XIII Jornada Comarcal de Joventut. Diversitat cultural i social
El passat divendres 5 d’abril es va celebrar, al Teatre Núria Espert de Sant Andreu de la Barca, la tretzena edició de la Jornada Comarcal de Joventut del Baix Llobregat, punt de trobada anual de tots els i les professionals de joventut de la comarca, a la que van assistir una seixantena de persones amb l’objectiu d’intercanviar experiències i coneixements.
L’acte es va iniciar amb una taula amb representació de les quatre administracions que han donat suport a l’organització de la Jornada. Miquel Comino, conseller de joventut del Consell Comarcal del Baix Llobregat, ens organitzador de la Jornada, i Enric Llorca Ibáñez, alcalde de Sant Andreu de la Barca, municipi que va acollir i coorganitzar la trobada van donar la benvinguda a les persones assistents en nom del món local. Per part de la Generalitat, es va comptar amb Laura Ribalaiga, coordinadora territorial de Joventut i, en nom de la Diputació de Barcelona, Oriol Fernández, cap de l’Oficina del Pla Jove, va dedicar també unes paraules en aquest espai d’obertura.
En aquesta edició, la Jornada Comarcal de Joventut del Baix Llobregat va abordar la diversitat cultural i social des de diversos vessants, incidint en els efectes que aquesta diversitat té en l’experiència quotidiana de les persones joves i els reptes que planteja. Les intervencions de les diferents persones convidades van posar de relleu la conveniència de treballar amb una mirada oberta, emprant metodologies que tinguin un impacte comunitari i que es vehiculin a través de diferents interessos com ara l’oci, les arts escèniques, la mobilitat internacional o la participació i la implicació en la defensa dels drets humans.
A la primera part de la Jornada, l’antropòloga social, experta investigadora i docent a la Universitat de Barcelona, Cèlia Premat, va presentar la conferència “La diversitat en el mon dels/les joves, reptes per a una transformació i pautes per una prevenció“, on va argumentar la necessitat de treballar la diversitat des d’una perspectiva integradora, capaç de reconèixer l’aportació que suposa, per a la nostra societat, la barreja de diferents cultures, costums, habilitats, competències, creences i relacions. En aquesta línia, la conferenciant va concloure que cal promoure pràctiques comunitàries perquè l’ètica i els valors triomfin per sobre de qualsevol classe de violència.
Des de l’Ajuntament de Sant Andreu de la Barca es va presentar la iniciativa ‘‘JoveCard, un carnet de ciutat’’, la qual promou la importància de la gent jove en la definició de la ciutat a través d’un carnet que permet accedir a descomptes i altres avantatges exclusius a les persones joves del municipi. El resultat d’aquest projecte és considerat d’èxit en tant que ha aconseguit construir un pont relacional positiu entre l’Ajuntament i les persones joves de la ciutat.
Després de la pausa, es va realitzar un intercanvi d’experiències on els/les professionals van poder conèixer com es treballen alguns aspectes de la diversitat dins de l’àmbit de la joventut i en col·laboració amb altres àrees i professionals amb experiència en altres disciplines.
Es van presentar tres experiències: ‘‘Arts escèniques i diàlegs ancestrals. Convertint la diversitat en comunitat’’ a càrrec dels departaments de Convivència i Mediació de l’Ajuntament de Sant Boi de Llobregat, ‘‘Urban Culture: Treballant els estereotips i prejudicis associats a persones joves’’, a càrrec de l’Associació Taller d’Art, Cultura i Creació, i ‘‘Ciutats defensores dels drets humans’’ a càrrec del departament d’Agermanaments, Solidaritat i Cooperació Internacional de l’Ajuntament de Viladecans.
A més, el grup ProjectA-Teatre Social de Barcelona va sorprendre les persones assistents amb una performance de teatre invisible que, a través de tres moments o escenes diferents, va fer reflexionar el públic sobre els prejudicis, latents i manifestos, que ens acompanyen cada dia i que, en moltes ocasions, ens passen desapercebuts o que no volem expressar obertament.
Documentació de la jornada:
- "La diversitat en el mon dels/les joves, reptes per a una transformació i pautes per una prevenció“. Cèlia Premat
- "Arts escèniques i diàlegs ancestrals. Convertint la diversitat en comunitat’’. Servei Municipal de Mediació Ciutadana. Ajuntament de Sant Boi de Llobregat
- "Urban Culture: Treballant els estereotips i prejudicis associats a persones joves". Associació Taller d’Art, Cultura i Creació
- ‘‘Ciutats defensores dels drets humans’’. Departament d’Agermanaments, Solidaritat i Cooperació Internacional de l’Ajuntament de Viladecans
CONSELLER COMARCAL |
Victor Flores Echavarri |
COORDINADOR/A TÈCNIC/A |
Èric Gómez i Aznar |
Correu electrònic: joventut@elbaixllobregat.cat |
Telèfon de contacte: 93 685 24 00 |
Adreça: Parc Torreblanca N-340 pk 1249, 08980 - Sant Feliu de Llobregat. |