Conèixer el Servei

El Servei de Control de Mosquits

El Servei de Control de Mosquits (SCM) fou creat el 1983 per la Corporació Metropolitana de Barcelona a iniciativa d'un grup d'ajuntaments del delta del Llobregat per tal de controlar les poblacions de mosquits en els seus termes municipals. L'any 1989, amb la creació del Consell Comarcal del Baix Llobregat, tingué lloc el traspàs efectiu del Servei a aquest Consell. Grup SCM 2023

SCMActualment, l'SCM presta els seus serveis a 24 municipis de la comarca més l'Hospitalet de Llobregat, l'Aeroport de Barcelona i la zona ZAL del Port de Barcelona, és adir a 27 institucions:

Abrera
Aeroport de Barcelona
Begues
Castelldefels
Cervelló
Corbera de Llobregat
Cornellà de Llobregat
El Papiol
El Prat de Llobregat
Esplugues de Llobregat
Gavà
L'Hospitalet de Llobregat
Martorell
Molins de Rei
Olesa de Montserrat
Entitats participants Pallejà
Port de Barcelona
Sant Andreu de la Barca
Sant Boi de Llobregat
Sant Feliu de Llobregat
Sant Joan Despí
Sant Just Desvern
Sant Vicenç dels Horts
Santa Coloma de Cervelló
Torrelles de Llobregat
Vallirana
Viladecans

L'àrea abastada implica aproximadament 323 Km2. En aquesta zona conformada per l'activitat del riu Llobregat, hi coexisteixen indústries, zones turístiques, agrícoles i naturals que obliguen a un control de mosquits força complex i especialitzat. Hi actuem sobre més de 1.500 focus de cria en espais rurals i naturals en unes 400 ha efectives i en uns 70.000 embornals en àrees urbanes.

Des de 2005, la seu de l'SCM és a Can Comas, una masia del Consell Comarcal situada al Prat de Llobregat. El control que es du a terme es basa en mètodes de lluita integrada que, tot i assolint la màxima eficàcia, tenen un efecte mínim sobre el medi ambient i no afecten la salut de les persones. Actualment el control de mosquits passa per millores físiques del medi, la lluita biològica amb bacteris naturals tòxics per larves de mosquits i per difondre les mesures de prevenció que tothom ha de posar en pràctica.

Institucions que participen en el Servei

El servei ofert per l'SCM és ofert pel Consell Comarcal però compta amb la participació de diferents institucions com tal seguit detallem:

Municipis i entitats que signen el conveni tal com es precisa en la llista anterior

Àrea Metropolitana de Barcelona

Diputació de Barcelona

Generalitat de Catalunya

Banc de Bones Pràctiques

Banc de Bones PràctiquesEl Banc de Bones Pràctiques dels governs locals és un servei impulsat per la Fundació Pí i Sunyer que identifica i difon experiències innovadores de govern i gestió municipal. Aquest Banc ha escollit dues activitats de l'SCM com a Bona Pràctica; tot seguit podeu veure-les a la web del Banc:

Suport a la comunitat en la detecció i el control de llocs de cria de mosquits en àmbits privats

Inspeccions entomològiques per arbovirosis

Cerca

 

 

@ccbaixllobregat

  Subscriu-te al canal RSS

Consell Comarcal del Baix Llobregat

Parc Torreblanca N-340 pk 1249

08980 Sant Feliu de Llobregat

 Tel.: 936852400   Fax:936851868

 Contacte