Necessitem més mesures de protecció per a dones i infants víctimes de violència masclista

Fa uns dies la comarca del Baix Llobregat va ser colpejada de nou amb força amb tres assassinats per violència masclista, uns assassinats que no s’aturen i que porten necessàriament a pensar en la protecció que des de la societat, i sobretot des de les institucions, s’està donant a les dones víctimes de violència masclista i a les seves filles i fills.

L’Observatori Comarcal del Baix Llobregat acaba de publicar la nota anual de violència contra les dones als partits judicials del Baix Llobregat, amb dades de l’any 2023. Aquesta nota recull totes les dades disponibles sobre violència masclista: àmbit judicial, enquestes i estudis, dades d’atenció als serveis especialitzats, etc.

Des del Consell de les Dones del Baix Llobregat es considera aquest document, una font imprescindible per conèixer la realitat de la violència masclista a la comarca, i respecte de les dades que recull, vol posar de manifest algunes consideracions importants:

Respecte de les mesures de protecció judicials d’ordre civil, que són aquelles que s’adopten en els processos civils i penals relacionats amb la violència masclista, i que atorguen a jutges i jutgesses la possibilitat de suspendre a l’inculpat de violència de gènere l’exercici de la pàtria potestat o de la guàrdia i custòdia dels menors, només un 10,5% del total adoptades són la suspensió de la guàrdia i custòdia de menors a càrrec i el 25,4%, la suspensió del règim de visites. La suspensió de la pàtria potestat té un menor pes al Baix Llobregat (1%) que a Catalunya (2,4%). Els assassinats masclistes evidencien el paper principal d’aquestes i altres mesures de protecció. Les lleis ens faciliten les eines, utilitzem-les!

Una altra dada destacable de la nota és la que té a veure amb les trucades a la línia d’atenció a les dones en situació de violència. 900 900 120. L’any 2023, aquesta línia va registrar 921 trucades al Baix Llobregat, i en el 83,7% dels casos va ser la mateixa usuària qui va fer la trucada. És evident que, com a societat, no acabarem amb la violència masclista sense la implicació i compromís conjunt, de tothom, i aquest compromís passa per posar llum a totes les situacions de violència masclista. És la nostra responsabilitat denunciar o informar de qualsevol cas, agressió o indici de violència masclista del que puguem tenir coneixement. A les dones, nenes i nens ens hi va la vida!

Respecte als serveis d’informació i atenció a les dones del Baix Llobregat, durant l’any 2023 van atendre 13.922 persones, un 17,3% més que l’any anterior. Els municipis que concentren un major nombre de persones ateses són Castelldefels, Sant Boi de Llobregat i el Prat de Llobregat, i, en el cas del servei comarcal, adreçat als 15 ajuntaments de menys de 20.000 habitants de la comarca, en el darrer any ha augmentat en un 42,5% el nombre de persones ateses, el que reflecteix l’important esforç que s’ha fet des del Consell Comarcal per reforçar aquest servei.

Una altra dada que des del Consell de les Dones voldríem destacar, és que, del total de les persones ateses als serveis d’informació i atenció a les dones, només un 10,9% tenia més de 65 anys, i només un 5,2%, menys de 18. Aquests dos segments de població, el de les dones grans i el de les dones joves, representen demogràficament més del 40% del total de les dones del Baix Llobregat, però només suposen el 16% de les atencions als serveis d’informació i atenció a les dones. Això vol dir que les dones grans i les dones joves pateixen menys violència masclista? De cap manera, la rellevància d’aquesta dada rau en la invisibilitat d’aquestes violències i els múltiples factors que dificulten que puguin explicar la seva situació o demanar ajuda. Segons l’estadística de violència masclista i domèstica del Departament d’Interior de la Generalitat de Catalunya, un 34,1% de les agressions sexuals a Catalunya les pateixen dones menors de 18 anys. D’altra banda, tot i que a les enquestes i estudis recollits a la nota anual de l’Observatori Comarcal, l’edat no manté una relació lineal amb la prevalença de la violència física patida al llarg de la vida, és evident que, si sumem cultura generacional i patriarcal, obtenim un resultat esgarrifós, un escenari permanent de terror per a moltes dones grans del qual és molt difícil sortir.

Per últim, des del Consell de les Dones del Baix Llobregat volem expressar el nostre suport a totes les dones i infants que lluiten per deixar enrere la violència, el nostre agraïment a les institucions, serveis i professionals que conformen la xarxa comarcal contra la violència masclista, i el nostre reconeixement a totes les persones, familiars, amistats o associacions que acompanyen i donen suport a les dones i a les seves filles i fills. Juntes acabarem amb la violència masclista!
 

Cerca

 

 

@ccbaixllobregat

  Subscriu-te al canal RSS

Consell Comarcal del Baix Llobregat

Parc Torreblanca N-340 pk 1249

08980 Sant Feliu de Llobregat

 Tel.: 936852400   Fax:936851868

 Contacte