic per a les Persones Grans del Baix Llobregat

A Catalunya resideixen actualment, prop d’un milió i mig de persones més grans de 60 anys, el que suposa prop d’un 25% del total de la població, i les prospeccions demogràfiques apunten al fet que aquest percentatge s’anirà incrementant en els pròxims anys.

Al Baix Llobregat resideixen en l'actualitat, més de 148.000 persones de 65 anys o més. Però aquest augment de població va molt més enllà del fet estrictament demogràfic, i està comportant canvis importants en l'àmbit social, econòmic i culturals entre altres. Canvis que han de ser abordats des de les administracions per a garantir el desenvolupament de polítiques públiques de longevitat i el respecte als drets de les persones grans.

A hores d'ara, les polítiques dirigides a les persones grans a Catalunya, que són competència de la Generalitat, s’estan implementant majoritàriament des de la part assistencial i de serveis socials, però segons l’enquesta de condicions de vida, quasi el 90% de les persones més grans de 65 anys a Catalunya no té cap limitació greu per problemes de salut per les activitats de la vida diària.
 

Una eina per promoure les polítiques d’envelliment actiu i acompanyar als municipis del Baix Llobregat perquè les puguin desenvolupar.

En aquest context, des del Consell Comarcal es posa en marxa, en col·laboració amb la Diputació de Barcelona, el Pla Estratègic per les Persones Grans del Baix Llobregat.

Un document que té com a objectiu establir les línies estratègiques de les polítiques públiques adreçades a persones grans que es desenvoluparan als pròxims anys des dels ajuntaments i el Consell Comarcal.

Un total de 70 persones grans, 34 professionals i 12 càrrecs electes han participat en la fase de diagnosi, i 75 professionals i 22 persones grans en el disseny del Pla d’Acció. Per una vellesa amb salut, per un entorn on conviure amb seguretat i respecte, per una participació activa i constructiva i per una construcció col·laborativa del coneixement, conformarien els 4 eixos desplegats en 26 línies estratègiques i en 98 possibles accions.

L’acte de presentació, que ha tingut lloc el divendres 10 de novembre a la seu del Consell Comarcal del Baix Llobregat, ha comptat amb la benvinguda de la consellera de Gent Gran, Vicky Castellanos Núñez, qui ha ressaltat que “La voluntat del Consell Comarcal és desenvolupar aquest Pla en coordinació amb els ajuntaments, posant a la seva disposició una eina metodològica que permeti ajustar el Pla Comarcal a cada municipi, facilitant així la implementació de les polítiques públiques dirigides a les persones grans a tota la comarca”.

I del diputat de Joventut, Javier Silva Pérez, qui ha posat en relleu que des de la Diputació “Promovem l’escolta activa i la participació perquè els ens locals disposin de propostes més ajustades a les necessitats i els desitjos dels seus ciutadans i ciutadanes".

La presentació del Pla per part de Raquel Moreno de la consultora D-CAS, i de la cloenda per part de la presidenta del Consell Comarcal, Eva Martínez Morales, qui en la seva intervenció ha incidit en “la necessitat de tenir una Llei de Gent Gran a Catalunya perquè les persones grans puguin ocupar al fi, el lloc que els hi correspon a l’agenda política i social de Catalunya”.

Podeu descarregar el Pla Estratègic per les Persones Grans del Baix Llobregat en aquest enllaç.

Imatges addicionals: 

Cerca

 

 

@ccbaixllobregat

  Subscriu-te al canal RSS

Consell Comarcal del Baix Llobregat

Parc Torreblanca N-340 pk 1249

08980 Sant Feliu de Llobregat

 Tel.: 936852400   Fax:936851868

 Contacte