Esteu aquí
Actualitat ›Actualitat
El Servei de Control de Mosquits participarà en la Jornada sobre el Virus del...
El pròxim dijous 10 d’abril de 2025, el Servei de Control de Mosquits del Consell Comarcal del Baix Llobregat participarà en la jornada tècnica en línia dedicada a la febre del Nil occidental (FNO). Aquest esdeveniment té com a objectiu informar sobre aquesta malaltia zoonòtica emergent, causada pel virus del Nil occidental (VNO), i destacar les mesures de prevenció i control que s’estan duent a terme a Catalunya, especialment en la gestió dels mosquits vectors.
El virus del Nil occidental (VNO), transmès a través de mosquits vectors, es va detectar per primera vegada a Catalunya el 2017 i des d’aleshores s’ha detectat circulació del virus a diferents regions de Catalunya, amb casos clínics en èquids i humans. Aquesta jornada té per objectiu donar a conèixer la malaltia i els programes de vigilància i alerta que s’implementen a Catalunya, explicar què podem fer per prevenir la malaltia en els èquids, incloent-hi la prevenció de la proliferació del mosquit vector, així com la gestió i tractament d’èquids que presenten simptomatologia clínica.
Programa de la jornada
-
12.00 h - Presentació de la jornada.
-
12.10 h - "Febre del Nil occidental: malaltia, epidemiologia i programes de vigilància i alerta a Catalunya" - Alba Solé, tècnica veterinària del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARPA).
-
12.50 h - "Signes clínics de l'FNO en èquids, mesures de prevenció i gestió dels casos clínics" - Eduard Jose Cunilleras, professor agregat en medicina equina del Departament de Medicina i Cirurgia Animals de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).
-
13.30 h - "Prevenció i control dels mosquits com a vectors del VNO" - Carles Aranda, director SCM del Consell Comarcal del Baix Llobregat i investigador de CReSA IRTA.
-
14.10 h - Torn obert de preguntes.
-
14.25 h - Cloenda de la jornada.
El Servei de Control de Mosquits ha estat un referent en la lluita contra els mosquits vectors i el control de la seva proliferació. La seva tasca és essencial per reduir el risc d’expansió del virus del Nil occidental, i aquesta jornada servirà per posar en comú les estratègies i eines necessàries per fer-hi front de manera efectiva.
Podeu realitzar la vostra inscripció en aquest enllaç.
El Servei de Control de Mosquits renova la seva flota amb dos nous vehicles
Aquest 2025, el Servei de Control de Mosquits del Consell Comarcal del Baix Llobregat incorpora dos nous vehicles de tractament, equipats per accedir a zones de difícil accés. Aquesta millora permetrà reforçar la lluita contra les larves de mosquits mitjançant tractaments biològics abans que es converteixin en adults picadors.
La nova dotació suposa la substitució dels vehicles més antics i contaminants, i s'emmarca dins del pla general de renovació del parc mòbil del servei. Els nous vehicles permetran fer tractaments directes en canals, valls de rec, zones inundables rurals i espais naturals. A més, també podran actuar en àrees restringides de l’Aeroport i del Port de Barcelona, on la presència de mosquits pot ser especialment problemàtica.
El Servei de Control de Mosquits proporciona serveis regulars a 27 entitats de la demarcació de Barcelona. Això inclou vint-i-quatre municipis de la comarca del Baix Llobregat, el municipi de l’Hospitalet de Llobregat al Barcelonès, així com AENA pel que fa a l’Aeroport de Barcelona-El Prat i una part del Port Autònom de Barcelona. En total, aquest servei cobreix un territori de més de 425 km² i dona cobertura a més d’un milió de residents.
Amb aquesta renovació, el Consell Comarcal reafirma el seu compromís amb la salut pública i la sostenibilitat ambiental, millorant l'eficiència dels tractaments i reduint l'impacte ecològic de les operacions.
El Servei de Control de Mosquits rebrà una subvenció de 485.000 euros de la...
La Generalitat de Catalunya ha aprovat una subvenció de 485.000 euros destinada al Servei de Control de Mosquits (SCM) del Consell Comarcal del Baix Llobregat per finançar les actuacions de prevenció i control de plagues durant l'any 2024. Aquesta ajuda permetrà reforçar les accions en àrees estratègiques com el port i l’aeroport de Barcelona, així com als 24 municipis del Baix Llobregat, l’Hospitalet de Llobregat, i zones gestionades per AENA i el Port Autònom de Barcelona. En total, el Servei de Control de Mosquits dona servei a més d’un milió de persones en un territori de més de 425 km².
El Servei aplica una estratègia de lluita integrada, combinant mètodes químics, biològics i culturals amb un enfocament que respecta al màxim el medi ambient. Actualment, s’han eliminat gairebé del tot els tractaments adulticides, prioritzant els tractaments biològics larvicides, que són més selectius i eficaços. Aquests es concentren en aigües amb presència de larves, evitant així la dispersió de biocides a l’aire, on els mosquits adults es distribueixen de manera més àmplia i aleatòria.
Creat l'any 1983 amb l’objectiu principal de millorar la qualitat de vida mitjançant el control de densitat de mosquits, l'SCM ha ampliat les seves competències arran de l’arribada del mosquit tigre. Aquesta espècie, introduïda a Catalunya fa dues dècades, és un vector potencial de malalties com el dengue, el chikungunya i el Zika. A més, el Servei també aborda el risc de transmissió autòctona del virus del Nil Occidental (VNO), que es transmet principalment pel mosquit comú i ha causat milers de casos a Europa en els darrers anys.
El Servei de Control de Mosquits no només actua al Baix Llobregat, sinó que també proporciona suport tècnic a altres municipis de la demarcació de Barcelona, excepte la capital. Les seves actuacions es regeixen pels protocols oficials de la Comissió Interinstitucional per a la Prevenció i Control de Mosquits Vectors de Catalunya, un ens que coordina esforços entre ajuntaments, persones expertes i altres organismes per fer front a aquesta problemàtica de manera conjunta i efectiva.
El Servei de Control de Mosquits al Tot es Mou de TV3
El responsable del nostre Servei de Control de Mosquits, i investigador de l’IRTA CReSA, Carles Aranda, ha estat entrevistat al programa d’actualitat de TV3, Tot es mou, davant la preocupació per l’emmagatzematge d’aigua i el perill que suposa per ser un focus de cria de mosquit.
Segons ha explicat, “Les larves són organismes aquàtics que no necessiten gran quantitat d’aigua per poder fer la metamorfosi en mosquits adults i pe això, cal eliminar l’aigua estancada per evitar la possibilitat que criïn”
La sequera i les restriccions d’aigua que comporta, ha fet que moltes llars emmagatzemin aigua per reutilitzar-la, pràctica que pot afavorir la proliferació de larves de mosquits, si es manté estancada durant més d’una setmana, uns mosquits que són transmissors de malalties, no només el mosquit tigre, també el mosquit comú.
El Servei de Control de Mosquits del Baix Llobregat es va crear l’any 1983, amb la motivació principal de controlar la densitat de mosquits per a la millora de la qualitat de vida, posteriorment, i arran de l’arribada del mosquit tigre al nostre país, es van afegir riscos epidemiològics a la problemàtica sanitària ambiental causada pels mosquits. “La finalitat del servei és aconseguir que hi hagi la quantitat més baixa possible de mosquits a la comarca, per això, des del mes de febrer s’estan duent a terme tractaments per evitar el mosquit de zones del Maresme, que és el primer que apareix, seguit del mosquit comú, i el mosquit tigre que és el que s’activa més tard” ha explicat Carles Aranda.
Cal destacar que l’SCM aplica el concepte de lluita integrada, consistent en l’aplicació eficaç de mètodes químics, biològics i culturals amb un respecte màxim pel medi ambient. S’han eliminat pràcticament els tractaments adulticides, en favor dels tractaments biològics larvicides que permeten ser molt més selectius i aplicar biocides només en aquelles aigües on es trobin concentrades les larves, i no a l’aire on es distribueixen els adults de forma més amplia i aleatòria.
Els mosquits poden propagar greus malalties, com el dengue, el chikungunya o el zika
El responsable de l’SCM, ha explicat també que el mosquit tigre és un vector important de malalties greus, com dengue, el chikungunya o el zika. Persones que viatgen a països com Tailàndia, Cuba o Costa Rica, països en els quals hi ha epidèmies d’aquestes malalties, corren el risc de tornar infectats, “cada any hi ha aproximadament 150 casos de persones a Catalunya, si aquestes són picades per un mosquit tigre, poden arribar a fer una transmissió autòctona.”
Així mateix, ha destacat que el mosquit comú també és transmissor de malalties, com la causada pel virus del Nil Occidental, el qual es troba de manera natural a tota Europa i a Espanya des de 2010, i que ha causat al volant de 70-80 casos en humans. “A Catalunya hi ha hagut pocs casos, i no s’ha produït cap mort, però cal posar en relleu que en els últims anys hi ha hagut tres casos en humans, fet pel que hem d’estar alerta que no hi hagi més transmissió, per això participem en un projecte internacional amb l’IRTA-CRESA per tal de detectar com més aviat millor el virus en els mosquits”.
Pots recuperar el vídeo en aquest enllaç.
Jornada de treball dels Serveis de Control de Mosquits públics catalans
El passat dijous 22 de febrer, la seu del Servei de Control de Mosquits del Baix Llobregat, ubicada a la masia de Can Comas al Prat de Llobregat, va acollir una jornada de treball dels Serveis de Control de Mosquits públics de Catalunya.
L’objectiu de la trobada va ser compartir idees i possibles solucions als problemes que comporta el control de mosquits a casa nostra, posant en comú experiències i problemàtiques sobre aspectes com van ser l’ús dels biocides actuals, com actuar en els casos d'arbovirosis, la formació necessària i els i requisits dels equips humans, o l'ús de drons en el tractament biològic larvicida, entre altres.
A la sessió van assistir bon part de l'equip de l'SCM i representants del Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre - COPATE, el Servei de Control de Mosquits de la Badia de Roses i del Baix Ter, i l’Agència de Salut Pública de la ciutat de Barcelona.
Aquestes jornades de treball que havien estat habituals abans de la pandèmia, suposen un bon espai per compartir experiències, coneixements i idees. Ara que s’han reprès, esperem que continuïn amb una nova edició a l'Empordà o a les Terres de l'Ebre durant aquest 2024.
El Servei de Control de Mosquits del Baix Llobregat celebra el seu 40è...
El Servei de Control de Mosquits del Baix Llobregat ha complert aquest 2023 els seus 40 anys, i ho ha celebrat amb un acte institucional a la Masia de Can Comas.
La jornada ha comptat amb la benvinguda del 1r tinent d’alcaldia de l’Àrea d’Acció Institucional i Projectes Urbans de l’Ajuntament del Prat de Llobregat, Juan Pedro Pérez; el gerent de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, Ramón Torra; el president delegat de l’Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública de la Diputació de Barcelona, Josep Ramón Mut, el Subdirector General de Coordinació de Salut Pública de la Generalitat de Catalunya, Xavier Lleberia, i la presidenta del Consell Comarcal, Eva Martínez.
La consellera comarcal de Salut, Gina Pol, ha presentat la conferència “Els mosquits i els virus que transmeten”, impartida per la Dra. Núria Busquets, investigadora del Centre de Recerca en Sanitat Animal l’IRTA-CReSA i responsable de la línia de recerca dels virus transmesos per mosquits, qui ha posat en relleu l’emergència dels virus transmesos per mosquit, que han emergit en les darreres 4 dècades com a un important problema de salut pública, causant mortalitat i malaltia tant a animals com a humans globalment.
Per tancar la sessió, el biòleg i responsable del Servei de Control de Mosquits, Carles Aranda, ha presentat el Servei i la seva activitat.
L’acte ha comptat amb l’assistència d’una vuitantena de persones de diferents ajuntaments i entitats de la comarca i la demarcació de Barcelona, representants de l’EID Mediterraneé, un dels centres públics de control de mosquits més gran d'Europa, i dels expresidents del Consell Comarcal, l'Honorable president José Montilla, i en Josep Perpinyà.
40 anys controlant mosquits
Creat per la Corporació Metropolitana de Barcelona a iniciativa d'un grup d'ajuntaments del delta del Llobregat per tal de controlar les poblacions de mosquits en els seus termes municipals l’any 1983, va ser traspassat al Consell Comarcal del Baix Llobregat el 1989.
En l’actualitat proporciona serveis regulars a 27 entitats de la demarcació de Barcelona. Vint-i-quatre municipis de la comarca del Baix Llobregat, el municipi de l’Hospitalet de Llobregat al Barcelonès, i també AENA pel que fa a l’Aeroport de Barcelona-El Prat, i una part del Port Autònom de Barcelona, servint així a més d’un milió de residents sobre un territori de més de 425 km².
Quan es va crear el Servei l’any 1983 la motivació principal era el control de la densitat de mosquits per a la millora de la qualitat de vida. Posteriorment, i arran de l’arribada del mosquit tigre al nostre país, es van afegir riscos epidemiològics a la problemàtica sanitària ambiental causada pels mosquits, ja que aquesta espècie és vectora potencial de dengue, Chikungunya i Zika entre altres arbovirosis. Actualment, també s’ha hagut de tenir en compte el risc de transmissió autòctona del VNO, en aquest cas amb el mosquit comú, com a vector principal, causant de milers de casos a Europa en els darrers anys. Aquest 2023, a Catalunya hem tingut per primer cop un brot de dengue a la comarca del Maresme a causa de dos casos autòctons, i al Baix Llobregat s'han detectat casos de VNO en aus, cavalls i un en humà, a banda d'altres casos fora de la comarca, situacions ambdues que comporten un canvi notable en el panorama de la transmissió vectorial.
Des de 2014, el Servei realitza, per encàrrec de la Generalitat de Catalunya, les Inspeccions entomològiques per casos d'arbovirosis importades o no de dengue, chikungunya o Zika, que poden ser transmeses pel mosquit tigre i de virus del Nil occidental, que pot ser transmès pel mosquit comú, a tota la demarcació de Barcelona, excloent la capital. Havent realitzat aquest 2023 88 inspeccions, quasi la mateixa xifra que el 2022 que va ser de 89.
El servei es compon per una àrea d’acció en zones rurals i naturals, i una altra dedicada a les zones urbanes. Si l’any passat es van fer més de 1.600 tractaments en zones rurals o naturals amb unes 166 ha tractades, aquest 2023, molt més sec s'han dut a terme uns 1.300 tractaments amb 86 ha, aproximadament la meitat de les zones naturals i rurals tractades l’any passat. En zona urbana, l’activitat se centra en el tractament dels embornals de carrer amb una mitjana d’entre 90.000 i 100.000 tractaments cada any, des de 2009. Enguany s'han dut a terme uns 95.000 tractaments. També s’atenen les queixes de la ciutadania mitjançant un dispositiu de visites informatives i educatives a domicili que enguany ha estat de 288, amb una reducció respecte de 2022 del 17%.
Durant quaranta anys, el Servei de Control de Mosquits del Baix Llobregat ha impulsat i aplicat les tècniques de control integrat biològic en el territori amb uns resultats remarcables pel benestar dels més d’1 milió d’habitants i addicionalment, de desenes de milions de persones que cada any són usuàries de l’Aeroport de Barcelona.
El Servei de Control de Mosquits participa en la Trobada “Salut i mosquits com...
El responsable del Servei de Control de Mosquits del Consell Comarcal del Baix Llobregat i investigador de l’IRTA - CReSA, Carles Aranda, ha participat en la darrera Trobada de Salut Pública de 2023.
En la seva intervenció, el biòleg ha presentat la ponència “Els mosquits vectors del nostre entorn i com controlar-los”, en la que ha explicat que els mosquits són els causants de la transmissió arreu del món de malalties com ara el paludisme o la febre groga. A casa nostra, en les darreres dècades, tornen a tenir un protagonisme creixent com a vectors causants de la transmissió de malalties per arbovirus com el dengue o el virus del Nil occodental (VNO) i per aquesta raó els esforços pel seu control han de ser cada cop més intensos.
La sessió ha comptat també amb la intervenció de la investigadora de l’IRTA-CReSA Centre de Recerca en Sanitat Animal, Lourdes Migura, que ha parlat del concepte Una Sola Salut, un plantejament integrat i unificador que procura equilibrar i optimitzar de manera sostenible la salut de les persones, els animals i els ecosistemes. Segons ha afirmat, la salut humana i la salut animal estan intrínsecament relacionades, juntament amb el medi ambient que ens envolta. Sabem que el 60% de les malalties que ens afecten als humans són d'origen zoonòtic, es transmeten dels animals a les persones.
La sessió ha estat moderada per la cap de la Unitat de Sanitat Ambiental de la Diputació de Barcelona, Pilar Serrano, i ha comptat amb la participació de la cap del Servei de Control Epidemiològic i Resposta a Alertes i Emergències de l'Agència de Salut Pública de Catalunya, Anna Martínez.
El Servei de Control de Mosquits del Baix Llobregat estrena nova web
El Servei de Control de Mosquits ha renovat la seva pàgina web amb l’objectiu d’adaptar-se als nous usos tecnològics i de facilitar l’accés a la informació.
La nova pàgina web incorpora un nou disseny corporatiu i responsiu, on es presenta la informació de manera més visual i atractiva, amb una nova organització dels continguts i una navegació més simplificada i intuïtiva.
La nova web conté diverses seccions destinades a donar a conèixer l’activitat que es realitza des del servei, així com seccions adreçades a donar consells per a evitar els mosquits a casa, i una altra secció sobre malalties transmeses per mosquits, que estarà en actualització constant i esperem que sigui d’utilitat per a totes les persones que visitin la nostra comarca.
La nova pàgina www.elbaixllobregat/scm es pot consultar en català, castellà i anglès i disposa de diversos enllaços a pàgines web oficials tant d'organismes locals i nacional, com d'internacionals.
El Servei de Control de Mosquits del Baix Llobregat reforça les accions de...
El 24 d’agost, el Laboratori Central de Veterinària d’Algete a Madrid, va comunicar la detecció del virus del Nil occidental (VNO) en dos cavalls del Prat de Llobregat que prèviament havien estat analitzats al Centre de Recerca en Sanitat Animal, l'IRTA-CReSA. Aquests casos estarien relacionats epidemiològicament, amb el focus generat pel gavià argentat, trobat a prèviament a Cornellà també amb VNO al mes d’agost, i amb els casos en cavalls a Viladecans d’agost i de setembre, tal com comunica el Departament d’Acció Climàtica (DAC).
En aquest sentit, s’ha publicat recentment un probable nou cas de VNO en humà al Prat de Llobregat, segons l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT), que va rebre al mes d’agost la notificació d’un cas sospitós per VNO en una dona, resident en aquest municipi. Cal destacar que es tracta d’un cas probable, atès que els resultats de les analítiques practicades no han estat concloents.
Des del Servei de Control de Mosquits del Consell Comarcal del Baix Llobregat, s’estan realitzant les accions de control habituals i s’han dut a terme les Inspeccions entomològiques previstes en el Protocol de Vigilància i Control de les Arbovirosis de la Generalitat de Catalunya. Així mateix, s’han reforçat totes les mesures necessàries per a mantenir al nivell més baix possible les poblacions de mosquits, i en concret del mosquit comú Culex pipiens.
Igualment, el Servei de Control de Mosquits està recollint mostres de mosquits de la zona, que s’analitzen a l’IRTA-CReSA, sense haver trobat fins a la data d’avui, cap mosquit positiu.
Des de l’SCM del Baix Llobregat recorden que el VNO és una malaltia que pot afectar aus, cavalls i humans, i a Catalunya és transmesa pel mosquit comú Culex pipiens, i que a la resta de l’estat té un impacte molt important a Andalusia.
Podeu trobar més informació a:
https://agricultura.gencat.cat
https://salutpublica.gencat.cat
La seu del Servei de Control de Mosquits ja disposa d’electrolinera
El Servei de Control de Mosquits del Baix Llobregat, ubicat a la masia de Can Comas, al terme municipal del Prat de Llobregat, ha instal·lat a les seves dependències una electrolinera pels vehicles elèctrics del servei.
Els quatre vehicles endollables dels quals disposa el servei, es beneficiaran de la nova estació de recàrrega instal·lada, que compta amb dos punts de càrrega de màxima capacitat.
Així, els quatre vehicles elèctrics adquirits recentment, juntament amb els vehicles híbrids anteriors, estalviaran en conjunt una emissió a l’atmosfera d’uns 4.000 Kg de CO2
La posada en marxa a ple rendiment de l'electrolinera, el dimecres 10 de maig, suposa un pas més en la mobilitat sostenible. Aquesta actuació s’emmarca en l’eix 3 del Pla d’Actuació Comarcal del Baix Llobregat.
El Servei de Control de Mosquits viatja a Sevilla per obtenir exemplars d’...
Del 14 al 17 de juny, el responsable de l’Àrea Natural-Rural i de Vectors del Servei de Control de Mosquits del Baix Llobregat i investigador CReSA - IRTA, Carles Aranda, en el marc de la col·laboració que manté el Consell Comarcal amb el centre de recerca, s’ha desplaçat a la província de Sevilla per a obtenir exemplars vius, majoritàriament en forma de larves, de Culex pipiens i de Culex perexiguus, totes dues espècies vectores del virus del Nil occidental, VNO.
Aquest estudi es realitza dins del projecte EpiWestMosq concedit al CReSA IRTA i a altres organismes espanyols pel Ministeri de Ciència i Innovació. En aquest projecte s'estudien els factors implicats en la transmissió del VNO a Espanya, i vol caracteritzar aspectes clau relacionats amb soques del virus, vectors, hostes i medi ambient. L’estudi servirà per a comprar els resultats amb els mosquits que tenim a Catalunya i també en altres espècies i saber com de bons vectors són en comparació amb els nostres.
A la província d'Andalusia el virus del Nil ha donat molts casos en humans, inclosos morts, mentre que a Catalunya, fins ara, no s’ha donat cap cas en persones humanes però si en aus i cavalls, i per primer cop, l’any passat, es va trobar en mosquits de l'espècie Culex pipiens.
A Sevilla s'ubica un centre del Consell Superior d'Investigacions Científiques, CSIC, que treballa en la transmissió d'aquest virus i que participa també en el projecte EpiWestMosq. El motiu del desplaçament, ha estat que a més que al CReSA també fan l'estudi de la transmissió, és l'únic centre de recerca avui dia, que poden criar mosquits i infectar-los en un laboratori de bioseguretat LBS3.
El Servei de Control de Mosquits del Consell Comarcal del Baix Llobregat, treballa amb el centre de recerca en l'estudi dels insectes transmissors de malalties i en concret dels mosquits, des de l'inici de la dècada del 2000. Per tal de millorar el coneixement sobre les malalties transmeses per mosquits, l’any 2017, el Consell Comarcal, a través del Servei de Control de Mosquits, i el centre de recerca CReSA IRTA, van signar un conveni de col·laboració amb la finalitat d'optimitzar les estratègies de vigilància i control, tant de les malalties, com dels insectes vectors, els mosquits.
El diputat de Salut Pública i Consum visita el Servei de Control de Mosquits
El Servei de Control de Mosquits del Baix Llobregat, servei finançat per la Diputació de Barcelona, la Generalitat de Catalunya, l’Àrea Metropolitana de Barcelona, a més dels 24 municipis a la comarca del Baix Llobregat en els que dona cobertura, i el de l’Hospitalet de Llobregat al Barcelonès, va rebre ahir la visita del diputat delegat de Salut Pública i Consum de la Diputació de Barcelona, Jesús Naharro Rodríguez.
El motiu de la visita va ser la renovació, un any més, del conveni que permet donar suport tècnic als ajuntaments de la província en la prevenció i el control de mosquits, altres plagues i la vigilància en la salut de les persones. La Diputació de Barcelona aporta, a través d’aquest conveni, 300.000 € per al desenvolupament de les activitats necessàries, un 33% més que el 2021.
La presentació i signatura del conveni entre el Consell Comarcal del Baix Llobregat i la Diputació de Barcelona va tenir lloc a la Masia Can Comas, en un acte presidit per la presidenta del Consell Comarcal del Baix Llobregat, Eva Martínez Morales, i el diputat delegat de Salut Pública i Consum de la Diputació de Barcelona, Jesús Naharro Rodríguez.
El conveni preveu la realització de diagnosis municipals pel que fa als mosquits, l’execució d’urgència de les inspeccions entomològiques a causa d’arbovirosis, la redacció de textos, vídeos i materials tècnics i divulgatius, la capacitat de prestar serveis d’expertesa als ajuntaments sobre plagues no habituals, i la participació i revisió d’accions formatives programades per Diputació de Barcelona. Com a novetat, el conveni inclou enguany l’estudi temàtic de la mosca negra als entorns del riu Anoia dels municipis d’Abrera i Martorell, que als darrers anys s’ha fet molt present a la zona.
La presidenta del Consell Comarcal, Eva Martínez, ha posat en valor el Servei de Control de Mosquits per ser "un servei imprescindible en la prevenció de malalties transmissibles, amb més de 1.000 tractaments en zones urbanes al Baix Llobregat", així mateix ha subratllat que "és un servei reconegut per la seva funció de prevenció i estudi de malalties transmissores destacant el control i vigilància d'aquells casos de persones infectades amb virus amb l'objectiu d'impedir que derivi en una transmissió autòctona al nostre territori."
El SCM presenta el nou Portal de Municipis i Entitats
El Servei de Control de Mosquits ha presentat aquest matí, a càrrecs electes i personal tècnic dels ajuntaments de la comarca, i personal de les entitats que participa en el Servei, el nou Portal de Municipis i Entitats. Una nova eina que permet obtenir la informació que necessiten els ajuntaments i que permetrà avançar en la transparència de l’activitat que desenvolupa.
La presidenta del Consell Comarcal, Eva M. Martínez Morales, ha donat la benvinguda a la presentació posant l’accent en què la raó de l’existència del Servei de Control de Mosquits és la preservació de la qualitat de vida d’habitants i visitants de la comarca.
Seguidament, els responsables del Servei, els biòlegs Carles Aranda i Roger Eritja, han presentat la nova eina que té com a objectiu complir amb els objectius de transparència. Per tal de facilitar una eina que fos fàcilment usada pel personal tècnic municipal, s’ha dissenyat una adaptació de l’aplicatiu, creant un Portal que permet obtenir un resum de les dades actualitzades dia a dia i d’anys anteriors en zones rurals i naturals. A més, és previst que enguany també es puguin incloure els tractaments d’embornals en àrees urbanes, i en el 2022 s’hi integri l’aplicatiu de gestió de les queixes ciutadanes.
El Servei de Control de Mosquits és un servei ofert pel Consell Comarcal del Baix Llobregat. La seva creació es remunta a 1983, però no és fins al 1989 quan el Consell Comarcal assumeix la seva gestió. Actualment hi participen vint-i-set entitats, de les quals vint-i-quatre són la majoria de municipis de la comarca.
Mobilitat sostenible al parc mòbil del Servei de Control de Mosquits (SCM)
Davant el seu compromís amb les polítiques de lluita contra el canvi climàtic, i donant compliment a una de les accions del Pla d’Actuació Comarcal, de contribuir a la millora de la qualitat de l’aire de la comarca, el Consell Comarcal inicia la renovació de la seva flota de vehicles per a consum elèctric i basat en energies renovables.
Aquesta renovació s’ha iniciat amb la flota de vehicles del Servei de Control de Mosquits, que ha substituït dues furgonetes dièsel per models 100% elèctrics, que estalviaran l'emissió de 2.330 kg anuals de CO2, el 78% del cost en propulsió, i el 40% del de manteniment.
La renovació era un plantejament imprescindible, per obsolescència i per obligació ambiental.
La renovació va començar el 2018 amb la compra de dos vehicles Toyota híbrids substituint unitats de combustible fòssil, des d’aleshores aquestes dues unitats estalvien 1.250 kg anuals de CO2. El 2020, es va continuar amb la substitució de les dues furgonetes dièsel, sense distintiu ambiental, per dues unitats elèctriques, permetent la reducció de 2.336 kg anuals de CO2, 6,43 kg d’òxids de Nitrogen i d’hidrocarburs lliures (HC), a més de 2,48 kg de monòxid de carboni (CO).
Entre 2018 i 2020, només amb la substitució de quatre vehicles per models més sostenibles, el Servei de Control de Mosquits ha pogut reduir les emissions anuals de CO2 des de 15.235 kg, fins a uns 10.775 kg (un 29,5%).
La renovació continuarà, si el mercat de vehicles elèctrics ho permet, amb la substitució d’un 4x4 dièsel, que emet 1.450 kg de CO2 l’any, per un 4x4 híbrid endollable (PHEV) que n’emetrà només 396 kg.
Després d’aquesta operació, l’estalvi anual en emissions baixarà addicionalment des dels 10.775 kg fins vora de 9.720 kg, és a dir, un 36% de reducció en el període 2018-2021.
Entre 2022 i 2023 es preveu de renovar els quatre vehicles pesants tipus pick-up, que són els responsables per ells sols del 50% de les emissions actuals de 9.720 kg CO2/any. Tot i que, en aquest moment no existeixen en el mercat vehicles elèctrics o híbrids del tipus pick-up 4x4 ,es preveu que aquest sigui un segment en fort creixement a partir de 2021.
També està previst la substitució del Quad ATV per un model elèctric, una operació que es valora especialment pel respecte mediambiental basat en el silenci i l’absència d’emissions, ja que aquest vehicle es destina exclusivament a zones naturals.
Un cop realitzada la inversió inicial, els vehicles elèctrics que s’han incorporat ofereixen millores econòmiques, ja que es redueixen els costos en manteniment vora del 40%, i el cost en motricitat elèctrica en un 75% en relació amb el combustible fòssil. La reducció de les emissions és un objectiu major en línia amb els programes d’acció davant del canvi climàtic global.
El Servei de Control de Mosquits té operatius en aquest moment 15 vehicles que compleixen diferents funcions:
3 turismes per resoldre queixes ciutadanes i inspeccions urbanes; 2 SUV per fer inspeccions en àrees rurals; 3 vehicles 4x4 per fer inspeccions en àrees rurals i naturals; 2 Furgonetes per fer tractaments en embornals en àrees urbanes; 4 Pick-ups per fer tractaments rurals en canals i àrees naturals inundables; 1Quad ATV per fer inspeccions i tractaments en aiguamolls
La mitjana d’edat és de deu anys, és molt elevada considerant que inclou dos vehicles incorporats el 2017, 2 més el 2018 i altres 2 el 2021. És tan elevada perquè els altres 9 vehicles “antics” tenen entre 12 i 19 anys, amb una mitjana parcial de 15,1. L’any 2018 les emissions anuals de CO2 superaven els 15.235 kg.
El SCM realitza les inspeccions entomològiques per l’astor positiu de virus del...
El 16 de setembre, el Servei de Control de Mosquits del Baix Llobregat va realitzar una inspecció entomològica a Lleida, seguint el Protocol per a la vigilància i el control de la febre del Nil Occidental, pel positiu, encara per confirmar definitivament, d’un astor, au rapinyaire que va havia entrat malalt al Centre de recuperació de Fauna de Vallcalent.
El 17 de setembre, el Centre de Recerca en Sanitat Animal (CreSA) de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), va confirmar el cas de virus del Nil Occidental en l'astor recollit al municipi d’Alpicat.
El virus del Nil Occidental es transmet generalment per picades de mosquits infectats del gènere Culex i infecta principalment els ocells. En algunes ocasions, un mosquit infectat d’un ocell pot transmetre el virus a èquids i a persones.
Per aquest motiu, tal com estableix el Protocol per a la vigilància i el control de la febre del Nil Occidental, es van activar les actuacions previstes al nivell 3 del protocol d’actuació, entre les quals es troba la realització de la inspecció entomològica a la zona on es va trobar l’au positiva. La inspecció va ser duta a terme pel Servei de Control de Mosquits del Baix Llobregat, qui va recol·lectar les mostres de mosquits adults femelles i les van enviar al laboratori de l’IRTA-CreSA per ser analitzades. Els resultats han estat negatius.
Represa de l'activitat del Servei de Control de Mosquits
El Servei de Control de Mosquits ha establert les actuacions per un progressiu retorn a l'activitat, seguint en cada moment la normativa i les mesures de seguretat.
La prestació de serveis està limitada per les mesures de seguretat establertes per les autoritats competents, així com per la disponibilitat de personal en aquesta situació tan excepcional, que anirà incorporant-se progressivament durant el mes de maig.
El funcionament administratiu i les comunicacions del Servei són normals. S'atendran queixes ciutadanes de forma telemàtica, es realitzaran tractaments larvicides sota criteri de necessitat i urgència.
En l'àrea rural i amb les actuals fortes restriccions de tota classe, es tracten ja les extraordinàries inundacions causades per les pluges aquest mes d'abril. En àrea urbana es controlaran embornals si es considera necessari de resultes de les queixes ciutadanes.
Esperem que durant l'any, la incidència sobre la tasca del Servei, derivada de la situació extraordinària en què ens trobem, sigui la menor possible.
Nota informativa sobre les activitats del Servei de Control de Mosquits en...
La situació d'alarma decretada a causa de l'epidèmia de Covid-19 al nostre entorn provoca inevitablement una situació excepcional pel que fa a les prestacions del Servei de Control de Mosquits. Les tasques administratives continuen amb relativa normalitat. Només els casos de procediments que hagin de ser aprovats per Òrgans de Govern poden veure's afectats en el temps, depenent dels calendaris d'aquestes reunions.
Per contra, totes les activitats presencials i de camp estan suspeses, amb el nostre centre a Can Comas tancat, i el personal confinat domiciliàriament seguint les directrius establertes.
En relació al moment actual, això implica que en cas de pluges importants que provoquin inundacions de focus de cria de mosquits en el medi natural, poden aparèixer poblacions primaverals de mosquits. A més a més, no es poden processar expedients de queixa ciutadana en aquest moment, ni es realitzaran tractaments preventius en embornals.
Un cop restablerta la nostra activitat, que esperem sigui el més aviat possible, farem tot el que estigui a les nostres mans per tal de recuperar completament la nostra activitat, encara que les prestacions es veuran afectades per l’actual estat d’alarma, en un grau que dependrà del temps transcorregut en aquestes condicions.
Els canals de comunicació habituals amb el personal del Servei estan oberts i atesos permanentment, excepte el telèfon.
Òbviament, lamentem aquesta situació que afecta greument la nostra societat, i que desitgem que es superi amb el mínim cost humà, i el màxim d'ensenyances.
El SCM del Baix Llobregat participa al projecte europeu VECTRACK
El Servei de Control de Mosquits del Baix Llobregat participa al projecte europeu VECTRACK, un projecte que està dissenyant un parany intel·ligent basat amb el mètode de machine learning i controlat per satèl·lit per capturar i diferenciar mosquits segons l’espècie, el sexe i l’edat.
El projecte està liderat per l’empresa IRIDEON, en coordinació amb l’IRTA, l’empresa belga Avia-GIS-Software i l’Institut Nacional de Saude Dr. Ricardo Jorge de Portugal, amb la participació de l’Agència de Salut Pública de Barcelona i el Servei de Control de Mosquits del Consell Comarcal del Baix Llobregat. L’objectiu és obtenir informació de qualitat integrada i a temps real sobre els mosquits vectors de malalties per millorar les estratègies de vigilància i control i, així, reduir el risc de la seva transmissió.
La primera fase del projecte s’iniciarà a la tardor d’aquest 2019 als laboratoris del Centre de Recerca en Sanitat Animal (IRTA-CReSA), on es faran els experiments per calibrar i configurar els sensors dels paranys mitjançant el mètode d’aprenentatge automàtic de màquines machine learning. La particularitat d’aquest nou model de parany és que el sensor sabrà descartar les interferències en el vol dels mosquits que es produeixen quan els paranys succionen els mosquits cap a l’interior. “Els paranys emeten diòxid de carboni com a atraient i després succionen els exemplars cap a dins perquè no s’escapin”, explica el Dr. Carles Aranda, investigador del Servei de Control de Mosquits del Baix Llobregat i adscrit a l’IRTA-CReSA. En un experiment previ, presentat aquest març en el congrès europeu de la Societat d'Ecologia de Vectors a França, ja es va aconseguir que el sensor diferenciés l’espècie, el sexe i l’edat dels mosquits en un rang d’eficiència del 61 al 99%.
La Diputada de Salut Pública i Consum visita el SCM
El passat dijous 6 de juliol, el Servei de Control de Mosquits va rebre la visita de la Diputada de Salut Pública i Consum, Laura Martínez, el Gerent de Salut Pública, Albert Martín i de la Cap de Servei, Cati Chamorro, que van estar acompanyats per part del Consell Comarcal, pel president, Josep Perpinyà, el Conseller de Política Territorial i Joventut, Miquel Comino i els responsables del servei, Carles Aranda i Roger Eritja.
La visita va consistir en una rebuda i exposició dels problemes de control de mosquits, incidint en la seva vessant de Salut Pública com a transmissors de malalties.
Posteriorment es van visitar les instal.lacions amb l'insectari on es cria el mosquit comú, Culex pipiens, els tallers i magatzems, els vehicles de tractaments i la maquinària utilitzada. També es van mostrar els insecticides biològics que el SCM utilitza així com els sistemes de captura de mosquits per a la seva avaluació.
Per finalitzar es visitaren les instal.lacions de cria del fartet, espècie de peix autòctona depredadora de larves de mosquits.
El Servei de Control de Mosquits és una eina fonamental per a la salut de la població de la nostra comarca.
L'SCM al Consell de Salut de Cornellà de Llobregat
El Servei de Control de Mosquits del Baix Llobregat, va estar convidat al Consell de Salut Municipal de Cornellà de Llobregat del dimecres dia 19.
Carles Aranda, responsable de l’Àrea Natural i Rural de l’SCM, va participar amb la xerrada “El control dels mosquits: una qüestió de salut pública. Com s'actua des de l'SCM del Baix Llobregat”.
A la reunió van assistir representants de les entitats municipals més representatives, professionals del Catsalut i de l’ICS que presten servei a Cornellà de Llobregat, així com també representants del Consorci de Sanitat Integral.
El Consell Municipal de Salut és un òrgan sectorial de caràcter permanent, i instrument de participació ciutadana en els assumptes municipals relacionats amb aquells àmbits de l’activitat pública que afectin o es refereixin a la salut.
El control de mosquits, una qüestió de Salut Pública
Les instal·lacions de la masia de Can Comas van acollir dijous dia 30 la sessió de presentació per a enguany “El control dels mosquits, una qüestió de Salut Pública. Com s’actua des de l’SCM del Baix Llobregat”.
Després de la benvinguda a les persones assistents per part del president del Consell Comarcal, Josep Perpinyà, el responsable de l’Àrea Natural i Rural de l’SCM, Carles Aranda, va presentar les actuacions previstes per a la campanya del 2017.
Abans de la cloenda es va fer una visita a les instal·lacions, el taller, el laboratori i maquinària de les que disposa el Servei de Control de Mosquits del Baix Llobregat, per portar a terme la seva labor.
El primer tinent d'alcalde del Prat visita el SCM
El tinent d'alcalde d'Esports i Salut Pública, i regidor de Projectes Urbans del Prat de Llobregat, Juan Pedro Pérez Castro, la regidora de Salut i Consum, Débora García Barrios, el cap de la secció de Salut Pública i Consum, Héctor Gómez i el director de l'Àrea d'Esports i Salut Pública, Antonio Hernández, acompanyats de Carles Aranda, biòleg del servei i Eugènia Garcia, gerent del Consell Comarcal, han visitat avui les instal.lacions del Servei de Control de Mosquits i han valorat molt positivament la feina realitzada per l'equip.
El SCM participa en un treball sobre l’origen dels paràsits del paludisme a...
Carles Aranda, biòleg del Servei de Control de Mosquits del Baix Llobregat, participa en un treball sobre l’origen dels paràsits del paludisme a Europa.
Acaba de publicar-se a la revista científica PNAS, el treball que, conjuntament amb l’Institut de Biologia Evolutiva de Barcelona, ISGlobal, diferents centres de recerca internacionals, el Servei de Control de Mosquits del Baix Llobregat i el COPATE del Delta de l’Ebre, mostra com s’ha pogut recuperar ADN d’antigues preparacions de pacients amb paludisme dels anys 40 del segle passat i l’origen de dos dels paràsits causants d’aquesta malaltia.
A Catalunya encara trobem importants poblacions dels mosquits que transmetien el paludisme, especialment al delta de l’Ebre i a la Badia de Roses. Així i tot, aquesta malaltia va ser eradicada als anys seixanta del segle XX i malgrat seguir ser presents els mosquits, no hi ha hagut més casos autòctons. Després d’un estudi en el que amb COPATE, el Servei de Control de Mosquits del Baix Llobregat va poder criar aquests mosquits en laboratori i portar-los a la Universitat de Nimegen a Holanda, on es van provar infeccions artificials amb resultat negatiu, es va considerar que possiblement les soques pròpies nostres dels paràsits del paludisme, Plasmodium falciparum i Plasmodium vivax, van desaparèixer amb la eradicació de la malaltia i que altres soques com ara les africanes no podien infectar els nostres mosquits que n’eren refractaris.
Per a poder provar aquesta hipòtesi han hagut de passar més de dues dècades en les que s’ha pogut trobar mostres antigues de sang de pacients amb paludisme conservades per descendents del Dr. Canicio a Sant Jaume d’Enveja, i al Laboratori de Biologia Evolutiva han pogut desenvolupar tècniques de recuperació d’ADN antic com les que es fan servir per a determinar els fòssils de Neandertals. Com a resultat s’ha pogut provar que els Plasmodium vivax que circulaven per la península són molt propers als que hi ha ara a Sudamérica i que els Plasmodium falciparum nostres eren similars als de l'Índia. Aquestes són les primeres proves que es troben de les hipòtesis històriques del moviment d’aquests paràsits al mon. Aquests resultats indiquen que algunes soques del paludisme van seguir les migracions humanes: de l'Índia a Europa entre els segles cinquè i quart AC, i desprès d’Europa a América desprès de l’arribada de Colom.
Per a més informació:
Article a la revista científica PNAS
Noticia a La Vanguardia
Noticia al New York Times
Fotos: Carles Aranda
El Baix Llobregat denuncia la falta de finançament del Servei de Control de...
En la roda de premsa del dimarts 23 de febrer, Josep Perpinyà i Palau, president del Consell Comarcal del Baix Llobregat, acompanyat de responsables polítics locals i comarcals, ha manifestat una vegada més la falta de finançament del Servei de Control de Mosquits (SCM).
El SCM només es pot mantenir establint un sistema de finançament estable a través d’un conveni amb la Generalitat de Catalunya, el qual s’està reclamant des de finals de 2014.
El cost anual aproximat d’aquest servei és de 800.000 €, dels quals el Govern ha de fer front a 600.000 €. La resta son les aportacions dels ajuntaments del Baix Llobregat, l’Aeroport i el Port de Barcelona.
Tanmateix ha manifestat la seva preocupació pel que suposa deixar sense finançament aquest servei; ens trobem davant d’un greu problema de salut pública, donat que el mosquit és el vehicle que permet la transmissió d’algunes malalties com el Zika, el Dengue o el Chikungunya.
En aquests moments i donades les condicions climatològiques actuals, ens trobem davant d’un agreujament de la situació, que empitjorarà si no aconseguim el finançament per a que el Servei de Control de Mosquits pugui treballar per millorar aquesta situació.
El president del Consell Comarcal ha demanat un informe als Serveis Jurídics sobre el retorn del Servei de Control de Mosquits a la Generalitat de Catalunya, en cas de no aconseguir un finançament estable.
Inici de campanya de control de mosquits en zones inundables
El Servei de Control de Mosquits ja ha començat els tractaments per eliminar larves d'aquests insectes, especialment de les espècies de maresma, a les zones inundables del Baix Llobregat. L’inici va ser a mitjans de febrer i en especial després de les pluges de 21 de març. De moment s'han fet més de 115 tractaments sobre unes 13 hectàrees, una feina que s'anirà repetint fins a la tardor, especialment després d'episodis de pluja. També s’han realitzat tractaments contra el mosquit comú en subsòls inundats.
Per a evitar l’aparició d'aquests insectes es tracten les zones amb aigua productores de mosquits amb un insecticida biològic específic per a larves de mosquits i que no afecta la resta de fauna. Fins ara, els municipis on més s’han dut a terme els tractaments han estat els del delta però també s’ha actuat en zones de la Vall Baixa on hi ha zones inundables.
Pel que fa al mosquit tigre i el mosquit comú, cal recordar que les seves larves es desenvolupen en qualsevol acumulació d'aigua estancada per petita que sigui (una llauna, un plàstic, una joguina, una galleda, un plat de test...). Per això és important evitar aquestes acumulacions d'aigua a les vivendes, ja que, amb només una setmana, les larves es poden convertir en mosquits adults.
El SCM participa en un congrés europeu sobre control de mosquits
Entre el 23 i el 26 del mes de febrer, diversos membres del Servei de Control de Mosquits (SCM) del Baix Llobregat van assistir al setè congrés de la European Mosquito Control Assocaition (EMCA) a València. Aquesta associació va ser fundada l'any 2.000 a la ciutat alemanya de Speyer per diversos serveis de control de mosquits europeus entre els quals hi figurava el del Consell Comarcal.
En aquesta ocasió el SCM va participar en els debats del congrés, a través d'un dels seus tècnics va participar en el Comitè d'Organització, Comité Científic i com a co-chair d'una sessió del congrés. Al congrés hi van assistir unes 300 persones i es van tractar temes com ara els programes de control de mosquits a Europa, el control de mosquits en àrees protegides, sistemes GIS i informàtics, malalties transmeses per mosquits a Europa o el control de la mosca negra en països europeus.
Des del SCM i com a part del comitè cientific del congrés es va proposar una sessió dedicada al control de mosquits en zones naturals protegides que es va titular "Control de mosquits en aiguamolls protegits i conservació de la natura: com prevenir conflictes d'interès?" de la qual es va ser co-chairman juntament amb el representant de la Universitat d'Uppsala a Suècia.
El Congrés va ser enfocat al control de mosquits i vectors tal com es pot esperar de l'associació que l'organitza, l'EMCA, i per tant va tenir un contingut eminentment tècnic i científic. Hi van assistir uns 300 congressistes de més de 25 països, la majoria europeus però també americans, africans i asiàtics.
Imatge: Una femella de Aedes albopictus alimentant-se de sang humana.
Font imatge: the Centers for Disease Control and Prevention's Public Health Image Library (PHIL), numero d'identificació #1969. Llicència Creative Commons.
L’SCM participarà al pròxim Congrés de l’Associació Europea de Control de...
El Servei de Control de Mosquits (SCM) del Consell Comarcal del Baix Llobregat, participarà en el pròxim Congrés de l’Associació Europea de Control de Mosquits (EMCA) que se celebrarà a València el mes de febrer de 2015. L’SCM és membre dels Comitès Organitzador i Científic.
A la propera reunió de Valencia, els responsables del SCM tenen previst presentar els últims treballs duts a terme recentment en matèria de control i prevenció a més de discutir i tractar sobre d’altres qüestions objecte de les diferents sessions, entre les quals el control de mosquits en espais naturals protegits, sistemes GIS, noves tècniques d’aplicació de productes biològics o l’ús de drons en prospeccions de focus de cria. Per poder ampliar la informació consulteu la web: http://www.emca2015.com.
L'EMCA es va crear l' any 2000 pel conjunt de serveis públics europeus de control de mosquits amb l’objectiu d’analitzar els aspectes mes tècnics i les accions enfocades a operacions de control de vectors, en especial de mosquits. El Consell Comarcal del Baix Llobregat és un dels membres fundadors de l’EMCA, i des d'aleshores sempre ha participat en les reunions bianuals coordinades amb les de la Societat Europea d'Ecologia de Vectors (E-SOVE), tot havent assumit la presidència durant un mandat.
Participació al 19è Congrés de l’E-SOVE de Tessalònica
El SCM va participar recentment al congrés de la Societat Europea d’Ecologia de Vectors (E-SOVE) que es va celebrar entre els dies 13 i 17 del passat mes d’octubre. Carles Aranda, co-director del SCM, va prendre part en l’organització com a a co-chairman d'una de les sessions i com a membre del Comitè Científic i del Consell Assessor de la mateixa E-SOVE.
A la reunió de Tessalònica, van assistir prop de 200 congressistes de 34 països amb 70 presentacions científiques orals repartides entre 10 sessions i una sessió de pòsters amb 73 exposicions. Les sessions es van centrar en qüestions com la distribució de les malalties causades per mosquits, com poder avaluar si hi ha risc de transmissió d'aquestes malalties, com afrontar els mosquits invasors o com millorar les eines de control de que es disposa.
L'E-SOVE es una societat científica europea que promou el coneixement dels organismes vectors -que poden arribar a transmetre malalties a humans i a d'altres animals-, per a poder desenvolupar eines de control i millorar així les condicions sanitàries humanes i veterinàries. Cada dos anys es reuneix en una ciutat europea i en l’última ocasió ha estat a Tessalònica. Cada quatre anys es fa un congrés internacional en el que participen les altres societats regionals de la SOVE. El Consell Comarcal va organitzar la reunió europea de 1994 i un congrés internacional el 2001 i va ostentar la presidència durant un mandat. Per la propera reunió de 2016 hi ha la candidatura proposada per l’Institut Nacional de Salut Ricardo Jorge de Lisboa.
En aquestes reunions es debat sobre els darrers avenços en el coneixement dels vectors i el seu control. Des del 1989, l’SCM presenta els treballs realitzats. Per exemple, ha exposat qüestions com el coneixement de les formes ecològiques del mosquit comú, línies de treball sobre els mosquits invasors, proves d' insecticides biològics, distribució a la comarca de les diferents especies de mosquits o detecció de virus en els mosquits a la comarca, Catalunya i Espanya.
El Servei de Control de Mosquits intensifica la campanya contra plagues
Vegeu el vídeo d'Esplugues TV. El Servei de Control de Mosquits reforça amb les seves actuacions el control de plagues a la comarca durant els mesos de l’estiu. En aquest reportatge audiovisual realitzat per Esplugues Televisió, s’informa que les gran plagues estan controlades tot i que se segueix amb especial atenció les incidències que pugui provocar l’anomenat “mosquit tigre”. És una espècie invasora del Sud d’Àsia que va aparèixer fa pocs anys a la comarca. Des del Servei es fan periòdicament campanyes informatives a la població per controlar i impedir en la mesura del possible la seva reproducció.
El més important a tenir en compte és evitar l’acumulació d’aigua en recipients a terrasses i jardins, encara que sigui en petites quantitats, ja que és l’habitat de cria del mosquit. El “mosquit tigre” no es desplaça a grans distàncies. Si es detecta prop de casa en grans quantitats, el focus estarà situat ben a prop. Vegeu el vídeo.
El control de les poblacions de mosquits pot evitar brots epidèmics: reportatge...
El programa Equip de reporters de 8 al dia de Josep Cuní dedica un reportatge als mosquits i la lluita que els serveis de control fan per regular la població d’aquests insectes. Durant el reportatge biòlegs, metges i especialistes aprofundeixen en l’univers de l’insecte número u a l’hora de transmetre malalties al món. Entre els especialistes entrevistats hi ha Joaquim Gascon, cap de medicina tropical de l’Hospital Clínic, que posa èmfasis en l’enorme tasca de prevenció que duent a terme els serveis de control de mosquits i que afirma que “si no tenim cura de les poblacions de mosquits, un dia podem tenir un ensurt i un brot epidèmic”.
L’Equip de reporters va escollir el Servei de Control de Mosquits del Baix Llobregat perquè tal com comenten en el reportatge és “un organisme poc conegut però amb una enorme experiència, en marxa des de 1.983". Al llarg del reportatge Carles Aranda, com a codirector del SCM, fa una explicació de les particularitats de l’insecte en qüestió i la difícil convivència en una zona tan poblada com és la del sud del riu Llobregat on les particularitats orogràfiques faciliten l’estancament de l’aigua i faciliten la reproducció d’aquest insecte picador. El reportatge es completa amb el seguiment d’un equip de tractadors del SCM del Baix Llobregat que expliquen i mostren com es fan els tractaments contra els mosquits sobre el terreny.
L’opinió de biòlegs i metges
Un altre dels especialistes entrevistats és Xavier Sistach, biòleg i autor del llibre “Insectos i hecatombes” que qualifica el mosquit com a “terrorista biològic perillosíssim”. Per la seva banda Gascon, com a metge especialista en medicina tropical, intervé dient que la possibilitat que els mosquits puguin ser de nou transmissors de malalties és bastant elevada a causa de l’enorme procés de globalització i de la mobilitat que tenim les persones per viatjar a llocs on moltes de les malalties que poden transmetre els mosquits no estan eradicades.
El reportatge finalitza posant èmfasis en el fet de la importància dels serveis de control de mosquits i de les possibles conseqüències de la seva desaparició.
El Servei de Control de Mosquits informa de les tasques de prevenció als Matins...
En plena campanya per al control de les poblacions de mosquits al Baix Llobregat, l'entomòleg i codirector del Servei de Control de Mosquits del Baix Llobregat, Roger Eritja, ha participat en el programa Els Matins de Tv3 tot donant informació sobre les mesures de prevenció que es poden prendre per part dels ciutadans per evitar en la mesura del possible les picades de mosquit, entre els quals les de l'especie coneguda com Mosquit Tigre.
En la seva intervenció televisiva, Eritja insisteix en les mesures que els ciutadans poden prendre a les seves llars, entre les quals i principalment, evitar que s'acumuli aigüa en recipients als jardins i les terrasses, per exemple. Mentrestant, els tècnics del Servei de Control continuen amb els treballs previstos de control i desinsectació, tant a les zones naturals -amb el control de les àrees inundables- com als embornals de les àrees urbanes.
També podreu veure en el programa Els Matins l'experiència que es realitza en alguns centres educatius perquè els nens aprenguin a prendre mesures de precaució.
Actualment, el Consell Comarcal del Baix Llobregat i els ajuntaments de la comarca han hagut d'assumir els costos de la campanya d'aquest any davant la supresió de la part de finançament provinent de la Generalitat. Vegeu notícia ampliada realitzada pels informatius de TV3.
Per saber més:
Servei de Control de Mosquits del Baix Llobregat o El Mosquit Tigre.
Control de Mosquits explica les seves accions de comunicació a experts d'...
- El Servei prossegueix les accions de tractament al Baix Llobregat amb la campanya d’estiu
El Servei de Control de Mosquits ha participat com a institució convidada en una trobada internacional celebrada a París en què s’han exposat i debatut pràctiques de comunicació pública sobre el control de mosquits. El col·loqui realitzat a París el va organitzar el CNEV (Ccentre de referència sobre control de vectors a França), l’IRD (l’organisme francès que hi centralitza la recerca) i l’Institut Pasteur, a on es va celebrar la trobada la setmana passada.
Hi van assistir principalment tècnics i científics francesos. El Servei del Baix Llobregat va ser l’única representació estrangera convidada a exposar les experiències del projecte del Consell Comarcal conjuntament amb el GRIGA, del departament de Psicologia Social de la UB en els anys 2008 i 2009, i sota finançament de la Diputació de Barcelona.
El Servei de Control del Consell Comarcal manté campanyes de comunicació pública, informació i educació, que són especialment rellevants des de l’arribada del mosquit tigre (Aedes albopictus) a la Comarca. Molts dels punts de cria d’aquesta espècie es troben en propietats privades i per tant cal informar i induir els ciutadans a neutralitzar-los per ells mateixos, ja que el Servei només actua a l’àmbit públic.
Arreu del món es realitzen operacions de comunicació de tot tipus amb aquesta finalitat, i especialment allà on els mosquits transmeten malalties als mateixos habitants que, per desconeixement, faciliten que se desenvolupin en aigües desateses en petits recipients.
Canviar els costums
Tanmateix, existeix una discussió molt intensa en tots els àmbits socials sobre l’eficàcia d’aquestes operacions, en el sentit que si bé informar és relativament senzill, aconseguir canvis en els costums de la població és extremadament difícil. En conseqüència, s’ocupen molt activament d’aquesta qüestió equips multidisciplinaris d’entomòlegs, sociòlegs, psicòlegs socials i etnòlegs.
La presentació del Consell va ser eminentment pràctica i va suscitar força interès en ser un tipus d’experiment que molt rarament s’ha dut a terme. L’acte va resultar molt interessant per l’intercanvi d’experiències, especialment davant la presència de representants de les Antilles Franceses, Guiana i l’Illa de La Réunion, on les epidèmies generades per mosquits han estat intenses els darrers anys.
Campanya d’estiu en marxa
El Servei de Control de Mosquits, depenent del Consell Comarcal, prossegueix les seves accions amb la campanya d’estiu a diversos punts del Baix Llobregat. Cal recordar que aquest servei es va haver de posar en marxa el passat mes de març a causa de les fortes pluges. Les pluges que van caure a finals del mes de febrer i començaments de març, que van arribar fins els 107,3 litres, junt amb les llevantades i l’augment de les temperatures a l’inici de març va obligar a avançar les accions de tractaments a les zones productores de mosquits de les maresmes (Ochlerotatus caspius) per part del Servei de Control de Mosquits.
Els primers tractaments es van produir entre el 7 i el 22 de març, força abans del que és habitual i van abastar 21 hectàrees. Cal recordar que, l’any passat, no es va començar fins a finals de març i només es va haver d’intervenir en 6,5 hectàrees. Des d’aleshores, el Servei de Control de Mosquits (SCM) continua amb les accions de control i tractament, especialment a partir del mes de maig, en què a l’equip permanent del Servei es van afegir el personal temporal format per quatre aplicadors d’àrees rurals i els set per a tractaments d’embornals. Mentre que els primers es beneficien del conveni existent amb l’AMB, els segons han pogut participar enguany gràcies a un pla d’ocupació promogut per l’ajuntament de Collbató.
Aquest any, i fins el mes de maig s’han dut a terme a les zones naturals i rurals 438 tractaments, part dels quals s’han realitzat en zones inundables amb una extensió de 64 hectàrees, cosa que representa pràcticament doblar l’extensió tractada respecte de l’any anterior. El nombre de prospeccions en els focus de cria també ha augmentat, ja que de les 1.164 de 2012 passem a les 1.852 d’enguany.
D’altra banda, el Servei ha editat i repartit el calendari del mosquit tigre dirigit als pagesos de la comarca en què s’ofereixen consells i informació sobre els períodes de més presència de mosquits i com eliminar les larves dels mosquits tigre a les masies, casetes, coberts i magatzems al camp. Aquest calendari s’ha entregat personalment a les masies i casetes agrícoles en un miler de punts al Baix Llobregat.
Tractaments als embornals dels carrers
A l’àrea urbana, s’han iniciat els tractaments en els embornals de carrer. Gràcies al pla d’ocupació compartit amb el municipi de Collbató, set persones d’aquesta localitat han començat a executar-la. Es preveu d’arribar a fer enguany més de 145.000 aplicacions en els 49.500 embornals cartografiats pel Servei. Aquest volum seria un rècord pel Servei. Tots els tractaments en embornals es realitzen amb productes biològics.
El servei d’atenció a queixes ciutadanes i municipals funciona a ple rendiment, produint-se en aquest cas un lleuger augment en el temps d’espera ja que el personal d’aquesta àrea ha disminuït. Les peticions d’ajuda per part de ciutadans i ajuntaments ateses fins el moment són de 70, amb un increment del 120% sobre l’any passat en la mateixa època.
Comissió Interinstitucional per a la prevenció i control de mosquits
El passat 21 de juny, el Servei va assistir a la reunió de la Comissió Interinstitucional per a la prevenció i control del mosquit tigre a Catalunya a la que s’hi van convocar els diversos organismes catalans implicats. Hi va assistir també el Conseller de Política Territorial i Joventut del Consell Comarcal, Miquel Comino. Com a important novetat cal destacar la proposta feta per part de la Generalitat d’ampliar aquesta Comissió a la prevenció i control de tots els mosquits, cosa que va generar un ampli consens. Es va presentar també la Proposta de Protocol per a la vigilància i control de les arbovirosis transmeses per mosquits a Catalunya elaborada en una altre comissió en la que el Servei ha tingut un paper destacat en la redacció del protocol.
Amb l’ampliació de la comissió a l’àmbit dels mosquits en general, s’espera que finalment hi hagi una participació a tots els nivells, inclòs l’econòmic, de la Generalitat de Catalunya i en especial del Departament de Salut Pública de Catalunya.
El Servei de Control de Mosquits participa en un curs sobre prevenció, detecció...
Investigadors i especialistes d’arreu del món es donen cita a Barcelona per a impartir un curs sobre les malalties transmeses per mosquits (arbovirus), mètodes per a diagnosi, prevenció i vigilància organitzat pel Barcelona Institute for Global Health amb la participació del Servei de Control de Mosquits del Consell Comarcal del Baix Llobregat.
El Servei de Control de Mosquits, depenent del Consell Comarcal del Baix Llobregat, participa aquesta setmana en un curs organitzat per Barcelona Institute for Global Health, centrat en els factors epidemiològics i clínics de les malalties provocades per virus transmesos per mosquits (arbovirus).
Els curs, que es realitza al llarg d’aquesta setmana, de dilluns a divendres, està dirigit a professionals i estudiants de medicina. Carles Aranda, co-director del Servei de Control de Mosquits és un dels participants a les diverses sessions de treball, tant teòriques com pràctiques. El Consell Comarcal és també un dels patrocinadors del curs.
Al llarg dels pròxims cinc dies, especialistes d’arreu del món en malalties transmeses per mosquits intervenen, per exemple, en sessions que abordaran la dinàmica de distribució i transmissió de les principals causes de malaltia per arbovirus, mètodes per una acurada diagnosi de les malalties, principis de gestió clínica, prevenció –inclòs el rol de les vacunes-, sistemes de detecció i vigilància i la implantació de programes per a la prevenció i control de les malalties arbovíriques.
Totes les sessions tenen lloc a la facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona. Els participants: Edward Hayes, Barcelona Institute for Global Health / Barcelona Center for International Health Research (Barcelona, Spain), Lyle Petersen, Division of Vector-Borne Infectious Diseases, Centers for Disease Control and Prevention (Fort Collins, USA), Miguel Martínez, Virology Section, Microbiology Laboratory, Hospital Clínic-University of Barcelona / Barcelona Center for International Health Research, (Barcelona, Spain), Paul Reiter, Unit of Insects and Infectious Diseases, Institut Pasteur (Paris, France), Herve Zeller, European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) (Stockholm, Sweden), Matthias Niedrig, Robert Koch Institute (Berlin, Germany), Carles Aranda, Co-Director of the Mosquito Control Service at the Baix Llobregat (Barcelona, Spain) i Jean Lang, Associate Vice-President, Research and Development, Sanofi-Pasteur (Lyons, France).
Per a més informació: IS Global.
El Servei de Control de Mosquits distribueix un calendari entre els pagesos amb...
El Servei de Control de Mosquits del Baix Llobregat, depenent del Consell Comarcal, ha editat un calendari dirigit als pagesos de la comarca en què s’ofereixen consells i informació sobre els períodes de més presència de mosquits i com eliminar les larves dels mosquits tigre a les masies, casetes, coberts i magatzems al camp.
En el calendari es destaquen diversos consells, de forma breu i concisa per evitar la cria d’aquest mosquit. Com que les larves són aquàtiques, com les de tots els mosquits, el Servei adverteix que es trobaran en els recipients amb aigua estancada i recomana no tenir-los amb aigua més d’una setmana, buidar safareigs, bidons i galledes i portar a la deixalleria els plàstics i envasos inservibles.
“A pagès no volem el mosquit tigre!” és el lema d’aquesta campanya. S’han editat un miler de calendaris de la mida d’un full de DIN A3, plastificat, perquè no es faci malbé a l’exterior. El Servei de Control ha finalitzat la distribució d’aquest calendari sobre el terreny a les zones on hi ha conreus, entre els pagesos de la comarca on hi ha terres de conreu dels municipis que participen de la campanya de control de mosquits.
Història del mosquit tigre
El mosquit tigre (Aedes albopictus) és una espècie invasora d'origen asiàtic que va aparèixer per primer cop a Europa el 1979, a Albània. Li va seguir Itàlia (1991), i després França, l'ex-Iugoslàvia, Bèlgica, Hongria, Holanda, Suïssa, Grècia... i Espanya, l'any 2004, en què el Consell Comarcal del Baix Llobregat el va trobar a Sant Cugat del Vallès.
Com que el mosquit utilitza per a desplaçar-se el transport de mercaderies (com ara els pneumàtics usats) no sembla que es puguin establir mesures gaire útils per aturar-lo. En aquest sentit, l'Aedes albopictus és un paradigma d'aquelles espècies oportunistes que, lluny de patir a causa de l'activitat humana, l'aprofiten per a colonitzar el món sencer en un moviment paral·lel a la globalització econòmica.
Des de la detecció d’aquesta espècie de mosquit el 2004, el Consell Comarcal forma part de les comissions tècniques i polítiques constituïdes sota la convocatòria dels Departaments de Salut i de Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya, qui manté la iniciativa al nostre país. El territori d'acció del SCM és restringit al Baix Llobregat.
+ Informació a: http://www.elbaixllobregat.net/mosquitigre/
i a: http://www.elbaixllobregat.net/mosquits