Actualitat

El Servei de Control de Mosquits del Baix Llobregat celebra el seu 40è...


El Servei de Control de Mosquits del Baix Llobregat celebra el seu 40è aniversari


21/11/23

El Servei de Control de Mosquits del Baix Llobregat ha complert aquest 2023 els seus 40 anys, i ho ha celebrat amb un acte institucional a la Masia de Can Comas.

La jornada ha comptat amb la benvinguda del  1r tinent d’alcaldia de l’Àrea d’Acció Institucional i Projectes Urbans de l’Ajuntament del Prat de Llobregat, Juan Pedro Pérez; el gerent de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, Ramón Torra; el president delegat de l’Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública de la Diputació de Barcelona, Josep Ramón Mut, el  Subdirector General de Coordinació de Salut Pública de la Generalitat de Catalunya, Xavier Lleberia, i la presidenta del Consell Comarcal, Eva Martínez.

La consellera comarcal de Salut, Gina Pol, ha presentat la conferència “Els mosquits i els virus que transmeten”, impartida per la Dra. Núria Busquets,  investigadora del Centre de Recerca en Sanitat Animal l’IRTA-CReSA i responsable de la línia de recerca dels virus transmesos per mosquits, qui ha posat en relleu l’emergència dels virus transmesos per mosquit, que han emergit en les darreres 4 dècades com a un important problema de salut pública, causant mortalitat i malaltia tant a animals com a humans globalment.

Per tancar la sessió, el biòleg i responsable del Servei de Control de Mosquits, Carles Aranda, ha presentat el Servei i la seva activitat.

L’acte ha comptat amb l’assistència d’una vuitantena de persones de diferents ajuntaments i entitats de la comarca i la demarcació de Barcelona, representants de l’EID Mediterraneé, un dels centres públics de control de mosquits més gran d'Europa, i dels expresidents del Consell Comarcal, l'Honorable president José Montilla, i en Josep Perpinyà.

40 anys controlant mosquits

Creat per la Corporació Metropolitana de Barcelona a iniciativa d'un grup d'ajuntaments del delta del Llobregat per tal de controlar les poblacions de mosquits en els seus termes municipals l’any 1983, va ser traspassat al Consell Comarcal del Baix Llobregat el 1989.

En l’actualitat proporciona serveis regulars a 27 entitats de la demarcació de Barcelona. Vint-i-quatre municipis de la comarca del Baix Llobregat, el municipi de l’Hospitalet de Llobregat al Barcelonès, i també AENA pel que fa a l’Aeroport de Barcelona-El Prat, i una part del Port Autònom de Barcelona, servint així a més d’un milió de residents sobre un territori de més de 425 km².

Quan es va crear el Servei l’any 1983 la motivació principal era el control de la densitat de mosquits per a la millora de la qualitat de vida. Posteriorment, i arran de l’arribada del mosquit tigre al nostre país, es van afegir riscos epidemiològics a la problemàtica sanitària ambiental causada pels mosquits, ja que aquesta espècie és vectora potencial de dengue, Chikungunya i Zika entre altres arbovirosis. Actualment, també s’ha hagut de tenir en compte el risc de transmissió autòctona del VNO, en aquest cas amb el mosquit comú, com a vector principal, causant de milers de casos a Europa en els darrers anys. Aquest 2023, a Catalunya hem tingut per primer cop un brot de dengue a la comarca del Maresme a causa de dos casos autòctons, i al Baix Llobregat s'han detectat casos de VNO en aus, cavalls i un en humà, a banda d'altres casos fora de la comarca, situacions ambdues que comporten un canvi notable en el panorama de la transmissió vectorial.

Des de 2014, el Servei realitza, per encàrrec de la Generalitat de Catalunya, les Inspeccions entomològiques per casos d'arbovirosis importades o no de dengue, chikungunya o Zika, que poden ser transmeses pel mosquit tigre i de virus del Nil occidental, que pot ser transmès pel mosquit comú, a tota la demarcació de Barcelona, excloent la capital. Havent realitzat aquest 2023 88 inspeccions, quasi la mateixa xifra que el 2022 que va ser de 89.

El servei es compon per una àrea d’acció en zones rurals i naturals, i una altra dedicada a les zones urbanes. Si l’any passat es van fer més de 1.600 tractaments en zones rurals o naturals amb unes 166 ha tractades, aquest 2023, molt més sec s'han dut a terme uns 1.300 tractaments amb 86 ha, aproximadament la meitat de les zones naturals i rurals tractades l’any passat. En zona urbana, l’activitat se centra en el tractament dels embornals de carrer amb una mitjana d’entre 90.000 i 100.000 tractaments cada any, des de 2009. Enguany s'han dut a terme uns 95.000 tractaments. També s’atenen les queixes de la ciutadania mitjançant un dispositiu de visites informatives i educatives a domicili que enguany ha estat de 288, amb una reducció respecte de 2022 del 17%.

Durant quaranta anys, el Servei de Control de Mosquits del Baix Llobregat ha impulsat i aplicat les tècniques de control integrat biològic en el territori amb uns resultats remarcables pel benestar dels més d’1 milió d’habitants i addicionalment, de desenes de milions de persones que cada any són usuàries de l’Aeroport de Barcelona. 

Cerca

 

 

@ccbaixllobregat

  Subscriu-te al canal RSS

Consell Comarcal del Baix Llobregat

Parc Torreblanca N-340 pk 1249

08980 Sant Feliu de Llobregat

 Tel.: 936852400   Fax:936851868

 Contacte