L’impacte de la Covid-19 en el teixit econòmic del Baix Llobregat, com de la resta del territori, ha estat i és evident. Per exemple, el desembre de 2020, el nombre de persones afectades per expedients de regulació d’ocupació era de 3445 persones. L'atur registrat a la comarca aquell mes va ser de 49.522 persones (12,1%). Respecte al mateix mes del 2019 hi ha hagut un augment de 10.605 persones aturades a la nostra comarca, una pujada del 27,3%. Una repercussió que també es manifesta en la reducció de la facturació de les empreses i una important afectació de sectors com el comerç al detall, l’hostaleria, la restauració, el turisme, entre d’altres.
Un impacte econòmic i laboral que també repercuteix en el nombre cotitzacions a la Seguretat Social al Baix Llobregat. Tot i que entre agost i octubre de 2020 hi ha hagut un creixement del +6,6% en el nombre d’afiliacions de persones cotitzants en el sistema de la Seguretat Social s’observa una caiguda de l’1% de l’afiliació a tots els règims entre el desembre de 2020 i el mes de febrer, just abans del context d’emergència.
Ara bé, l’estructura productiva de la comarca continua sent competitiva i tot i estar afectada pels efectes econòmics de la pandèmia en disminuir la seva productivitat i la seva ocupació, aquest descens és menor a l’observat en les comarques de l’entorn. De manera global, els sistemes territorials de la comarca amb una major afectació seran el Delta i l’Ordal Llobregat.
Per això, davant dels efectes i de l’elevat risc, es fa necessari reforçar la resiliència dels municipis i de la comarca completament durant el trànsit de l’emergència sanitària i la transició cap a la desescalada de mesures. Caldrà doncs, a mitjà termini, continuar treballant, de manera prioritària per redreçar les afectacions en les activitats econòmiques dels municipis de la comarca i preservar els llocs de treball amb condicions dignes i justes i que permetin reduir l'impacte de la crisi al Baix Llobregat.
Davant d’aquest context resulta important reforçar l’estratègia territorial perquè enforteixi la comarca i posicioni les seves institucions. El Consell Comarcal aposta aquest mandat per noves concertacions, de mirades amples i que maximitzi i posi encara més en valor el potencial del Baix Llobregat. Amb mesures proposades per a treballar amb els agents socials, econòmics i locals, tenint en compte l’experiència de concertació i coordinació del Consell Comarcal. Abordant mesures de caràcter estructural en la reconversió del comerç, la promoció de l’hostaleria i turisme, la promoció del Baix Llobregat per a captar inversions i nova activitat econòmica.
Les mesures proposades tenen com a objectiu la reactivació econòmica i social i el canvi estructural basats en el coneixement, la innovació i la sostenibilitat alineant-se amb els plans de reconstrucció impulsats en l’àmbit institucional local, comarcal, metropolità, autonòmic, estatal i europeu. Des del Consell Comarcal s’aspira així a esdevenir agents actius, especialment en els eixos de consolidar el creixement i la creació d’ocupació de qualitat i indústria, pimes, professionals autònoms. Reforçant models i projectes econòmics basats en la proximitat, la cooperació i l’economia circular. Apostant per una recuperació econòmica que posi al centre les persones i les empreses del territori, facilitant un canvi de model econòmic i productiu envers unes ciutats i pobles sostenibles des de la base de la cooperació institucional i en el marc dels Objectius de Desenvolupament Sostenible.
Mesures que s’emmarquen i desenvolupant les línies estratègiques del Pacte del Baix Llobregat per un nou impuls econòmic i social, consensuat entre els agents socials i econòmics i tots els grups polítics comarcals i aprovat de forma unànime pel Consell d'Alcaldes i Alcaldesses del Baix Llobregat, mostrant una vegada més la capacitat de la comarca per treballar de forma concertada i coordinada entre totes les administracions.
Resulta cabdal, doncs, continuar promovent el rol com a espai d’entesa i de coordinació estratègica del Consell Econòmic i Social del Baix Llobregat (CES), del que formen part els 30 ajuntaments de la comarca, els sindicats de CCOO i UGT, les associacions empresarials de Pimec i Aeball, i el Consell Comarcal i que ha estat des de la seva constitució l'any 1990, la màxima expressió de la voluntat de consens i concertació entre les administracions locals i els agents econòmics socials de la comarca per a la promoció social i econòmica del Baix Llobregat.
@ccbaixllobregat
Consell Comarcal del Baix Llobregat
Parc Torreblanca N-340 pk 1249
08980 Sant Feliu de Llobregat
Tel.: 936852400 Fax:936851868