La crisi de la COVID-19 també ha posat de manifest la necessitat de canvis en diferents àmbits respecte al model de funcionament territorial i de mobilitat que tenim. Canvis que ja s’apuntaven abans, però que la crisi ha posat en evidència que cal accelerar-los.
El Consell Comarcal del Baix Llobregat no es pot inhibir de la lluita contra el canvi climàtic, la sostenibilitat, l’ecologia urbana, i les infraestructures respectuoses. El repte global que suposa la lluita contra el canvi climàtic ha estat incorporat amb força a les polítiques de tots els municipis de la comarca, amb polítiques transformadores orientades a la millora de la recollida selectiva, la transició energètica, la gestió sota criteris d’interès públic del cicle integral de l’aigua, la millora de la mobilitat sostenible i segura i la preservació de l’important patrimoni natural del Baix Llobregat.
Però no tots els municipis disposen de les mateixes capacitats i recursos per fer front a aquest repte, per això el Consell Comarcal ha d’esdevenir l’eina estratègica per assegurar la consecució dels objectius, donat suport a fi que cap municipi es quedi enrere. Però alhora, aquesta institució ha de ser inspiradora i estimuladora de polítiques mediambientals, catalitzadora de la capacitat de resiliència de la nostra comarca posant-la a funcionar en clau verda.
L’ús d’un espai públic, sostenible i saludable, la qualitat de l’aire i la gestió dels espais verds resulten ara més que mai estratègics per al disseny urbanístic. Els municipis i ciutats que posen l’accent en l’ecologia tindran beneficis evidents en les persones i l’entorn, com ara la mitigació de la calor i el soroll, la compensació de les emissions de carboni, entre d’altres. Aquests efectes aporten múltiples beneficis per a la salut, tals com una esperança més gran de vida, millor salut mental i millorar benestar col·lectiu.
També resulta necessari involucrar la ciutadania en el desenvolupament de planificació urbana i del transport, des del debat i la cocreació de propostes i idees Es requereix, així mateix, avançar en una mirada més plural des dels diferents territoris de la comarca. El lideratge comarcal i la inversió adequada de les diferents administracions són essencials per fomentar aquestes col·laboracions.
La visió estratègica comarcal per als pròxims anys es basa en una xarxa de municipis que fomentin hàbits de distàncies curtes i mobilitat saludable, amb un parc edificat més eficient i sostenible. Amb barris pacificats i més confortables, amb més espais verds que contribueixin a la bona salut i el benestar de les persones i de la biodiversitat.
Per això, per abordar els desafiaments que es presenten a la comarca, s’han de tenir en compte nombrosos factors: salut, habitabilitat, sostenibilitat canvi climàtic, equitat, etc.
Les condicions ambientals i l’estil de vida no es distribueixen de manera uniforme a tots els barris i tots els municipis de la comarca. És per això que qualsevol de les mesures proposades s’ha de contemplar dins del marc de l’equitat entre totes les persones i dels territoris del Baix Llobregat.
@ccbaixllobregat
Consell Comarcal del Baix Llobregat
Parc Torreblanca N-340 pk 1249
08980 Sant Feliu de Llobregat
Tel.: 936852400 Fax:936851868