Qui som?

Presentació
La xarxa

El Baix Llobregat s’ha caracteritzat històricament per l’existència de moviments socials molt actius en la defensa de la democràcia, els drets socials, l’equitat, la justícia i la solidaritat. Podríem dir que aquests valors formen part de l’ADN de la nostra comarca.

El Baix Llobregat compta amb un ric teixit social i associatiu, que ha estat sensible a les polítiques de recuperació de la memòria democràtica, donant lloc a una sèrie de línies d’actuació, projectes i iniciatives centrades en la recerca, la divulgació, la restitució i la commemoració. També ho han estat els seus ajuntaments, els seus arxius municipals i comarcal, i prova d’això és la bona feina feta des de fa anys.

El perfil d’aquestes actuacions és generalment d’àmbit local i no s’ha fet mai un exercici de suma que permeti multiplicar els esforços. Es detecta una situació de cert “aïllament” entre les iniciatives, i es posa sobre la taula la necessitat de crear un sistema de coordinació, d’estímul de treball compartit, de xarxa que permeti generar un perfil comarcal de les actuacions, de massa crítica que habiliti les entitats a donar més potència i impacte a la seva activitat.

És per aquest motiu, que des del Consell Comarcal del Baix Llobregat i des del Centre d’Estudis Comarcal van impulsar la creació de la Xarxa Memòria Democràtica, com a instrument de coordinació i articulació estratègica que permeti aconseguir aquestes fites. Sempre, des de la voluntat de generar dinàmiques cooperatives amb el conjunt d’entitats del territori.

L’objectiu principal de la Xarxa, és crear un espai d’interacció i coordinació, amb l’objectiu de disposar d’un marc de treball comarcal, convidant a sumar-s’hi a tots els municipis de la comarca, així com a totes les entitats i organismes que desenvolupin projectes de memòria democràtica.

 

Reconeguda com a bona pràctica per la Fundació Carles Pi i Sunyer:

 


Constitució
Xarxa de Memòria Democràtica

 

La Xarxa de Memòria Democràtica del Baix Llobregat es va constituir el 25 de gener de 2020, data que feia 81 anys que l’exèrcit de Franco ocupava la comarca.

La Xarxa, amb el lideratge del Consell Comarcal del Baix Llobregat i del Centre d’Estudis Comarcals de Baix Llobregat, la conformen diverses associacions, institucions, ajuntaments de la comarca, sindicats UGT i CCOO Baix Llobregat,  la Diputació de Barcelona i el Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya.

 

 

Reglament i Adhesions

Reglament intern i de funcionament de la Xarxa de Memòria Democràtica del Baix Llobregat

Adhesions

 

Memòria d'activitats
Document PDF

Document: Memòria activitats 2021

Document: Memòria activitats 2022

 

Cerca

 

 

@ccbaixllobregat

  Subscriu-te al canal RSS

Consell Comarcal del Baix Llobregat

Parc Torreblanca N-340 pk 1249

08980 Sant Feliu de Llobregat

 Tel.: 936852400   Fax:936851868

 Contacte