Actualitat

El Servei de Control de Mosquits al Tot es Mou de TV3


El Servei de Control de Mosquits al Tot es Mou de TV3


09/04/24

El responsable del nostre Servei de Control de Mosquits, i investigador de l’IRTA CReSA, Carles Aranda, ha estat entrevistat al programa d’actualitat de TV3, Tot es mou, davant la preocupació per l’emmagatzematge d’aigua i el perill que suposa per ser un focus de cria de mosquit.

Segons ha explicat, “Les larves són organismes aquàtics que no necessiten gran quantitat d’aigua per poder fer la metamorfosi en mosquits adults i pe això, cal eliminar l’aigua estancada per evitar la possibilitat que criïn”   

La sequera i les restriccions d’aigua que comporta, ha fet que moltes llars emmagatzemin aigua per reutilitzar-la, pràctica que pot afavorir la proliferació de larves de mosquits, si es manté estancada durant més d’una setmana, uns mosquits que són transmissors de malalties, no només el mosquit tigre, també el mosquit comú.

El Servei de Control de Mosquits del Baix Llobregat es va crear l’any 1983, amb la motivació principal de controlar la densitat de mosquits per a la millora de la qualitat de vida, posteriorment, i arran de l’arribada del mosquit tigre al nostre país, es van afegir riscos epidemiològics a la problemàtica sanitària ambiental causada pels mosquits. “La finalitat del servei és aconseguir que hi hagi la quantitat més baixa possible de mosquits a la comarca,  per això, des del mes de febrer s’estan duent a terme tractaments per evitar el mosquit de zones del Maresme, que és el primer que apareix, seguit del mosquit comú, i el mosquit tigre que és el que s’activa més tard” ha explicat Carles Aranda.

Cal destacar que l’SCM aplica el concepte de lluita integrada, consistent en l’aplicació eficaç de mètodes químics, biològics i culturals amb un respecte màxim pel medi ambient. S’han eliminat pràcticament els tractaments adulticides, en favor dels tractaments biològics larvicides que permeten ser molt més selectius i aplicar biocides només en aquelles aigües on es trobin concentrades les larves, i no a l’aire on es distribueixen els adults de forma més amplia i aleatòria.

Els mosquits poden propagar greus malalties, com el dengue, el chikungunya o el zika

El responsable de l’SCM, ha explicat també que el mosquit tigre és un vector important de malalties greus, com dengue, el chikungunya o el zika. Persones que viatgen a països com Tailàndia, Cuba o Costa Rica, països en els quals hi ha epidèmies d’aquestes malalties, corren el risc de tornar infectats, “cada any hi ha aproximadament 150 casos de persones a Catalunya, si aquestes són picades per un mosquit tigre, poden arribar a fer una transmissió autòctona.”

Així mateix, ha destacat que el mosquit comú també és transmissor de malalties, com la causada pel virus del Nil Occidental, el qual es troba de manera natural a tota Europa i a Espanya des de 2010, i que  ha causat al volant de 70-80 casos en humans. “A Catalunya hi ha hagut pocs casos, i no s’ha produït cap mort, però cal posar en relleu que en els últims anys hi ha hagut tres casos en humans, fet pel que hem d’estar alerta que no hi hagi més transmissió, per això participem en un projecte internacional amb l’IRTA-CRESA per tal de detectar com més aviat millor el virus en els mosquits”.

Pots recuperar el vídeo en aquest enllaç.

Cerca

 

 

@ccbaixllobregat

  Subscriu-te al canal RSS

Consell Comarcal del Baix Llobregat

Parc Torreblanca N-340 pk 1249

08980 Sant Feliu de Llobregat

 Tel.: 936852400   Fax:936851868

 Contacte