L’emergència sanitària motivada per la Covid-19 va provocar unes conseqüències econòmiques i socials sobrevingudes que afecten de forma molt greu a aquelles famílies que tenen menys recursos i que ha fet créixer les desigualtats socials i econòmiques.
La pandèmia ha suposat a les administracions del país atendre tres situacions de crisi: la sanitària, amb la pressió cap al sistema de salut, la crisi social envers persones grans i vulnerables, i la crisi econòmica que està impactant de manera desigual entre persones treballadores i sectors productius. Al Baix Llobregat aquesta situació ha significat la reestructuració d’una part important dels serveis locals per atendre i prioritzar la urgència i impulsar noves mesures en clau de recuperació social.
La visió comarcal per als propers anys ha d’aplicar solucions eficaces per consolidar mesures orientades a les condicions de vida de les persones, mitjançant la cobertura de les necessitats personals bàsiques, les necessitats socials, en l’aplicació del principi d’equitat i justícia social. Donar suport, en cooperació amb els ajuntaments del Baix Llobregat, a aquelles persones o unitats familiars que es troben en situació de vulnerabilitat i/o risc d’exclusió social o residencial. I coordinar criteris, des de la comarca i en xarxa amb els governs locals sobre aquells programes o serveis que podrien tenir una mirada no únicament local, sinó també comarcal.
La crisi actual ha posat de manifest la pobresa i les situacions d’exclusió que viuen moltes persones i unitats familiars. Evidenciant la necessitat de donar resposta immediata a aquells col·lectius que pateixen situacions d’urgència social que els suposa un clar desavantatge econòmic i social respecte a la resta de persones del seu entorn, i que els dificulten o impedeixen participar en les activitats clau de la societat. Per tant, resulta necessari continuar avançant en la prestació d’uns serveis de benestar llargament defensats pels diferents governs locals de la Comarca. Cal continuar insistint en la no disminució d’aquells serveis que considerem bàsics, és a dir, els troncals de l’Estat del Benestar: educació, sanitat, acció social i dependència.
El jovent és un dels col·lectius més afectats per la covid-19. No només perquè aquesta pandèmia succeeix en una etapa vital on maduren les seves trajectòries formatives i professionals sinó per les derivades socials i econòmiques que comporta i que afectarà de manera central a aquest col·lectiu. La població jove ja estava dins dels col·lectius més vulnerables en el mercat de treball (vivint de ple la precarietat laboral) i reflectien un dels problemes habitacionals més greus (tenim una de les taxes més baixes d’emancipació juvenil de tota Europa), aquesta pandèmia no fa més que accentuar les seves vulnerabilitats.
I és que cal fer una transició i sortida de la crisi derivada de la pandèmia de manera inclusiva. Acompanyant els ajuntaments i buscant aliances amb altres administracions en polítiques públiques i accions destinades a aconseguir blindar els serveis públics, reforçar les polítiques de benestar comunitari, potenciant l’accés a la cultura, els esports i contribuir a fer efectiu els drets de la ciutadania i la igualtat efectiva entre homes i dones.
Sense oblidar que la salut de les persones al Baix Llobregat ha de ser el primer actiu a protegir, exigint el reforç del sistema sanitari i l’assistència primària, un factor ben present en les reivindicacions de la comarca, així com impulsar nous models d’assistència a les persones dependents, que garanteixin la seva assistència i la seva salut.
La comarca del Baix Llobregat és un actiu en ella mateixa i l’hem de saber potenciar. Promoure el seu patrimoni i defensar els actius culturals com a factors clau en la cohesió territorial i la projecció comarcal.
@ccbaixllobregat
Consell Comarcal del Baix Llobregat
Parc Torreblanca N-340 pk 1249
08980 Sant Feliu de Llobregat
Tel.: 936852400 Fax:936851868