Les Muntanyes del Baix

Muntanyes

Les Muntanyes del Baix és un projecte en el qual 16 municipis del Baix Llobregat i el Consell Comarcal es coordinen i comparteixen estratègia i accions per la gestió de l’espai agroforestal d’aquest territori. en destaquen els seus valors vinculats als aprofitaments agrícoles, ramaders i forestals que han modelat el paisatge, els valors naturals i paisatgístics (element clau en la infraestructura de l’Anella Verda on hi ha més de 5.000 ha que són Xarxa Natura 2000), així com un patrimoni extens, tant material com immaterial, en l'àmbit natural, cultural, arquitectònic i festiu.
El projecte de les Muntanyes del Baix ha de contribuir a dinamitzar la gestió forestal, agrícola i ramadera, per tal que l’espai esdevingui menys fràgil front a riscos com els incendis forestals, que de fet, constitueix l’amenaça més gran a les Muntanyes del Baix, a més de potenciar l’ important patrimoni material i immaterial de què gaudeix aquest entorn natural.

 

Localització

Territorialment, les Muntanyes del Baix són un espai privilegiat al marge dret del riu Llobregat, que s’estén des dels nuclis urbans del Delta del riu, el massís del Garraf – Ordal i fins a les carenes que delimiten les conques de l’Anoia i el Llobregat. En conjunt són més de 120 km2, amb més de 12.000 ha, de les quals més de 10.000 ha corresponen a superfície forestal.

 

Valors

Un espai d’aquestes característiques i situat en una zona urbana tan propera, provoca un fort impacte positiu sobre la societat que hi coexisteix coneguts amb el nom de Serveis ecosistèmics:
Serveis d’ aprovisionament relacionats amb els productes materials i energètics procedents dels ecosistemes i d’interès per als éssers humans. Aquests aprovisionaments el proporcionen els productes dels boscos i les collites dels conreus.
Serveis de regulació vinculats als cicles hidrològics i biogeoquímics. Així, la vegetació dels vessants alts i mitjos de la serralada protegeixen el sòl contra l’erosió, evitant la pèrdua de nutrients i contribuint a laminar l’aigua de pluja i disminuir el risc de riuades a les valls baixes. Per la seva banda, la xarxa de torrents constitueix un drenatge natural que facilita la connectivitat biològica. Cal considerar també les àrees boscoses com a magatzems de carboni.
Serveis Culturals. Les oportunitats recreatives i de lleure a l’ aire lliure que ofereix aquest ecosistema contribueix significativament al benestar de la ciutadania. Es tracta de beneficis intangibles materialitzant en el patrimoni cultural, natural i social que aporta aquest espai que gaudim quan el visitem.

 

Els municipis

Els municipis que integren les Muntanyes del Baix són: Begues, Castellví de Rosanes, Cervelló, Corbera de Llobregat, Gavà, La Palma de Cervelló, Martorell, Pallejà, Sant Andreu de la Barca, Sant Boi de Llobregat, Sant Climent de Llobregat, Sant Vicenç dels Horts, Santa Coloma de Cervelló, Torrelles de Llobregat, Vallirana i Viladecans i cadascú d’ ells, i dels les més de 300.000 persones que hi habiten, contribueixen a aportar un important valor social a aquest territori.

Cerca

 

 

@ccbaixllobregat

  Subscriu-te al canal RSS

Consell Comarcal del Baix Llobregat

Parc Torreblanca N-340 pk 1249

08980 Sant Feliu de Llobregat

 Tel.: 936852400   Fax:936851868

 Contacte 

 

Parc Torreblanca N-340 pk 1249
08980 Sant Feliu de Llobregat

Telèfon
936852400

 

Adreça de contacte
muntanyesdelbaix@elbaixllobregat.cat